Hyundai Wittenberg innovatieve partner in mobiliteit

Magazines | Utrecht Business Nr3 2022 | Lees volledige uitgave online



Met vestigingen in Amersfoort, Hilversum en Utrecht is Hyundai Wittenberg actief in een groeiende regio; het aantal inwoners neemt toe, net als de bedrijvigheid. Aantrekkelijke modellen en innovatieve techniek geven Wittenberg een prima uitgangspositie om mee te groeien en het marktaandeel te vergroten.

Peter Zwaan, directeur van Hyundai Wittenberg is met decen-nialange ervaring een doorgewinterde professional in de automotivebranche. Hij ziet de dynamiek in zijn vak snel toenemen. "Verbrandingsmotoren gaan verdwijnen, elektrisch rijden groeit razendsnel, waterstof heeft de toekomst. Auto's en techniek worden steeds complexer, de eisen van fabrikanten alsmaar strenger. Investeringen in equipment en de opleiding van medewerkers zijn de basis voor ons succes in deze uitdagende omstandigheden."

Lokale verbondenheid
Hyundai Wittenberg is een gespecialiseerde, betrouwbare partner met een complete dienstverlening onder één dak. "Klanten kunnen voor al hun mobiliteitsbehoeftes bij ons terecht: aanschaf, privé en zakelijk leasen, wagenparkbeheer, schadeherstel en onderhoud. Service en dienstverlening hebben altijd een persoonlijk karakter; onze mensen maken het verschil." Wittenberg heeft drie vestigingen in de regio Utrecht én een schadebedrijf in Baarn; Wittenberg Schadeservice, met specialistische kennis van Hyundai's en Honda's. De lokale verbondenheid is groot. "Zo zijn leveranciers zoveel mogelijk afkomstig uit onze regio.".

Emotie door design
De modellenrange met onder andere de Hyundai KONA, Hyundai TUSCON en Hyundai SANTA FE is erg succesvol in de zakelijke markt. De Hyundai KONA is er ook volledig elektrisch, de andere twee modellen zijn als (plug-in) hybride leverbaar. Meest recente aanwinst is de elektrische Hyundai IONIQ 5 die in 2021 is geïntroduceerd. Zwaan zegt hierover: "De Hyundai IONIQ 5 bewijst dat ook het ontwerp van een elektrische auto emotie kan opwekken. De auto is buitengewoon goed ontvangen door de combinatie van ruimte, comfort, design en vooruitstrevende techniek. Denk aan het 800 volt-laadsysteem waarmee de accu in 18 minuten voor 80% ge-laden kan worden. Bij het grootste accupakket van 77,4 kWh heeft de Hyundai IONIQ 5 een actieradius van 507 km; een sterke troef voor elektrische rijders."

Elektrisch rijden versnelt
Dankzij leasing is de zakelijke markt bij Wittenberg goed voor ruim de helft van de verkopen. "Steeds meer bedrijven streven naar een volledig elektrisch wagenpark. Het aandeel elektrische modellen bij onze verkopen ligt al ruim boven de 50% en stijgt snel. Door de toenemende vraag van parti-culiere berijders naar tweedehands auto's is de restwaarde hoog. Dat maakt elektrisch rijden ook qua afschrijving interessant."

Inzetten op waterstof
Gezien de hoge belasting van het elektrici-eitsnet is ook andere duurzame aandrijving nodig, zegt Zwaan. "Waterstof wordt steeds concreter als realistisch alternatief. In Nieuwegein staat een waterstoftankstation, in Utrecht zijn er twee in voorbereiding. Het tanken van waterstof gaat snel. In vier minuten is de tank gevuld en kun je 550 km verder; het lijkt op tanken met LPG, maar dan met een veel hogere druk."

Met de NEXO heeft Hyundai al sinds 2018 een model op waterstof. Daar waar de eerste versie nog erg kostbaar was, heeft de actuele Hyundai NEXO een prijskaartje van nog 'maar' 70.000. "Hyundai zet vol in op waterstof. Niet alleen bij auto's, ook bij op waterstof aangedreven container- en autotransportschepen. Op dit moment zijn drie fabrieken voor waterstofcellen in aanbouw. De volgende generatie die in 2024 komt zal bereikbaar zijn voor een groter publiek."

Wereldprimeur
Met de focus op waterstof benadrukt Hyundai haar innovatieve karakter. Datzelfde geldt voor de vehicle-to-grid (V2G) technologie waarmee de Hyundai IONIQ 5 als eerste productiemodel ter wereld kan worden uitgerust. De auto kan bijvoorbeeld opgeladen worden met stroom van zijn eigen zonnepanelen in het dak. Utrecht had in april 2022 de wereld-primeur van de bi-directionele Hyundai IONIQ 5. De auto's worden ingezet voor een vehicle-to-grid-mobiliteitsnetwerk van We Drive Solar. "We waren nauw betrokken bij de voorbereidingen," zegt Zwaan. "Daarbij was intensief contact met de technische specialisten van We Drive Solar en de fabrikant." De introductie leverde veel publiciteit op. "De potentie van V2G is groot. Als elektrische auto's niet worden gebruikt, zijn ze prima geschikt voor tijdelijke energieop-slag. Met V2G kunnen we helpen het krappe energienet te stabiliseren."

Deelauto's in Leidsche Rijn
Voor steeds meer jonge mensen is het bezit van een auto niet vanzelfsprekend. "Verder heeft thuiswerken invloed op de mobili-teitsbehoefte. Ook de alsmaar schaarsere ruimte in grote steden zorgt ervoor dat mensen anders omgaan met autogebruik. Een parkeerplaats voor de deur wordt in de toekomst een uitzondering."

Door deze ontwikkelingen ontstaan steeds meer deelautoconcepten. Hyundai is hier actief bij betrokken. "Een actueel voorbeeld is het nieuwbouwproject Greenville in Leidsche Rijn," aldus Zwaan. "Bewoners kunnen er gebruikmaken van Mocean, een initiatief van Hyundai en We Drive Solar. Na het afsluiten van een abonnement reser-veren bewoners een auto eenvoudig via de Mocean-app." Er is keuze uit twee Hyundai IONIQ 5-modellen, uitgerust met V2G; één ervan is geleverd door Wittenberg.

Wendbaar
Na de pilot in Leidsche Rijn wordt Mocean ook in andere delen van het land geïntroduceerd. "Het is een goed voorbeeld van de manier waarop Hyundai inspeelt op de veranderende omstandigheden. Wendbaarheid is cruciaal. Dit kan bijvoorbeeld ook leiden tot nieuwe servicevormen. Intervallen worden langer, de aard van werkzaamheden verandert. Dit maakt het wellicht mogelijk onderhoud deels op locatie uit te voeren. Zo hebben klanten nog minder omkijken naar hun wagenpark. Oplossingen als deze zorgen ervoor dat we ook in de toekomst relevant blijven als partner in mobiliteit."

MEDEWERKERS BLIJVEN ONTWIKKELEN
De aantrekkingskracht van een dealerbedrijf op de arbeidsmarkt kent veel parallellen met de voorkeuren van autokopers. "Ook medewerkers voelen zich aangesproken door een innovatief merk met aantrekkelijke modellen en vooruitstrevende techniek," zegt Zwaan. "Daarbij zijn goede trainings- en opleidingsmogelijkheden een must. Wij bieden dit actief aan bij onze medewerkers." Complexe veiligheidssystemen spelen een sleutelrol bij de autotechniek. "Er gaat steeds minder kapot, maar als dat gebeurt is de oorzaak vaak gecompliceerd. Daarom ligt de lat voor onze specialisten hoog."

www.hyundaiwittenberg.nl
Landzigt 30, Utrecht

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement