Nieuws

11-11-2024 08:05

Wat gebeurt er als een medewerker letselschade oploopt op kantoor?

Als ondernemer is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je werknemers veilig kunnen werken. Toch zit een ongelukje altijd in een klein hoekje en kan het ook op kantoor voorkomen dat er een ongeluk gebeurt. Het kan zo gebeuren dat een werknemer letselschade oploopt. Dit noemen we een bedrijfsongeval en dit moet zo snel mogelijk bij de werkgever gemeld worden. Dit ben je namelijk als werkgever verplicht om te vermelden bij de inspectie. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met een schadevergoeding of kan het zijn dat je aansprakelijk bent voor het ongeluk. We gaan je vertellen wat je moet weten als een medewerker letselschade oploopt en wat je dan moet doen.

Wie is aansprakelijk?

Als er een ongeval op de werkvloer gebeurt, is vaak de werkgever aansprakelijk voor het ongeval. Je hebt als medewerker namelijk een zorgplicht. Je moet als werkgever zorgen dat er een veilige werkomgeving is en dat iedereen de veiligheidsinstructies naleeft. Als er toch een ongeval gebeurt, moet je kunnen aantonen dat je aan deze zorgplicht voldaan hebt. Als je dit niet kunt aantonen, ben je als werkgever aansprakelijk voor het ongeval. In dat geval kan het zijn dat je een letselschade schadevergoeding moet betalen. Er moet dus altijd eerst nagegaan worden wie er verantwoordelijk is voor het ongeval, of dit nalatigheid van de werkgever is of opzet of roekeloosheid van de werknemer. In dat geval ben je als werkgever natuurlijk niet aansprakelijk.

Juridische hulp

Wanneer je te maken krijgt met letselschade op kantoor, kan de werknemer hier juridische hulp bij krijgen. Een specialist kan ze bijstaan bij het regelen van alle juridische zaken, zoals bijvoorbeeld het beoordelen of er recht is op een schadevergoeding. Ook kunnen ze hulp krijgen bij bijvoorbeeld een schadeclaim indienen. Om dit toegankelijk te maken, kunnen deze specialisten zelfs bij de werknemer thuis langskomen om ze verder te helpen. Ook zal de jurist het contact met de verzekeraar onderhouden en helpen bij het onderhandelen over de hoogte van de vergoeding. Zo wordt er op juridisch vlak flink wat stress weggenomen.

Schadevergoeding

Het bepalen en regelen van een schadevergoeding is een complexe taak. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade bij een ongeval. Materiële schade is de schade die direct in geld uit te drukken is, zoals schade aan eigendommen. Bij immateriële schade wordt er gesproken over smartengeld. Dit heeft betrekking op emotionele schade die opgelopen is bij een ongeval, zoals de pijn of verdriet. De letselschade jurist of specialist zal degene zijn die onderhandelt met de verzekeraar hoe hoog deze schade is en hoe hoog de schadevergoeding zal worden.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement