TechnoHUB trekt landelijke aandacht: 365 dagen per jaar techniek

Magazines | Utrecht Business Nr 3 2020 | Download de PDF | Lees volledige uitgave online

Technische bedrijven in het Groene Hart ervaren al vele jaren een tekort aan personeel. Terwijl het belang van techniek voor de samenleving verder toeneemt, daalt het animo voor technische opleidingen. Om het tij te keren, zetten regionale bedrijven samen met onderwijs en overheden de schouders eronder. Deze collectieve energie leidde tot de TechnoHUB, een opleidingsfaciliteit waar alles draait om techniek.

Om het toekomstige personeelstekort te ondervangen, namen technische maakbedrijven uit het Groene Hart tien jaar geleden het initiatief voor Woerdens Techniek Talent (WTT). Hoofddoel is om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor techniek. En zo de instroom bij opleidingen te borgen en technische profielen op scholen in stand te houden.

Spelenderwijs
Daartoe organiseerde WTT onder meer de Techniek driedaagse. “In allerlei workshops maakten jaarlijks duizenden kinderen spelenderwijs kennis met technische beroepen. Ze mochten zelf timmeren, aan auto’s sleutelen en muurtjes metselen,” vertelt Marlous Birkhoff, directeur van de TechnoHUB. De driedaagse was een groot succes. “Kinderen genoten. Ook ouders en docenten konden er ervaren hoe veelzijdig techniek is.”

Lange zoektocht
Het werd steeds moeilijker om een locatie voor het grootschalige evenement te vinden. “Daar kwam bij dat de noodzaak om structureel te werken aan het animo voor technische opleidingen alleen maar groter werd. Er ontstond een sterke behoefte aan een vaste plek. Een locatie waar het niet drie maar 365 dagen per jaar draait om techniek.”

De zoektocht duurde lang en was lastig. “Ons budget is beperkt en er waren nogal wat eisen en wensen. We hebben dertien locaties onderzocht; die bleken allemaal niet haalbaar.”

Droomlocatie
Maar de vasthoudendheid van WTT en Birkhoff werd beloond. De oude defensieloods in Woerden is zonder meer een droomlocatie. “Een grote kale ruimte van 2.600 m2 is in amper een half jaar omgetoverd tot een permanente TechnoHUB. Bijna alles is door of via de deelnemende bedrijven gerealiseerd. Petje af daarvoor, zeker in deze coronatijd. In projectteams per discipline is eendrachtig samengewerkt, soms tussen concullega’s. Ook tal van fabrikanten steunen ons. Verder hebben subsidies van onder meer MKBIdee, gemeenten en provincie de TechnoHUB mede mogelijk gemaakt.”

VR-bril en hololens 
In de TechnoHUB is voor vier domeinen een grote praktijkruimte ingericht: installatie- en elektrotechniek; mobiliteit en transport; metaal en robotica; bouw, wonen en interieur. “Zowel leerlingen van het mbo als het voortgezet onderwijs kunnen hier hoogwaardig technisch onderwijs volgen. Individuele scholen beschikken niet over de nieuwste apparatuur en installaties. Hier vinden zij alle actuele techniek zoals 3D-printers, warmtepompen, zonne-energie en robots maar ook augmented reality zoals een VR-bril en hololens. Deze faciliteiten maken techniek veel aantrekkelijker voor de leerlingen. Er is een breder lesaanbod mogelijk en de aansluiting met de praktijk is optimaal. Lessen worden gegeven door docenten van de deelnemende scholen. Ook vakspecialisten van bedrijven geven regelmatig gastlessen.” Overigens maken die bedrijven ook voor workshops en trainingen voor hun eigen medewerkers gebruik van de TechnoHUB.

Techniek is cool
Basisschoolleerlingen vormen een tweede belangrijke doelgroep. “Zij ervaren hier hoe cool techniek is en wat je er allemaal mee kunt,” zegt Birkhoff. “Zo hopen we al in een vroeg stadium het zaadje te planten waardoor ze later kiezen voor een technische opleiding.”
Speciaal voor basisscholen is een Wetenschap en Techniek-programma ontwikkeld. “Op basis van input van scholen zijn tweehonderd lesbrieven samengesteld. Die sluiten aan op de eisen van het ministerie van OCW.” De toestroom vanuit de basisscholen komt goed op gang. “In het vierde kwartaal volgen 700 leerlingen hier een programma.”

Krachtig rolmodel
Verbinden is de rode draad bij de TechnoHUB. “Zo streven we bij projecten altijd naar een combinatie van scholing en een samenwerking van meerdere bedrijven. Hiermee is de link met de praktijk geborgd.” Ook beide doelgroepen worden waar mogelijk aan elkaar gekoppeld. “Bijvoorbeeld met een project waarbij mbo’ers een machine bouwen die volautomatisch vier op een rij speelt. De componenten hiervoor zijn beschikbaar gesteld door een van onze bedrijven. Vervolgens kunnen basisschoolleerlingen er tijdens een workshop mee spelen onder begeleiding van de mbo’ers.” 
Het mes snijdt zo aan veel kanten. “Meer dan volwassenen zijn mbo-jongeren een krachtig rolmodel. Op hun beurt doen zij ervaring op met het geven van instructies. Dergelijke interactie past ook in de onderwijstrend waarbij leerlingen van verschillende niveaus samenwerken. Zo zijn ze beter voorbereid op de latere praktijk. Daar gebeurt dat immers ook.”

Hoog bezoek
De TechnoHUB opende 4 september officieel haar deuren. Leerlingen van het Woerdense Kalsbeek College hadden de primeur. Eerder al – op 26 juni – bracht koningin Máxima een bezoek aan de opleidingsfaciliteit, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Zij sprak er met leerlingen, docenten en initiatiefnemers. “De koningin had zich echt verdiept in ons initiatief en was uitstekend op de hoogte,” aldus Birkhoff. 
Het hoge bezoek benadrukt dat de vernieuwende aanpak van de TechnoHUB opvalt. “Sleutel voor het succes is vooral het enorme netwerk dat in de loop der jaren is opgebouwd. Bij WTT zijn ruim honderd bedrijven aangesloten. Die werken al lang samen en er is veel onderling vertrouwen. We zitten veelal met directieleden van mkb-bedrijven om tafel. Deze beslissers zorgen voor slagkracht.”

De regionale mentaliteit speelt eveneens een rol. “Ondernemers hier zijn nuchtere doeners die zich echt hebben vastgebeten in dit initiatief. Wat verder helpt, is dat we onze nek uit durven steken. Via de gebaande paden was dit nooit gelukt.” Ook de samenwerking met de regionale scholen is cruciaal, benadrukt Birkhoff. “Beide partijen hebben een eigen rol die zich bij de TechnoHUB maximaal versterkt.”

Initiatieven krijgen vaart
Nu de TechnoHUB up and running is, zijn tien jaar collectieve inspanningen verzilverd. “Aan ons de taak om de potentie van deze plek optimaal uit te nutten. Daartoe zoeken we actief naar allerlei kansrijke verbindingen. Ook weten steeds meer partijen ons te vinden met ideeën voor samenwerking en nieuwe projecten. En over toekomstige uitbreiding met andere domeinen wordt al voorzichtig nagedacht. Alle energie maakt deze locatie tot een echte TechnoHUB; een plek waar initiatieven op het gebied van techniekopleiding samenkomen en vaart krijgen.”

Meer informatie via www.technohub.nl.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement