Droog demonstreren op nieuw hoofdkantoor Fire Stop

Magazines | Utrecht Business Nr2 2023 | Lees volledige uitgave online

Tekst: Aart van der Haagen
Fotografie: Joep van der Linden, FIRE STOP Holland

 
 De recente opening van het nieuwe hoofdkantoor in Vriezenveen viel mooi samen met een aantal heuglijke feiten, te weten het vijftienjarig bestaan van het bedrijf (eind 2022) en het eerste lustrum van de divisies FIRE STOP Holland Service en FIRE STOP Holland Detectie. Maikel Diepeveen, directeur van laatstgenoemde tak, vertelt: “Sinds het moment in 2007 dat we als erkend sprinklerinstallateur begonnen is het hard gegaan. Inmiddels beheersen we de volledige materie, van ontwikkeling en productie tot installatie en aftersales, op alle niveaus met een officiële CIBV-erkenning. Een eigen pand, helemaal door onszelf ingedeeld en ingericht, stond al jaren op ons wensenlijstje. We beschikken voortaan over een showroom en hebben alle denkbare sprinkler- en branddetectiesystemen in het gebouw verwerkt, puur om de diverse varianten en mogelijkheden aan klanten te kunnen tonen. De rode bakjes met sproeikoppen en de dikke stalen leidingen zullen de meeste mensen wel bekend voorkomen, maar dan houdt het ook op. Er is nog zoveel meer en dat hoeft zeker niet automatisch een hoge meerprijs met zich mee te brengen. Kijk hier eens naar het plafond: je ziet de sprinklerkoppen nauwelijks zitten. Een fraaie oplossing voor een vergaderruimte.”
 
Voorspellingen doen
 In feite fungeert het zojuist geopende hoofdkantoor van FIRE STOP Holland als pilot store. “Alle nieuwe ontwikkelingen die we in eigen huis uitvoeren vinden als eerste hun weg naar ons eigen pand, waar we de innovaties direct aan klanten kunnen laten zien,” zegt Diepeveen. “Zo breiden we ons digitale brandmeldpaneel, dat in zijn oorspronkelijke vorm naast alarmering reeds een volledig overzicht van de installatie en de aanvalsroutes voor de brandweer gaf, steeds verder uit in functionaliteit. De meest actuele versie beschikt onder meer over een weergave van temperaturen op verschillende locaties in het systeem en laat zien hoe vaak de pompen starten. Stel dat de frequentie daarvan toeneemt, dan duidt dat mogelijk op slijtage of lekkage. Door dit te monitoren en in grafieken bij te houden is het mogelijk om voorspellingen te doen en de klant vroegtijdig te informeren over groter onderhoud dat eraan zit te komen. Voeren we dat tijdig uit, dan wenden we het risico af op gevolgschade en langere stilstand. Dat laatste zou namelijk extra brandveiligheidsmaatregelen vragen, wat een bedrijf op extra kosten jaagt.”
 
Digitale landkaart
 Het brengt Diepeveen op een nieuwe ontwikkeling van FIRE STOP Holland: het serviceplatform FSH World, dat dit jaar uitgerold wordt. “Je moet dat zien als een digitale landkaart, die de status van de systemen bij al onze klanten globaal weergeeft. Dit stelt ons veelal in staat om op afstand al actie te ondernemen wanneer er een melding van een onregelmatigheid binnenkomt. In plaats van voor - bij wijze van spreken - elk wissewasje een monteur te moeten langssturen kunnen we de klant in veel gevallen telefonisch of online ondersteunen in het bedienen van bepaalde componenten. Bijvoorbeeld het overbruggen van een vervuilde rookmelder, die anders voor vals alarm zou kunnen zorgen. Het digitale brandmeldpaneel detecteert dat en informeert ons direct. Zodoende hoeft er maar één keer een monteur op locatie te komen, die het bestelde onderdeel meeneemt en installeert. Dat scheelt in voorrijkosten en manuren, maar ook - voor ons - in personele bezetting. Wel zo prettig in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Het betekent automatisch dat we binnen ons team meer capaciteit overhouden om de klant de hoogst mogelijke servicegraad te bieden.”
 
Groot aantal vrouwen
 In het personeelsbestand van FIRE STOP Holland vallen twee dingen op: de jonge gemiddelde leeftijd (daarover verderop meer) en het opvallend grote aantal vrouwen. “Zelfs veertien dames op onze afdeling engineering, tegenover één kerel,” glimlacht Diepeveen. “Onder de projectleiders liggen de verhoudingen vrijwel gelijk en we hebben momenteel uitsluitend vrouwelijke projectbegeleiders, die de schakel tussen de monteurs en ‘het veld’ vormen. Dat werkt erg goed, merken wij.” Een opmerkelijk verschijnsel, dat niet zozeer de branche als wel deze Twentse onderneming typeert. “Het verhaal gaat van mond tot mond. Zodra vrouwelijke kandidaten te weten komen dat hier veel dames werken, verlaagt dat de drempel.” FIRE STOP Holland investeerde in de afgelopen jaren flink in de afdeling engineering, waar de meeste medewerkers tussen de 18 en 22 jaar jong zijn. “Dat vloeit voort uit een nauwe samenwerking met een hbo-opleiding in de regio. Die ondersteunen wij met investeringen in hard- en software. Enerzijds vanuit een MVO-gedachte, anderzijds om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende aanwas van technisch geschoold personeel blijft bestaan.”
 
Nederlandse standaarden
Op eenzelfde manier onderhoudt de eigen fabriek van FIRE STOP Holland in de Poolse stad Drawsko nauwe banden met een naburige mbo-vakschool. “De eerste ploeg installateurs met een diploma op zak stroomt nu uit en komt naar Nederland om de installaties op te hangen. In de fabriek zelf, waar complete sprinklersystemen gebouwd worden, hanteren we Nederlandse standaarden. Dan doel ik op de VCA-certificering die voor ons gehele bedrijf geldt, maar ook op de cao en de arbeidsvoorwaarden. Geloof het of niet, maar bijna dagelijks melden zich mensen aan de poort die vragen of ze er mogen komen werken. Een luxeprobleem… Trouwens, ook de uitstraling van het bedrijf is heel westers, met een mooie combinatie van rood- en antraciettinten in een verder enigszins grauwe omgeving. We creëren echt wel wat in die stad. Niet voor niets kwam de Poolse ambassadeur bij de officiële opening van ons nieuwe pand naar Vriezenveen om samen met de burgemeester van de gemeente Twenterand het lintje door te knippen.”
 
Legpuzzel
 Een eigen fabriek, dat is voor een bedrijf dat zijn fundament heeft gelegd als installateur van sprinklersystemen vrij uniek. Diepeveen: “Wij zeggen vaak dat onze productielocatie in Drawsko een legpuzzel maakt op grond van de 3D-tekeningen die onze afdeling engineering aanlevert. Daardoor arriveert alles voor 95 procent montageklaar bij de klant en hoeven we ter plaatse alleen nog bepaalde details op de situatie af te stemmen, bijvoorbeeld op plekken met weinig ruimte. Met de 3D-tekenprogramma’s die onze engineers gebruiken lopen we behoorlijk voorop in onze branche. Een belangrijk voordeel schuilt in het feit dat je clashes kunt voorkomen: dat je niet alles opnieuw hoeft te configureren zodra op een bepaald punt een aanpassing noodzakelijk blijkt, bijvoorbeeld wanneer je op een obstakel als een metalen spant of een kabelgoot stuit. Dit maakt de samenwerking met andere installateurs in het bedrijfspand ook makkelijker.”
 
Vroeg betrokken
 Bij bestaande gebouwen voert FIRE STOP Holland steeds vaker een 3D-scan uit om de situatie voor de engineers digitaal in kaart te brengen. Gaat het om nieuwbouw, dan vormt de bestektekening die de aannemer aanreikt het uitgangspunt. “Het is, ook in het geval van een ingrijpende renovatie, van groot belang dat wij in een vroeg stadium bij het proces betrokken raken,” geeft Diepeveen aan. “Zo moet de staalconstructie die het dak draagt ook berekend worden op leidingen die vol met water staan, wat een serieus gewicht toevoegt. Dat kan oplopen tot 250 kilogram per vierkante meter. Onderschat ook de massa van een buffervat niet, dat in sommige gevallen wel een miljoen liter water bevat. Het vraagt om een ultrasterke fundering met heipalen eronder.” Neem je in ogenschouw hoe diepgaand en allesomvattend FIRE STOP Holland zich bezighoudt met sprinkler- en branddetectiesystemen, dan mag je je verbazen over het feit dat dat in ruim vijftien jaar tijd gerealiseerd is. Het werkingsprincipe van de installaties verandert niet, maar de innovatie in detectie en service blijft zich voortzetten. Dat maakt de nieuwbouw met showroom in Vriezenveen op een verhelderende manier tastbaar.
 

Sprinklersystemen
 In het kort zet Diepeveen de verschillende soorten sprinklerinstallaties uiteen die FIRE STOP Holland in haar programma heeft. “In kantoorruimtes, hotels, winkelcentra en productiegebouwen zie je vaak een nat systeem, waar zich constant water in de buizen bevindt, wat bij detectie van brand voor een erg korte reactietijd zorgt. Voor toepassingen waar temperaturen van nul graden of lager kunnen optreden, zoals een busremise, een overkapping of een houtopslag, kennen we een droog systeem. Het water zit dan achter een hoofdklep in een verwarmde ruimte, terwijl de leidingen gevuld zijn met lucht die op druk gehouden wordt, waardoor ze niet bevriezen. Een combinatie met de voordelen van zowel een nat als een droog systeem vind je bij het pre-actionsysteem, dat dankzij het gebruik van rook- en/of hittesensoren uitsluitend bij echt gevaar in actie komt. Dit kom je met name tegen op locaties waar zich een kostbare inventaris bevindt, zoals musea, serverruimtes, bibliotheken en vliegtuighangars. In gebouwen met opslag van vuurwerk, explosieven of brandgevaarlijke stoffen vormt een deluge-systeem de beste oplossing. Het werkt op basis van het droge principe, maar besproeit bij detectie van een brandhaard direct een gehele ruimte met grote hoeveelheden water, om overslaan te voorkomen.”

 
Meer informatie: www.firestopholland.nl / www.blusdirect.nl
 
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement