Nieuws

11-05-2023 10:07

Crypto en de Utrechtse economie: hoe digitale valuta de stad beïnvloeden

Cryptocurrencies hebben de wereld stormenderhand veroverd en zijn niet meer weg te denken uit het economische landschap. Het is een opvallende trend die ook Utrecht niet onberoerd laat. Als ondernemer moet je wellicht even wennen aan termen als blockchain, Bitcoin, smart contracts en de Solana koers, maar de toenemende invloed van digitale valuta op de lokale economie is in ieder geval onmiskenbaar. We leggen uit hoe cryptocurrencies en de blockchain-technologie de Utrechtse economie beïnvloeden en welke kansen ze bieden voor lokale ondernemers.

De opkomst van crypto in Utrecht
Utrecht omarmt het digitale tijdperk. Dat doen ze in Utrecht al langer. Technologisch bewustzijn is iets waar de provincie om bekendstaat en dan is de crypto-economie natuurlijk nooit veraf. Niet voor niets heeft BLOX onlangs onthuld dat inwoners van de provincie Utrecht positiever zijn over cryptocurrencies dan inwoners van de andere provincies in ons land. De crypto-ontwikkeling biedt volgens de Utrechtse inwoners veel mogelijkheden voor zowel lokale als internationale ondernemers.
Bitcoin ATM's zijn een zichtbaar teken van deze trend. Dit zijn toestellen waarmee het mogelijk is om Bitcoins te cashen of te kopen. Bij Goudwaard in Utrecht kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je euro's omruilen voor Bitcoins. Het is wel zo dat dergelijke ATM’s wat aan belang hebben moeten inboeten. Dit komt onder andere door het gebrek aan cryptomunten die hiermee kunnen worden verhandeld. Op digitale platformen als Bitvavo kun je nu eenmaal veel meer doen, gaande van de koers van AVAX bekijken tot handelen in minder bekende munten als FORTH Governance Token en Basic Attention Token.

Cryptocurrencies en de Utrechtse arbeidsmarkt
De groeiende acceptatie van digitale valuta heeft geleid tot een toename van crypto- en blockchaingerelateerde banen in Utrecht. Bijvoorbeeld bij BOLD Company, een technisch recruitmentbureau, is er een groeiende vraag naar professionals met ervaring in deze technologieën. Dat blijkt uit de zoekertjes die verschijnen op Blockchain4Talent, een platform dat vraag en aanbod op het gebied van blockchainexpertise samenbrengt. 
De opkomst van cryptocurrencies in Utrecht is veel meer dan louter een trend. Het lijkt steeds duidelijker te gaan om een blijvende verandering die nieuwe kansen biedt voor ondernemers. Of het nu gaat om het accepteren van digitale valuta als betalingsmiddel, het investeren in crypto-assets of het benutten van blockchain-technologie voor bedrijfsprocessen, de mogelijkheden zijn eindeloos. En dat lijkt de Utrechtenaar te begrijpen.

Integratie van crypto in het Utrechtse bedrijfsleven
De integratie van cryptocurrencies in het Utrechtse bedrijfsleven is al in volle gang. Steeds meer lokale bedrijven accepteren Bitcoin en andere digitale valuta als een geldig betaalmiddel. Dit biedt een alternatieve manier om transacties te verwerken en trekt een nieuw publiek aan dat expliciet de voorkeur geeft aan digitale betalingen. Daarnaast zien we dat Utrechtse bedrijven de blockchain-technologie integreren in hun bedrijfsprocessen. Dit varieert van supply chain management tot klantrelatiebeheer. Het feit dat ook SaaS-providers de blockchaintechnologie gebruiken, zorgt voor een nog snellere integratie. Het potentieel van de blockchain reikt duidelijk verder dan financiële transacties. Het biedt een scala aan mogelijkheden op het gebied van innovatie en efficiëntie.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement