Nieuws
05-11-2024 16:23
Al 25.000 Broodjes Utrecht
Broodje Utrecht bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw. Het broodje werd in maart 2024 gelanceerd door de provincie Utrecht, MVO Nederland, Eric van Veluwen en Lokalist. Sindsdien gingen er al 25.000 over de toonbank in bedrijfsrestaurants van onder meer NS, Jaarbeurs en provincie Utrecht. Het broodje is een uitkomst van het convenant ‘Samen Eten We Utrecht Mooier’ waarin bijna twintig Utrechtse organisaties zich inzetten voor lokaal en duurzaam voedsel.Met Broodje Utrecht willen de initiatiefnemers tegemoet komen aan de uitdagingen in de landbouw: boeren die willen investeren in duurzamer ondernemen, kunnen dat alleen als op lange termijn afzet is gegarandeerd. “Als provincie stimuleren wij het eten uit de korte keten,” zegt Gedeputeerde Mirjam Sterk. “Dat is niet alleen duurzaam en gezond, het draagt ook bij aan het verdienmodel van Utrechtse agrariërs.”
Voedselinkopende bedrijven die willen bijdragen aan de natuur vinden het lastig om dat concreet te maken. “Met dit broodje brengen we bedrijven, cateraars en voedselproducenten uit de provincie bij elkaar en stimuleren de samenwerking. Gezamenlijk zetten we stappen richting de gewenste landbouw- en voedseltransitie. Het Broodje Utrecht is hier een fantastisch voorbeeld van. Fijn dat al zoveel mensen door het eten van het broodje een bijdrage leveren aan de landbouw van de toekomst.”
Foto: provincie Utrecht