Duurzaam ondernemen? Het energieloket helpt

Magazines | Utrecht Business Nr1 2022 | Lees volledige uitgave online

Het energieloket van de gemeente Utrecht helpt ondernemers, instellingen, verenigingen en vastgoedeigenaren te verduurzamen. Paul Brouwer, projectleider bij Timon, schakelde deze hulp in en ontving subsidie voor energiebesparende maatregelen. "Het is de perfecte plek om te beginnen met informatie verzamelen."

Eén van de panden die Timon beheert, ligt in de Utrechtse wijk Overvecht. "De gemeente benaderde ons voor de pilot 'Samen Isoleren aan de Gambiadreef'. Zo kwamen we in contact met een energieadviseur van het energieloket."

Marianne Lamberts is energieadviseur van het energieloket. "Wanneer mensen vragen hebben over het verduurzamen van hun instelling of onderneming en niet weten waar ze moeten beginnen, zijn ze bij ons aan het juiste adres. Er is tegenwoordig zoveel informatie over verduurzaming en energiemaat-regelen. Het is logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet."

Drempels weghalen
Het energieloket reageert binnen drie werkdagen op de vraag van een ondernemer. Een adviseur neemt vervolgens persoonlijk contact op. Marianne: ''We helpen je altijd verder. Dat kan op verschillende manieren. Een collega bij de gemeente kan helpen, soms verwijzen we je door naar een expert of we helpen je direct met een subsidieaanvraag."

Het energieloket haalt vooral een drempel weg om aan de slag te gaan met energiebe-sparing of energieopwekking bij organisaties, bedrijven en instellingen. "Want wij snappen dat ondernemers het druk hebben met hun eigen werkzaamheden en dat duurzaamheid niet per se bovenaan de agenda staat", aldus Marianne. "Daarom faciliteren wij vanuit de gemeente dit informatiepunt."

Perfecte plek

Via het energieloket werd Paul gewezen op een subsidieregeling. "We kregen subsidie wanneer we minstens twee isolerende maatregelen uitvoerden. We isoleerden het dak en de vloeren én we brachten spouwmuurisolatie aan in één van onze gebouwen. Het is fijn om goede adviezen te krijgen bij trajecten die voor sommigen soms nog abracadabra zijn. Het energieloket is de perfecte plek om te beginnen met informatie verzamelen."

De beste timing om volgens Paul energie-besparende maatregelen uit te voeren, is op natuurlijke momenten. "Eén van onze panden had al een nieuw dak nodig. Als je er dan ook nog eens subsidie voor kan krijgen, wordt een verbouwing financieel aantrekkelijk." Marianne is het daar helemaal mee eens: "Dit zijn de momenten dat je al bezig bent met een investering. Je kunt dan zelf de regie nemen om stap voor stap duurzaam te worden. Denk er al over na en laat je niet verrassen door verplichtingen die hoogstwaarschijnlijk in de toekomst op je af gaan komen."

Wilt u aan de slag met energie besparen, energie opwekken of u voorbereiden op aardgasvrij? De adviseurs van het energieloket ondersteunen u graag met deskundig advies op maat, hulpmiddelen en financiering. Ga naar

www.utrecht.nl/energieloket.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement