Nieuws

07-12-2023 12:44

Provincie helpt mkb bij circulair ondernemen

De provincie Utrecht wil in 2050 zoveel mogelijk circulair zijn. Dit betekent onder andere zuinig omgaan met grondstoffen en het hergebruiken en recyclen van producten. Iets dat veel gevolgen heeft voor regionale bedrijven. Om het mkb zo goed mogelijk op weg te helpen, zet de provincie ketenregisseur Marieke Lenders in.

Uit landelijk onderzoek maar ook uit gesprekken met ondernemers van de provincie blijkt dat bedrijven die circulair willen werken tegen belemmeringen aanlopen. Denk aan strenge regelgeving, moeilijkheden om leningen te krijgen, het ontbreken van kennis of het niet kunnen vinden van andere ondernemers waarmee circulaire ketens gesloten kunnen worden. De ketenregisseur kan hierbij helpen en geeft praktische ondersteuning. Lenders: “Ik neem actief contact op met gemeenten en lokale ondernemers en zet samenwerkingen op tussen bedrijven in dezelfde keten. Denk aan het matchen van vraag en aanbod of het bieden van hulp bij het aanvragen van regelingen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).”

Lenders deelt ook kennis tussen gemeenten, regionale partners, andere provinciale initiatieven – bijvoorbeeld de aanjagers bedrijventerreinen – en nationale partijen. 
De ketenregisseur merkt dat gemeenten en regiopartners zoals ROM Utrecht Region de proactieve ondersteuning van de provincie waarderen. Ze ziet ook dat in Utrecht een circulair ondernemersnetwerk een welkome aanvulling zou zijn. Samen met partners zet de provincie Utrecht zich hiervoor in.

Mkb’ers met vragen over circulair (samen)werken en mogelijke ondersteuning door de provincie kunnen mailen naar marieke.lenders@provincie-utrecht.nl.

Foto: Provincie Utrecht
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement