Willem Vermeend: ?Zet technologie in, anders overleef je het niet?

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Interview met oud-minister Willem Vermeend "Zet technologie in, anders overleef je het niet"

Den Haag - Oud-minister Willem Vermeend is internetondernemer en FinTech ambassadeur voor het kabinet. Hij weet als geen ander hoe bedrijven en gemeenten nieuwe technologie in kunnen zetten en heeft zo zijn ideeën over ondernemerschap. We stelden hem er een aantal vragen over.

 

Je bent vorig jaar fintech ambassadeur geworden. Wat houdt dit precies in?

"Als fintech ambassadeur sla ik de brug tussen de Haagse politiek en de financiële sector (o.m. banken en pensioenfondsen). Samen proberen we met ideeën te komen waardoor de sector bestand wordt tegen de concurrentie. Concurrentie die vaak komt van bedrijven die door voorop te lopen met digitalisering en slimme technologie omzet van achterblijvers wegnemen. Ik ben trouwens van mening dat Nederland alleen kan overleven als de economie in Nederland met smart (digitalisering in combinatie met de nieuwste technogie) koploper in de EU wordt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om internet of things, 3D-printen, big data, kunstmatige intelligentie, robots, drones, bio- en nano tech en blockchaintechnologie. Maak je als bedrijf daarvan onvoldoende gebruik, dan is de kans groot dat je het niet overleeft."

Je bent na de politiek weer gaan ondernemen. Waar komt die ondernemersdrang vandaan?

"Ik ben het gewend. Ik kom uit een ondernemersgezin en hielp op mijn zevende al in de modelmakerij en timmerfabriek van mijn vader, samen met mijn vier broers. Hartstikke leuk vond ik dat, het zagen en timmeren. Door het werk in de fabriek van mijn vader ben ik wel gevormd en leerde ik al vroeg het ondernemerschap. Ik ben als ondernemer nu vooral bezig met alles wat te maken heeft met digitalisering en technologie, van 3D-printen en blockchain tot kunstmatige intelligentie en drones."

Hoe blijf je als ondernemer gemotiveerd?

"Vaak wordt een bedrijf met enthousiasme opgezet en neemt dat later af. Probeer voortdurend dat enthousiasme erin te houden. Er moet passie zitten en die passie moet blijven."

Wat is je gouden tip voor ondernemers?

"Elke ondernemer moet optimaal op de hoogste zijn van de mogelijkheden die digitalisering en nieuwe technologie bieden voor meer efficiency binnen het bedrijf, maar vooral ook voor het in de markt zetten van nieuwe producten en diensten of verbeteringen van bestaande diensten en producten. Zorg dat je op de hoogte bent, maar ook dat je voldoende tijd besteed om te bezien hoe je met deze kennis en de inzet daarvan je bestaande businessmodelsnel kunt vernieuwen. Begin met het digitaliseren van alle productie- en bedrijfsprocessen en onderzoek daarna de mogelijkheden van de inzet van nieuwe technologie in je onderneming. Aansprekende voorbeelden zie ik in de zorgsector. De komende tien jaar wordt preventie in de zorg steeds belangrijker, zoals slimme digitale en technologische toepassingen waarmee je jezelf je eigen gezondheid en fitheid kunt monitoren. Ik heb zelf een polsbandje dat mijn conditie bijhoudt. Laatst zat ik op de bank en hoorde ik: 'Willem, het wordt tijd dat je nog een rondje gaat lopen."

 

Herinrichting
Den Haag is bezig met de herinrichting van de Binckhaven, een gebied dat gepositioneerd is als urban lab voor start-ups. Vermeend: "De Binckhaven is een goede locatie voor start-ups. Ik zou er een Cyber Security Tower willen plaatsen: een ruimte waar ontwikkelaars werken aan nieuwe beschermingsmethoden tegen cybercrime en een kennis- en ontwikkelingscentrum waarmee je wereldwijd kunt scoren, met zowel opleidingen als slimme technologie waarmee cybercrime kan worden aangepakt. Wereldwijd staat cybersecurity hoog op alle agenda's. Internationaal probeert Den Haag zich op de kaart te zetten als stad waar het thema veiligheid een hoofdrol speelt. Er worden veel conferenties over gehouden en Europol is er gevestigd. Op dit moment is er al veel juridische ? en technische kennis. Dit moet alleen wel verder worden uitgewerkt, in samenwerking met slimme bedrijven en internationale start-ups met nieuwe technologie bijvoorbeeld. Den Haag zou dé stad kunnen worden waar je naar toe gaat voor kennis en slimme oplossingen tegen cybercrime."

binckhaven.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement