In vijf fasen naar een gezonde organisatie

Magazines | Utrecht Business Nr 1 2019 | Lees volledige uitgave online

Of je nu voor een grote multinational werkt of sturing hebt over 25 werknemers in een MKB; geen organisatie ontkomt tegenwoordig nog aan het onderwerp duurzame inzetbaarheid. Wellicht heeft jouw organisatie grote stappen gezet of staan jullie op het punt eraan te beginnen. In de praktijk mer-ken we dat veel organisaties het best lastig vinden om het juiste startpunt te vinden en om daarna samenhang te waarborgen in alle goedbedoelde initiatieven; van interventies op het gebied van ge-zondheid, tot opleidingsmogelijkheden, medewer-kerstevredenheidsonderzoeken, enzovoort. Waar te beginnen?

In een reeks van vijf redactionele bijdragen zullen wij, Maarten Jan Stam (initiatiefnemer Inhealth) en Sandra Engelbertink (initiatiefnemer VIT), je mee-nemen in een aantal fases die je kunt doorlopen op weg naar een toekomstbestendige organisatie met gezonde en inzetbare medewerkers:

Fase 1: Belang van duurzame inzetbaarheid: waar-om is het zo belangrijk hiermee aan de slag te gaan?

Fase 2: Visie en plan van aanpak: waar wil je als organisatie naartoe en hoe kom je daar? Duurzame

inzetbaarheid levert pas echt iets op als het gekop-peld is aan de doelen en ambitie van de organisatie.

Fase 3: Actie: afhankelijk van je doelstellingen stappen gaan ondernemen, zoals het verzuim op orde brengen, passende interventies selecteren en medewerkers activeren zelf aan hun inzetbaarheid te werken.

Fase 4: Monitoren: het rendement is er. Maak dit inzichtelijk door kwalitatieve en kwantitatieve gege-vens bij elkaar te brengen.

Fase 5: Borgen: hoe zorg je ervoor dat het niet bij eenmalige goede bedoelingen blijft, maar de inspanningen echt onderdeel worden van jouw organisatie?

Belang van duurzame inzetbaarheid

We trappen de reeks af met een aantal voorbeelden van vragen waar je als organisatie mogelijk mee te kampen hebt. Al deze vragen tonen het belang van duurzame inzetbaarheid aan.

Hoe voorkom ik personeelstekort en verlies aan kennis?

Grote trends in de arbeidsmarkt laten zien dat veel organisaties te maken hebben met ontgroening (het is lastig jong talent binnen te halen) en vergrijzing

"Duurzame inzetbaarheid: daar moeten we wat mee. Daarmee stellen we onze organisatie veilig voor de toekomst. Hoe houden we onze medewerkers inzetbaar, op welke manier kunnen zij gezond en met de meest relevante kennis doorwerken tot aan hun pensioen?"

In vijf fasen

naar een

gezonde

organisatie

profiel Duurzame inzetbaarheid

Inhealth is een creatief bureau dat organisaties helpt rondom vitaliteit, gezondheid en inzetbaarheid. Onze expertise ligt in het verbinden van deze thema's met de strategische ontwik-keling van organisaties. We maken de creatieve vertaling naar concepten, programma's

en (online) onderzoek & communicatie.

www.inhealth.nl

Maarten Jan Stam

maarten-jan@inhealth.nl

06 1508 6964

VIT biedt onafhankelijke ondersteuning aan ondernemers in het MKB op het gebied van Vitaliteit, Inzetbaarheid en Tevredenheid.

www.vitmkb.nl

Sandra Engelbertink

s.engelbertink@vitmkb.nl

06 2134 4178

(mensen moeten steeds langer doorwerken tot hun pensioen) in hun personeelsbestand. Hoe houd je personeel vast en trek je nieuw personeel aan?

Hoe krijg ik het verzuim binnen onze organisatie naar beneden?

Medewerkers die wegens ziekte niet kunnen komen werken; het kan je als organisatie veel geld en zorgen kosten. Hoe zorg je enerzijds voor een daling van het huidige verzuimcijfer en anderzijds voor het nemen van preventieve maatregelen?

Hoe blijven wij de ontwikkelingen in de markt voor?

Banen veranderen in rap tempo. Technologische ontwikkelingen zullen een deel van de banen overbodig maken, andere banen zullen een andere invulling krijgen. Daarnaast is de manier waarop we werken en leven combineren aan verandering onderhevig. Hoe zorg je als werkgever dat jouw personeel klaar is voor de toekomst en dat je niet achter de feiten aanloopt?

Bovenstaande vragen zijn typerend voor organisa-ties die in de startblokken staan om aan de slag te

gaan met duurzame inzetbaarheid. Wellicht is jouw organisatie al vele stappen verder en loop je tegen andere dingen aan, zoals:

Hoe overtuig ik het management ervan dat extra investering noodzakelijk is? Hoe maak ik rendement inzichtelijk?

Hoe krijg ik onze medewerkers zover zelf in actie te komen? En hoe bereik ik ieder-een, in plaats van slechts een selecte groep aan proactieve medewerkers?

Er ontstaat een oerwoud aan losse produc-ten, diensten en ondersteuning. Hoe schep ik weer orde in de chaos?

Wat het ook is; het is evident dat elke orga-nisatie, groot of klein, gebaat is bij een focus op gezond ondernemerschap. Wat is voor jou de belangrijkste aanleiding?

'Banen veranderen in rap tempo. Technologische ontwikkelingen zullen een deel van de banen overbodig maken, andere banen zullen een andere invulling krijgen.'

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement