Nieuws

10-04-2024 09:08

Waarom een youngtimer interessant is voor de bijtelling

Een youngtimer kan een zeer interessante optie zijn als het gaat om de bijtelling. In dit artikel zullen we de voordelen en mogelijkheden van het rijden van een youngtimer bespreken.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is. Het is belangrijk om te weten dat deze term niet geldt voor alle oude auto's, maar specifiek verwijst naar auto's van deze leeftijdscategorie. Veelal zijn dit klassieke auto's die nog steeds in goede staat verkeren.

Voordelen van een youngtimer

Lagere bijtellingsregeling

Als je een youngtimer zakelijk rijdt, kun je profiteren van een lagere bijtelling dan bij een nieuwe auto. Dit kan aantrekkelijk zijn voor ondernemers die willen besparen op kosten.

Fiscale voordelen

Youngtimers kunnen diverse fiscale voordelen bieden, zoals aftrekbare kosten en investeringsaftrek. Het is daarom wel verstandig dit even met je boekhouder te bespreken, zodat je precies weet hoe het zit. Dit hangt namelijk af van meerdere factoren.

Lagere aanschafkosten

Over het algemeen zijn youngtimers goedkoper in aanschaf dan nieuwe auto's. Dit kan gunstig zijn voor starters of ondernemers met een beperkt budget. Dat heeft ook als voordeel dat het laten uitvoeren van een APK keuring in Utrecht vaak goedkoper is, dan wanneer je kiest voor de aanschaf van een auto van bijvoorbeeld 5 jaar.

Bijtellingstarieven

De bijtellingstarieven voor youngtimers zijn afhankelijk van de CO2-uitstoot en leeftijd van de auto. Voor auto's met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2017 geldt vaak een tarief van 35% over de dagwaarde. Dit kan een stuk voordeliger zijn dan het hoge tarief dat geldt voor nieuwe auto's.

Zo maak je gebruik van de bijtellingsregeling

Als je wilt profiteren van de bijtellingsregeling voor youngtimers, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hier volgen enkele tips:

 

Juiste leeftijdscategorie

Controleer altijd of de auto die je op het oog hebt daadwerkelijk als youngtimer geldt en binnen de juiste leeftijdscategorie valt. Dus ga je een tweedehands auto Utrecht kopen, dan is het wel belangrijk dat je zorgt dat deze niet ‘te jong’ is.

Kilometerregistratie

Zorg ervoor dat je een nauwkeurige kilometerregistratie bijhoudt, dit is essentieel om de bijtelling correct te berekenen.

Onderhoud en staat van de auto

Investeer in goed onderhoud en zorg ervoor dat de youngtimer in goede staat verkeert. Dit kan de waarde van de auto behouden en eventuele problemen voorkomen.

Verzekering en belasting

Vergeet niet om de benodigde verzekering en belasting voor de youngtimer af te sluiten. Dit is belangrijk om geen onverwachte kosten te maken. Natuurlijk ben je verplicht je auto WA te verzekeren, maar kan het in bepaalde gevallen verstandiger zijn om te kiezen voor een WA+ of zelfs allrisk. Vooral als startende ondernemer komt er in de eerste paar jaren veel op je af. Hoe fijn is het dan dat je, ook wanneer je deze schade zelf maakt, niet bang hoeft te zijn dat je volledig zelf voor de kosten op moet draaien? Het is dus wel zeker iets om over na te denken. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement