Nieuws

23-01-2024 09:41

Je bedrijf verkopen: voor welk type overname kies je?

Als je tijdelijk wil stoppen met werken of het gewoon tijd is voor wat nieuws, kan je eigen bedrijf soms een blok aan je been zijn. Je bedrijf verkopen kan dan een fijne stap zijn. Wil jij je bedrijf verkopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit zijn de typen overname waar je uit kunt kiezen.

Je bedrijf verkopen

Het verkopen van je bedrijf doe je niet zomaar. Er moet een helder plan opgesteld worden, dat het proces soepel laat verlopen en het aantrekkelijk maakt voor de koper om jouw bedrijf over te nemen. Stel daarom een sterk team samen, bestaande uit overname-experts, een notaris en een fiscaal expert, die jou kunnen bijstaan in de verkoop van jouw bedrijf.

Management Buy In

Wanneer je kiest voor een Management Buy In (of MBI) ga je een risico aan. Je betrekt namelijk een compleet nieuwe partij bij jouw bedrijf. Alle aandelen van het bedrijf worden gekocht door één of meerdere externe managers. Spannend, want hierbij komt het management dus ook in handen te liggen van een tot dusver onbekende partij. Een MBI moet daarom zorgvuldig aangepakt worden. Wees ook voor jezelf duidelijk wat jij in de toekomst van jouw oude bedrijf wilt. Wil je deels betrokken blijven of niet? Wil je dat jouw bedrijf hetzelfde imago behoudt of juist vernieuwd. Dit zijn allemaal dingen die helder moeten zijn voor je in zee gaat met een koper.

Managament Buy Out

Wanneer je kiest voor een Management Buy Out laat je het bedrijf overnemen door iemand die al bekend is met het bedrijf. Iemand die er al werkt bijvoorbeeld, of een overname door een familielid. Het voordeel van een MBO is dat je veel meer controle hebt over wat er na overname met het bedrijf gebeurt en dat de nieuwe eigenaar het reilen en zeilen van het bedrijf al kent. Nadeel is dat je waarschijnlijk een stuk minder geld vangt bij de verkoop.

Strategische overname

Bij een strategische overname zijn er extra voordelen voor de koper. Het gaat vaak samen met een MBO of MBI. Een strategische overname wil bijvoorbeeld zeggen dat de concurrent of een investeerder jouw bedrijf koopt. Hier gaan vaak grote bedragen in rond. Jij kan hier dus een hoop mee verdienen en de koper heeft een bedrijf in handen dat al lekker loopt en een vast klantenbestand heeft. Een strategische overname is een echte win-winsituatie dus.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement