Nieuws

10-08-2023 10:35

Ontdek de kracht van MVK opleidingen: wordt veiligheidskundige!

MVK opleidingen zijn de sleutel tot het opdoen van uitgebreide kennis en vaardigheden in veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Van zorg tot chemie en van bouwsector tot de overheid, je kunt waardevol bijdragen aan veiligheid in ieder bedrijf, ongeacht de sector. Na het behalen van je MVK diploma mag je jezelf trotse veiligheidskundige noemen! Je wordt dé expert in veiligheidsbeleid, gezondheid en welzijn en werkt aan veilige arbeidsomstandigheden voor iedereen. Bescherming tegen brand, onderzoek naar ongevallen, crisismanagement - jij bent de go-to persoon voor veiligheid in de organisatie.

Wat zijn MVK opleidingen?
MVK staat voor Middelbare Veiligheidskunde. Door het volgen van MVK opleidingen doe je grondige kennis en vaardigheden op als het aankomt op veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Meestal gaat het om veiligheid in de zorg, de chemische industrie, in de bouw of bij de overheid, maar je kunt ook een nuttige bijdrage leveren aan bedrijven binnen talloze andere sectoren. Dat maakt voor jou als volger van MVK opleidingen niet uit: veiligheid in de werkomgeving heeft voor jou altijd prioriteit, waar je ook bent!

Na het volgen van een van de vele MVK opleidingen ben jij… Veiligheidskundige!
Na het afronden van een van de vele beschikbare MVK opleidingen mag je jezelf veiligheidskundige noemen. Je bent dan dé specialist als het aankomt op het veiligheidsbeleid op de werkvloer, je bent verantwoordelijk voor een stukje gezondheid en welzijn van medewerkers en je houdt je bezig met de Arbowet. Zo wordt je een ware spin in het web voor alles wat met veiligheid te maken heeft en ga je een essentiële en onmisbare rol spelen binnen een organisatie. Of het nu gaat om brandveiligheid, onderzoek naar een ongeval op de werkvloer of crisismanagement: jij bent hét aanspreekpunt voor een veilige werkomgeving.

Wat leer je tijdens MVK opleidingen?
Na het behalen van je MVK-diploma ben je dus een veiligheidskundige. Maar wat doe je dan precies? Bij MVK opleidingen komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo leer je over de wet- en regelgeving omtrent veiligheid. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over inspecties van de SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), de Arbowet en de verplichtingen die zowel werkgever als werknemer hebben. Daarnaast gaan MVK opleidingen natuurlijk over het in kaart brengen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer, het onderzoeken van ongevallen en vooral het voorkomen van (nieuwe) ongevallen. Je leert veel over brandveiligheid, maar ook over bijvoorbeeld veilig omgaan met machines, apparaten en elektriciteit. Daarnaast denk je mee over de inzet van BHV’ers, het opstellen van een BNP (bedrijfsnoodplan) en help je bij het opstellen van een plan van aanpak in het geval van een crisis of noodsituatie. Kortom: je vormt de schakel tussen werknemers op de werkvloer, het management en de wetgeving. Je functie als MVK’er houdt vooral in dat je advies en ondersteuning biedt om arbeidsomstandigheden binnen de organisatie waarvoor je aan de slag gaat, te verbeteren.

Na je MVK-diploma verder groeien? Ga door voor de titel van HVK'er!
Heb je al een van de beschikbare MVK opleidingen gevolgd, en zou je nog meer willen leren over bedrijfsveiligheid? Dan kun je doorgroeien naar HVK’er: hogere veiligheidskunde. Binnen deze opleiding leer je nog meer over veiligheid, krijg je nog beter inzicht in het beantwoorden van vraagstukken op het gebied van veiligheid en leer je hoe je anderen kan overtuigen van het belang van een veilige werkomgeving.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement