Volop inspiratie tijdens circulaire Lenteborrel ZO!

Magazines | Utrecht Business Nr2 2023 | Lees volledige uitgave online

Fotografie: FotoStudio XL

Fort de Gagel was niet alleen qua gastheerschap maar ook thematisch een passende locatie voor de Lenteborrel. Want dit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een schoolvoorbeeld van circulariteit, aldus Sybren Ophof. Met zijn vrouw Pascale Heinsius vormt hij de drijvende kracht achter Fort de Gagel. Na een ingrijpende renovatie kreeg het complex een nieuwe toekomst. Als evenementenlocatie en restaurant bleek het fort al snel een populaire plek. Ook in deze functie staat duurzaamheid centraal, bijvoorbeeld door het vermijden van voedselverspilling.
 
Versnellen
Wethouder Susanne Schilderman gaf inzicht in de Utrechtse ambities en acties. Als grote inkoper stelt de gemeente circulariteit steeds vaker als eis. Door als launching customer te fungeren bij nieuwe toepassingen wordt circulariteit versneld. Met het nieuwe bedrijventerrein Strijkviertel faciliteert Utrecht de ruimtebehoefte van circulaire en duurzame bedrijven. En de ROM financiert steeds meer van deze initiatieven, aldus de wethouder.
 
Gebruikte gipsplaten
Schaalbaarheid is cruciaal om circulair echt stappen te zetten, benadrukte Schilderman. Zij noemde Knauf en Bnext.nl die van gebruikte gipsplaten gecertificeerde nieuwe producten maken. Deze toepassing is een voorbeeld van de samenwerking die nodig is voor circulair succes. Binnen de Utrechtse gemeentegrenzen verwees de wethouder onder meer naar het Hof van Cartesius, als bruisende circulaire broedplaats.
Dergelijke aansprekende initiatieven zetten andere ondernemers aan om zelf in actie te komen, is de ervaring van de wethouder. Zo ontstaat het vliegwiel dat nodig is voor de Utrechtse doelstelling: een volledig circulaire economie in 2050.
 
Tweede leven
Inspirerend waren de pitches van circulaire koplopers tijdens de Lenteborrel zeker. Zoals Greenside dat gedeeltelijk bedrukt of beschreven papier via lokale samenwerking een tweede leven geeft als notitieblok of enveloppe. Door alert te zijn op hergebruik zijn er tal van kansen, benadrukt het bedrijf. Met andere woorden: always look on the green side of life. 
 
Voedselketen gesloten
De Clique verzamelt koffiedik, schillen en etensresten bij horeca en bedrijven zodat deze reststromen verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. Op die manier sluit De Clique de keten.
De kledingindustrie is verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot, watergebruik en vervuiling. Door te leasen uit de grote kledingbibliotheek van WAUWcloset kunnen vrouwen voorkomen dat kleding ongedragen in de kast hangt of zelfs weggegooid wordt.
 
Reststromen krijgen waarde
ZO Schoon verkoopt schoonmaakproducten waarbij de afnemer zelf water toevoegt. Hierdoor zijn veel minder verpakkingen nodig en dringt het bedrijf verspilling terug. Odds & Ends Circular Drinks verzamelt en distilleert overtallige ingrediënten. Reststromen krijgen zo waarde met een duurzaam en circulair product: Odds & Ends 99 Gin.
 
Genoeg informatie en inspiratie om lang door te praten tijdens de aansluitende netwerkborrel.
 
 

CIRCULAIR PAKKET
Getriggerd door Bas van der Heijden (ZO! Utrecht Business) stelden de circulaire bedrijven een pakket samen met hun producten. Ter introductie werd dit overhandigd aan wethouder Susanne Schilderman en gedeputeerde Robert Strijk, eveneens aanwezig tijdens de Lenteborrel.
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement