Nieuws

03-05-2023 11:44

Welk zakelijk energiecontract moet je kiezen?

Het afgelopen jaar is er veel gesproken over de stijgende energietarieven in Utrecht en de rest van het land. Voor zowel particuliere als zakelijke afnemers van energie zijn die tarieven namelijk flink hoger geworden. Dat zorgde, al dan niet tijdelijk, voor heel hoge zakelijke kosten. Daarom ging menig ondernemer op zoek naar een alternatief om zo minder te betalen voor zakelijke energie of om in ieder geval niet te veel geld te hoeven betalen. In dit artikel lees je meer over welk energiecontract je kunt kiezen als ondernemer om hier en daar wat geld te besparen.

Zakelijk energie vergelijken is sowieso altijd een must
Voordat we het gaan hebben over verschillende soorten energiecontracten voor je bedrijf is het goed om te weten dat je wanneer je al een energiecontract hebt je altijd actief op zoek moet gaan naar de beste deal. In de meeste gevallen is dit te vinden door energiecontracten met elkaar te vergelijken en zo over te stappen op een betere aanbieding. Dat hoef je gelukkig niet handmatig te doen; vergelijk hier zakelijke energie om zo binnen no time te weten welke contracten er voor jouw situatie beschikbaar zijn. Het enige wat je hiervoor moet weten, is hoeveel energie je op jaarbasis verbruikt en of je eventueel wensen hebt voor groene of grijze energie. Ook wordt er gevraagd of je een vast of variabel energietarief wil hebben. Verderop in het artikel lees je daar meer over. Als resultaat uit zo'n zakelijke energievergelijker krijg je altijd meerdere deals te zien waaruit jij uiteindelijk de beste match kiest. Zo simpel is het.

Ga je voor een energiecontract met vast of variabel energietarief?
In je zoektocht naar een passend energiecontract maak je de keuze uit een vast of variabel energietarief. Het liefst ga je voor het meest voordelige aanbod, maar in tijden van stijgende energieprijzen blijkt die keuze lastig te zijn. Over het algemeen geldt dat je met een energiecontract met een vast tarief voordeliger uit bent. Dat heeft te maken met de jaarkosten die voor dergelijke contracten lager liggen dan de jaarkosten bij een variabel energiecontract. Daarbij heb je met een vast energietarief wat meer zekerheid, helemaal wanneer je het contract op een tactisch moment wanneer de prijzen lager liggen afsluit. Maar: het nadeel van een vast energietarief is dat je niet kunt profiteren van de energietarieven op het moment dat ze lager worden. Bij een variabel energiecontract kan dat wel; daarbij veranderen je tarieven maximaal twee keer per jaar. Kijk dus goed naar de energiemarkt om te bepalen welk energiecontract op dat moment de beste keuze is.

Ook keuze voor dynamisch energiecontract mogelijk
Sinds afgelopen jaar is er naast een vast en variabel energiecontract nog een derde keuze bij gekomen: het dynamische energiecontract. Zoals de naam het al wel doet vermoeden, betreft dat een energiecontract met flexibele prijzen. Deze prijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkt en verschillen dus iedere dag. Dat houdt in dat de stroomtarieven ieder uur anders kunnen zijn. De gasprijs verandert slechts één keer per dag. De voor en nadelen van een dynamisch energiecontract zorgen volop voor discussie. Met een dynamisch energiecontract kun je namelijk flink wat geld besparen door actief bezig te gaan met energie verbruiken op het moment dat het het goedkoopst is. Op die manier kun je je verbruik beïnvloeden en een lagere energierekening scoren voor je bedrijf. Maar: het nadeel is ook dat je altijd te maken hebt met prijsschommelingen op de energiemarkt en dat je nooit weet hoe hoog je energierekening uiteindelijk wordt. Daar moet je wel op de juiste manier mee om kunnen gaan.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement