Nieuws

31-01-2024 14:36

Hoe zorg je als werkgever voor diversiteit binnen je personeelsbestand?

Hebben we het over diversiteit op de werkvloer, dan gaat het vaak over culturele diversiteit en daarbij hoort automatisch inclusiviteit. Het doel daarbij is dat alle werknemers zich, ongeacht hun afkomst, binnen je bedrijf welkom voelen. Gaan we daarbij een stapje verder, dan kijk je tevens naar de verhouding tussen het aantal werknemers met en zonder beperking dat je in dienst hebt. Hoe kun je als werkgever ook op dat gebied inclusief zijn? Je leest het hier.

De doelstellingen van de overheid voor 2026
Mensen met een arbeidsbeperking worden ook wel arbeidsgehandicapten genoemd. Vaak is het voor deze mensen lastig om betaald werk te vinden of om een dienstverband aan te gaan. Dat komt doordat werkgevers soms extra onkosten hebben als ze arbeidsgehandicapten aannemen. De werkplek moet bijvoorbeeld aangepast worden of er is meer tijd en aandacht nodig voor de begeleiding van deze werknemers. De overheid heeft als doelstelling dat er 125.000 extra arbeidsplaatsen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit moet uiterlijk in 2026 gerealiseerd zijn. Werkgevers die passend werk aan deze werknemers bieden, kunnen rekenen op loonkostensubsidie.

Hoe kom je aan kundig personeel?
Heb je als werkgever belangstelling om deze arbeidsplaatsen aan te bieden? Je wilt uiteraard sollicitanten die de werkzaamheden kunnen uitvoeren en die zich thuis voelen binnen je bedrijfscultuur. Om het jezelf gemakkelijk te maken, ga je niet zelf op zoek naar een geschikte kandidaat. Daarvoor maak je gebruik van de expertise van gespecialiseerde detacheringsbureaus. Heb je bijvoorbeeld vacatures voor mensen met autisme dan wordt het voorwerk voor de selectie je al uit handen genomen. De kandidaten die je aan voorgesteld worden zijn voor een paar dagen per week beschikbaar, hebben goede computervaardigheden en zijn gemotiveerd om te komen werken.

Personeelsuitbreiding voor de lange of korte termijn
Vaak heeft een arbeidsgehandicapte een jobcoach die de werknemer begeleidt tijdens de werkzaamheden. Deze jobcoach is in dienst van de gemeente of is via het UWV gekoppeld aan de werknemer. Dit is praktisch als deze werknemer tijdelijk, op basis van een detacheringsproject, voor je werkt. Neem je de werknemer vast in dienst, dan kun je overwegen om zelf voor de interne begeleiding te zorgen. In dat geval neem je zelf een jobcoach in dienst. Ook hiervoor kun je subsidie aanvragen. Bereid je daarom vast voor op de toekomst en zorg nu al voor een gevarieerd personeelsbestand met financiële ondersteuning van de overheid.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement