Nieuws

09-02-2024 10:10

Herstel overnamemarkt zet door

Het herstel van de Nederlandse overnamemarkt zette het afgelopen halfjaar door. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 5%. De gemiddelde verkooprijs van een mkb-bedrijf liep licht op naar 4,75 keer de brutowinst; een stijging van 2%.

Dit blijkt uit de Overname Barometer, een periodiek onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 276 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Ondanks het toegenomen vertrouwen van ondernemers en investeerders zijn banken nog steeds voorzichtig met financieren. Om een overnamefinanciering rond te krijgen, is daardoor met name de component verkoperslening (vendor loan) steeds belangrijker geworden.
Vergeleken met vier jaar geleden is het aandeel hiervan gestegen van 75% naar 83%. “Een vendor loan geeft naar de bank allereerst een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar,” zegt Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite. “Daardoor wil de bank ook weer meer financieren en kan de deal doorgang vinden. Daarnaast levert een achtergestelde lening tegen bijvoorbeeld 8% rente op dit moment drie keer zoveel op dan geld op een spaarrekening. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement