Nieuws

09-01-2024 09:52

Financiële fouten van ondernemers, zo voorkom je ze!

Ondernemer zijn is voor veel mensen een grote wens en ambitie. Het geeft veel vrijheid maar ook verantwoordelijkheid. Daarnaast is het zijn van ondernemer dé mogelijkheid tot het écht rijk worden. Maar wat veel mensen vergeten is dat dit risico ook een keerzijde heeft. Het kan ook de andere kant opgaan en het resultaat daarvan is dat je failliet gaat en juist aan lager wal komt te zitten. Iets wat zowel zakelijk als privé een enorme impact heeft. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen maar er zijn wel fouten die regelmatig gemaakt worden. Daarom hier een aantal fouten die vaak door ondernemers gemaakt worden. 

Verkeerd verzekerd 

Verzekeren kost op privé vlak natuurlijk al het nodige, maar zakelijk ook zeker. Daarnaast vraagt het op zakelijk gebied om andersoortige verzekeringen. Zo is er de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, oftewel de BAV verzekering. Deze verzekering dekt schade die ontstaat naar aanleiding van jouw werkzaamheden. Het gaat hier uiteraard om beroepsschade die zonder opzet is ontstaan. Ook is schade meeverzekert die niet door jouzelf, maar door werknemers of ingehuurde derden wordt veroorzaakt. Het gaat hier vaak niet om schade van een paar tientjes maar om serieuze bedragen. Daarom is het aan te raden om goed te kijken welke risico’s je loopt binnen jouw beroepsgroep en een goede BAV verzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een uit- of inloopverzekering.  

Arbeidsongeschikt 

Wanneer je in loondienst bent, dan ben je verzekerd wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Dit is anders wanneer je zelfstandige of ondernemer bent. Dan moet je dit zelf regelen. Vaak denken gezonde en vitale mensen dat hen dit niet gebeurt, totdat het zover is. Dan begint de ellende en kunnen ze al snel de kosten niet meer dekken en tevens zichzelf niet meer van een salaris voorzien. Daarom is het goed om meteen je arbeidsongeschiktheidsverzekering te checken zodra je hier zelf ook verantwoordelijk bent. Want ook de overheid gaat dit niet altijd voor je betalen wanneer je voor jezelf bent begonnen. Vind je een reguliere verzekering te duur? Dan is het ook nog mogelijk om deel te nemen in bijvoorbeeld een broodfonds. Vergelijk de verschillende opties en je zult grote problemen in de toekomst hiermee voorkomen.  

Fiscale voordelen 

De administratie doen is van weinig ondernemers een hobby. Ze doen liever andere zaken en werkzaamheden waar ze iets aan hebben. Toch kan het wel slim zijn om hier tijd voor vrij te maken. Er is namelijk veel meer financieel voordeel te behalen dan dat sommige mensen zich realiseren. Zo zijn aftrekposten soms ruimer dan dat mensen weten en dat kan voor heel wat voordeel zorgen. Denk aan reizen die ook zakelijk afgetrokken kunnen worden, net als diners. Wellicht lijken al deze bedragen en bonnetjes beperkt, totdat je het op jaarlijkse basis optelt. Dan is het een mooi geheel wat een flink voordeel kan opleveren.  

Kortom, als ondernemer ben je ongetwijfeld zeer druk bezet maar laat dit nooit een argument zijn om andere zaken te laten verslonzen. Deze zaken kunnen soms indirect meer geld opleveren. Maak hier tijd voor vrij of huur een expert in. Op de lange termijn ga je hier een mooi voordeel mee behalen! 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement