Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor werknemers

19 uur geleden
19 uur geleden

Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor werknemers
Iedereen heeft het altijd over salaris, maar in de praktijk draait het voor veel werknemers al lang om meer dan alleen het bedrag onderaan de loonstrook. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt kijken mensen steeds vaker naar het totaalplaatje. Werksfeer, flexibiliteit en ruimte voor ontwikkeling worden minstens zo belangrijk gevonden en daar komen de secundaire arbeidsvoorwaarden om de hoek kijken.

Goed salaris is allang niet meer voldoende
Waar je als werkgever jaren geleden nog indruk kon maken met een leaseauto of een goed pensioenplan, is dat tegenwoordig niet meer genoeg. Werknemers willen zich gehoord voelen, zich ontwikkelen en een leven buiten het werk kunnen combineren met hun baan. Dat vraagt om een frisse kijk op goed werkgeverschap. Wie als werkgever vandaag de dag aantrekkelijk wil zijn, moet dus verder kijken dan de standaardvoorwaarden. Werknemers verwachten meer ruimte voor persoonlijke keuzes. Denk aan de mogelijkheid om thuis te werken, flexibele uren of simpelweg een werkgever die meedenkt als het even tegenzit. Dit soort regelingen zorgen er niet alleen voor dat medewerkers langer blijven, maar ook dat je sneller de juiste mensen aantrekt.

Begin met een zakelijke sim only
Een mooi voorbeeld van een praktische, moderne secundaire arbeidsvoorwaarde is een Sim Only zakelijk van Simpel afsluiten voor je personeel zodat ze wel de mogelijkheid hebben om toch bereikbaar te zijn voor werk, zonder dat ze daarvoor zelf kosten hoeven te maken. Bellen, appen en mailen op kosten van de zaak dus, zonder dat je hoeft te investeren in nieuwe toestellen. Het is een simpele manier om je medewerkers flexibiliteit te geven én tegelijk kostenbewust te blijven. Zeker bij functies waarbij je altijd bereikbaar moet zijn, is dit een slimme oplossing.

Nieuwe vormen van belonen
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn tegenwoordig veel creatiever dan vroeger. Een dag thuiswerken is inmiddels bijna standaard, maar daar stopt het niet. Een opleidingsbudget, een sportabonnement, extra vakantiedagen of korting op een fietsregeling zijn dingen die voor steeds meer mensen doorslaggevend zijn. Wat iemand belangrijk vindt, verschilt natuurlijk per persoon. Daarom werkt het zo goed als je als werkgever openstaat voor maatwerk en in gesprek blijft met je team. Hoe beter je aansluit bij hun behoeften, hoe sterker je staat als werkgever.

Blijven ontwikkelen als werkgever
Wie de juiste mensen wil aantrekken en behouden, moet blijven meebewegen met wat medewerkers belangrijk vinden. De generatie die nu op de arbeidsmarkt opkomt, kijkt anders naar werk dan twintig jaar geleden. Waar vroeger salaris misschien het belangrijkste was, wordt dat nu gezien als vanzelfsprekend. Wat het verschil maakt, zijn de extra’s en dan gaat het niet om luxe, maar om waardering, vertrouwen en ruimte. Werkgevers die dat snappen en daar actief op inspelen, bouwen aan een sterk werkgeversmerk. Dat begint met luisteren en durven investeren in je mensen. Want een werknemer die zich gezien voelt, blijft vaak langer, is loyaler en draagt meer bij.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Utrecht Business Nr2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Utrecht Business is een uitgave van Van Munster Media