Utrecht Science Week: showcase van kennis en wetenschap

Magazines | Utrecht Business Nr3 2022 | Lees volledige uitgave online


De concentratie van kennis en wetenschap op het Utrecht Science Park is ongekend groot. Tijdens de Utrecht Science Week laten in het gebied gevestigde organisaties zien hoe zij bijdragen aan een gezonde, duurzame samenleving. Van 30 september tot en met 7 oktober 2022 zijn geïnteresseerden uit stad en regio van harte welkom, fysiek of online.

Met een focus op life sciences, gezond-heid en duurzaamheid heeft het Utrecht Science Park zowel maatschappelijk als economisch veel impact. In juni bracht EZ-minister Micky Adriaansens een bezoek aan het gebied, op uitnodiging van ROM en EBU. "Bij die gelegenheid roemde de minister de economische potentie van het Utrecht Science Park. Een paar weken daarvoor had burgemeester Dijksma bij een netwerkbijeenkomst Utrecht Science Park nog een parel voor stad en regio genoemd," zegt directeur-bestuurder Jan Henk van der Velden.

Grote getallen
Die parel kan bogen op indrukwekkende aantallen. 51.000 studenten volgen onderwijs op het Utrecht Science Park en er werken 29.000 mensen. "Belangrijke werkgevers zijn de universiteit, hoge-school en zes ziekenhuizen UMC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Prinses Máxima Centrum, het Centraal Militair Hospitaal, het Calamiteiten Hospitaal en het grootste dierenzieken-huis van Europa. Verder bevinden zich hier toonaangevende onderzoeksinstel-lingen als het Hubrecht en Westerdijk Instituut."

Spin-offs
Op het Utrecht Science Park zijn zo'n 130 bedrijven gevestigd. Het overgrote deel ervan is actief op het gebied van gezond-heid, duurzaamheid en biomedische wetenschappen. "Vaak gaat het om spin-offs van kennis- en onderzoeksinstellingen. Die kunnen hier tot wasdom komen in de Life Science Incubator en via UtrechtInc." Een ruim volwassen internationaal bedrijf als Genmab bouwt zijn R&D activi-teiten op Utrecht Science Park verder uit. "Ook bedrijven van buiten kiezen bewust voor vestiging hier. Denk aan het onder-zoekscentrum van Nutricia Danone."

Loopafstand
Merus is gespecialiseerd in de ontwikkeling van immunotherapieën tegen kanker. Recent betrok het bedrijf huisvesting in Accelerator, het nieuwe R&D-innovatiecentrum van het Utrecht Science Park. "Na Nutricia en Genmab is Merus de grootste onderneming in het gebied," zegt Van der Velden. Het bedrijf heeft sinds 2016 een beursnotering aan de NASDAQ. "Merus is een schoolvoor-beeld van de kracht van ons ecosysteem," benadrukt Van der Velden. "We zijn blij dat het groeiende bedrijf zich hier nog altijd thuis voelt. Op het Utrecht Science Park aanwezige kennis en talent blijken onverminderd van waarde, net als samenwerking met andere organisaties. Dat alles letterlijk op loopafstand van elkaar ligt, is ook in deze digitale tijd een sterke troef."

Bilthoven
Naast autonome groei wil het Utrecht Science Park in de toekomst uitbreiden met 4 tot 8.000 R&D-banen, met name door verdichting van de bestaande bebouwing. Van der Velden: "Volop additionele ruimte ontstaat op de locatie Bilthoven als het RIVM daar vertrekt naar haar nieuwe huisvesting in het Utrecht Science Park. Niet alleen voor R&D, ook voor productie. Alle benodigde voorzieningen zijn in Bilthoven al aanwezig."

Missie uitdragen
Ondanks de grote impact op economie en maatschappij zijn veel activiteiten op het Utrecht Science Park bij de buitenwereld onbekend. Dat moet veranderen, vinden partners in het gebied. "Samen leveren zij een substantiële bijdrage aan een gezonde, duurzame samenleving," zegt Vincent Pijpers. Om deze missie te laden en uit te dragen, is de Utrecht Science Week ontwikkeld. Pijpers is project-manager. "Tijdens deze week brengen partners in het gebied hun activiteiten en boegbeelden op tal van manieren voor het voetlicht."

Potentiële Nobelprijswinnaar
De eerste editie van de Utrecht Science Week in 2021 had door coronabeperkin-gen een hybride vorm. Dit jaar ligt het zwaartepunt op fysieke evenementen maar zijn de belangrijkste onderdelen ook online te volgen.

De Utrecht Science Week 2022 vindt plaats van 30 september tot en met 7 oktober. Er is gekozen voor een festivalformule waarbij de partners aanhaken. "Altijd vanuit de missie gezond en duur-zaam leven," benadrukt Van der Velden.

Op 7 oktober geeft topwetenschapper Hans Clevers de Utrecht Science Lezing. Clevers is de man achter de ontdekking van de organo?den, 3D-structuren die buiten het lichaam worden gekweekt uit stamcellen. Hierdoor wordt gepersona-liseerde medische behandeling mogelijk. "Velen zien Clevers als potentiële Nobelprijswinnaar."

Koopmans en Van Dissel
Twintig hoogleraren hebben een rol tijdens de Utrecht Science Week. Ook Marion Koopmans en Jaap van Dissel geven acte de présence. "Verder op het programma: de conferentie 100 jaar laboratoriumonderwijs, de Dag van de Duurzaamheid, een Themadag Gezond Leven en de finales van de Sustainable City Challenge," aldus Pijpers. Bestaande evenementen worden vervlochten met de Science Week. "Denk aan het nationale Weekend van de Wetenschap en het Betweterfestival in TivoliVredenburg."

Drempels weg
De Utrecht Science Week zoekt nadrukkelijk verbinding met de stad. "Het thema van Utrecht 900 jaar is stad zonder muren. Dat sluit naadloos aan op onze ambitie om drempels weg te nemen, door elkaars verhalen te vertellen en bestaande connecties te laten zien. De samenwerking tussen de stad en het Utrecht Science Park is uitstekend maar als het gaat om de zichtbaarheid ervan is nog veel te winnen. De Utrecht Science Week helpt daarbij."

utrechtscienceweek.nl

TALENTSTROOM
Het economisch belang van het Utrecht Science Park voor de regio kent tal van facetten. "Denk aan bedrijven die hier producten en diensten leveren," zegt Van der Velden. "Of aan de vele hotelover-nachtingen van bezoekers aan de instellin-gen en bedrijven in het gebied."

Ook de regionale arbeidsmarkt profiteert van het Utrecht Science Park. "Jaarlijks studeren 10 tot 15.000 jonge mensen af. Dat zorgt voor een enorme talentstroom waar werkgevers uit kunnen putten."

De belangrijkste onderdelen van de Utrecht Science zijn ook online te volgen.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement