Nieuws
18-10-2023 08:25
Nederland is het op één na beste land voor remote werken
Nederland, Denemarken en Duitsland zijn de top 3 landen voor remote werken, volgens nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf NordLayer. Vorig jaar creëerde het bedrijf de Global Remote Work Index (GRWI), die bekijkt wat de beste en slechtste landen zijn voor werken op afstand op basis van vier verschillende criteria: cyberveiligheid economische veiligheid, digitale en fysieke infrastructuur en sociale veiligheid.Dit jaar heeft NordLayer 108 landen beoordeeld, vergeleken met 66 vorig jaar. Dit zijn de top 10 landen die volgens de gegevens van dit jaar de beste plekken zijn voor remote werken:
1. Denemarken
2. Nederland
3. Duitsland
4. Spanje
5. Zweden
6. Portugal
7. Estland
8. Litouwen
9. Ierland
10. Slowakije
Je kunt de volledige lijst hier bekijken: https://nordlayer.com/global-remote-work-index/
De index werd samengesteld door landen te beoordelen en te vergelijken aan de hand van vier indexdimensies. Onder elke dimensie vallen verschillende kenmerken (subdimensies) die samen helpen om de algemene aantrekkelijkheid van remote werken te evalueren:
1. Cyberveiligheid — infrastructuur, reactiecapaciteit en wettelijke maatregelen.
2. Economische veiligheid — aantrekkelijkheid van toerisme, beheersing van de Engelse taal, kosten van levensonderhoud en gezondheidszorg.
3. Digitale en fysieke infrastructuur — internetkwaliteit en -betaalbaarheid, e-infrastructuur, e-overheid en fysieke infrastructuur.
4. Sociale veiligheid — persoonlijke rechten, inclusiviteit en veiligheid.
Hoe scoort Nederland?
Nederland staat op de tweede plaats in de algemene GRWI-lijst, met een uitzonderlijke prestatie op het gebied van sociale veiligheid (2e). Dit is geen verrassing, gezien de uitgebreide persoonlijke rechten die burgers genieten (3e) en de inclusieve cultuur (6e). Nederland scoort ook vrij hoog op het gebied van digitale en fysieke infrastructuur (8e), economische veiligheid (11e) en cyberveiligheid (17e).
Verdere verbeteringen op het gebied van gezondheidszorg, waar Nederland op de 16e plaats staat, zouden remote werken in Nederland nog aantrekkelijker kunnen maken. Scandinavië is duidelijk koploper op dit gebied, met Zweden, Noorwegen en Denemarken in de top drie wereldwijd.
Nederland staat op de 17e plaats in de algemene cyberveiligheidsranglijst, maar de omvang van de uitdagingen waarmee het land als belangrijk economisch en digitaal knooppunt wordt geconfronteerd, rechtvaardigt de statistische tekortkomingen. Het Nederlands Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) biedt het land onder andere een hoge responscapaciteit voor cybercriminaliteit (3e), terwijl de cyberbeveiligingsinfrastructuur (11e) en wetgeving (9e) iets achterblijven op de ranglijst.
Nederland gaat ruim op kop in de Benelux
Nederland ligt ver voor op de rest van de Benelux-landen wat betreft de algemene GRWI-ranglijst, met België op de 12e en Luxemburg op de 27e plaats. Het punt dat Nederland het meest onderscheidt van zijn buren is de sociale veiligheid, waar het duidelijk aan kop gaat (2e), met Luxemburg op de 9e plaats en België op de 27e.
Ook wat betreft economische veiligheid neemt Nederland de leiding (11e), hoewel België op de voet volgt op de 12e plaats. Luxemburg staat een heel stuk lager. Dit is vooral te danken aan de aantrekkelijkheid van Nederland als toeristische bestemming (4e) en het wijdverbreide gebruik van het Engels (2e), terwijl het wat betreft gezondheidszorg en kosten van levensonderhoud een middenpositie inneemt.
Op het gebied van cyberveiligheid doet België (9e) het beter dan Nederland en Luxemburg. En op het gebied van fysieke en digitale infrastructuur staat Luxemburg (7e) op de eerste plaats, gevolgd door Nederland.
Maak cyberveiligheid een dagelijkse gewoonte
"Ook al hebben sommige grote techbedrijven onlangs hun werknemers terug naar kantoor gehaald of een hybride werkmodel geïntroduceerd, remote werken is een blijvertje. Het is niet zomaar een trend — het is een fundamentele verschuiving in hoe we productiviteit en de balans tussen werk en privé benaderen. Door op afstand te werken, kunnen onze teams hun volledige potentieel benutten, ongeacht geografische grenzen", voegt Donatas Tamelis, managing director bij NordLayer, toe.
Voor mensen die op afstand willen werken, geeft Tamelis een aantal tips om je cyberveiligheid te verbeteren:
* Gebruik altijd een virtual private network (VPN). Een VPN versleutelt je internetverbinding en helpt je persoonlijke informatie te beschermen tegen nieuwsgierige ogen. Dit is essentieel wanneer je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken.
* Zorg er ook voor dat op al je apparaten, waaronder smartphones, tablets en laptops, de nieuwste software-updates zijn geïnstalleerd. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches die kunnen helpen beschermen tegen bekende kwetsbaarheden.
* Wees voorzichtig met openbare wifi en vermijd toegang tot gevoelige informatie zoals online bankieren of het invoeren van wachtwoorden op openbare wifi-netwerken, tenzij je een VPN gebruikt. Hackers kunnen gemakkelijk gegevens onderscheppen op onbeveiligde netwerken.
* Schakel tweefactorauthenticatie in (waar mogelijk) voor je e-mailaccounts, social media-profielen en andere online diensten die je onderweg gebruikt. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede vorm van verificatie te vragen tijdens het inloggen.
* Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Maak sterke wachtwoorden voor al je online accounts en vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms. Overweeg het gebruik van een password manager zoals NordPass om complexe wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan.
"In deze tijd van werken op afstand is cybersecurity niet alleen een optie. Het is een absolute noodzaak om onze gegevens veilig te stellen en onze organisatie te beschermen tegen evoluerende cyberdreigingen. Remote werken biedt nieuwe mogelijkheden, maar stelt ons ook bloot aan potentiële veiligheidsrisico's. Waakzaamheid op het gebied van cybersecurity is onze eerste verdedigingslinie", zegt Tamelis van NordLayer.