Ondernemers kiezen bewust voor UW Flora

Magazines | Utrecht Business Nr 1 2019 | Lees volledige uitgave online

Het belang van aandacht voor de wereld en voor el-kaar begint steeds meer tot het bedrijfsleven door te dringen. Een groeiend aantal ondernemers integreert dit niet alleen in eigen gelederen, maar neemt het ook mee in de keuze van partijen om zaken mee te

doen. De overheid speelt daarin een voortrekkersrol. "Bij aanbestedingen is het inmiddels heel gebruike-lijk om de wijze waarop een leverancier of uitvoerder met MVO omspringt mee te wegen in de selectie," zegt Bianca Boeters, teamleider bij UW Flora, dat binnen het sociale werkbedrijf van Utrecht de groen-voorziening voor zijn rekening neemt. "Als onder-nemer moet je kunnen aantonen welke prestaties je op het gebied van social return levert. Het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het kader van de participatiewet vormt daarin een belangrijke factor. Iedereen kent toch wel iemand in zijn omgeving die in zo'n situatie zit? Dan valt het eenvoudig voor te stellen hoe fijn het voor zo iemand is om op weg geholpen te worden. Niet alleen in het

Ondernemers kiezen bewust voor UW Flora

De kop boven dit artikel lijkt een open deur, want 'groen' mag op een breed maatschappelijk draagvlak rekenen, maar in dit geval is er iets bijzonders mee aan de hand. Ondernemers die UW Flora inschakelen weten zich ervan verzekerd dat ze mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op de rit helpen, waarmee ze een waardevolle keuze maken in het kader van MVO.

Maatschappelijk verantwoorde kantoorbeplanting

coverstory UW Flora

tekst: Aart van der Haagen fotografie: UW

arbeidsproces, maar ook in een actieve rol binnen de maatschappij. Niemand wil daarbuiten vallen. Een belangrijk stukje welzijn dus, naast het feit dat we anders met zijn allen de kosten moeten dragen voor degenen die thuiszitten."

Zelfvertrouwen, eigenwaarde

Heldere taal, die benadrukt dat elke ondernemer in Nederland op dit gebied zijn verantwoordelijk-heid moet nemen. Aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hoeft zich niet te beperken tot het eigen personeelsbestand; het kan ook een doorslaggevend element vormen bij het betrekken van externe diensten, zoals de beplanting van UW Flora. Boeters: "Wij bieden onze medewerkers een leer-werktraject aan, met het doel dat zij na verloop van tijd uitstromen naar het reguliere bedrijfsleven. Blijkt dat qua niveau niet haalbaar, dan functioneren ze in ieder geval in een omgeving waar ze zich gewaardeerd voelen

en merken ze dat ze een actieve rol binnen de maatschappij spelen, wat belangrijk is voor hun zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ont-wikkeling. Menigeen heeft niet eens de basisschool afgerond en beschouwt het al als een grote eer om bij ons een diploma of een certificaat te behalen. Je ziet hier mensen groeien en opbloeien, zeker als ze af en toe een compliment of opbouwende feedback krijgen. Een schouderklopje doet wonderen."

Honderd procent kwaliteit

Met 25 medewerkers bedient UW Flora Midden-Nederland en de Randstad, waarbij het twee dis-ciplines onderscheidt. "Onze bloembinderij levert bloemen voor balies, recepties, jubilarissen, zieken, rouwsituaties etcetera," vertelt Boeters. "Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stellen de boe-ketten samen, maar altijd onder begeleiding van een vakbekwame medewerker. Daarnaast leveren en verzorgen we interieurbeplanting bij bedrijven

Van oudsher voert UW de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) uit in opdracht van de gemeenten Utrecht. Er werken momenteel 900 werknemers met een WSW-indicatie. Een deel van deze werkne-mers werkt, tijdelijk of voor langere duur, in de leerwerkbedrijven van UW. Een groeiend deel, inmiddels de helft, is gedetacheerd bij werkgevers in de regio. Het aantal onder-steunende medewerkers (leidinggevenden, consulenten en staf) bedraagt ongeveer 125. Naast mensen uit de WSW begeleidt UW ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit de bijstand en de Participatiewet. Jaarlijks worden er circa 600 deelnemers binnen UW begeleid zowel in het voorbe-reiden door opleiding en werkervaring naar werk, als naar andere trajecten. Een deel van deze deelnemers wordt in tijdelijke dienst genomen van UW ter voorbereiding op doorstroom naar een reguliere baan. Waar iedereen werkt naar eigen vermogen en kunnen.

In de loop van de tijd is de missie van UW namelijk verbreed tot het aan werk helpen van mensen met een afstand tot een reguliere baan of zo regulier mogelijk. UW wil deze veelal kwetsbare mensen, op een effectieve manier zoveel mogelijk blijvend van passend werk voorzien en hen daarmee een volwaardige plaats in de maatschappij bieden. Daartoe beschikt UW over een grote, op praktijkervaring gebaseerde expertise en een groot netwerk van (poten-ti?le) opdrachtgevers en een aantal eigen leerwerkbedrijven.

De leerwerkbedrijven van UW leveren pro-ducten en diensten aan de zakelijke markt.

UW heeft de volgende leerwerkbedrijven:

- UW Algemeen

- UW Groen (aanleg en onderhoud groenvoorzieningen)

- UW Flora (bloembinderij en interieurbeplanting)

- UW Catering (cateringwerk)

- UW Schoonmaak (schoonmaakwerkzaamheden)

- UW Productie (verpakken, montage en metaalbewerking)

- Facility (toezicht en receptie)

en instellingen in de breedste zin des woords, tot en met echte en kunstkerstbomen in december en leveren, plaatsen en onderhouden we hanging bas-kets aan lantaarnpalen in de zomer. Naast aanschaf van groen behoort ook leasing tot de mogelijkhe-den. Onze klanten mogen rekenen op honderd procent kwaliteit, die niet onderdoet voor de norm in deze sector. Dat bewerkstelligen we door de medewerkers intern op te leiden en te begeleiden. Daartoe huren we een vaste docent in die precies weet hoe hij dit moet aanpakken: in een rustig tem-po, met een eenvoudige, praktische uitleg en veel voorbeelden. Zo behalen deze mensen vanzelf het niveau. Ze gaan op locatie trouwens in koppeltjes aan de slag en steekproefsgewijs controleren we of alles voor de opdrachtgever naar wens verloopt."

Niets afwijkends

Boeters is zich bewust van de vooroordelen die rondom deze medewerkers leven. Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras dat mensen die werken in een ruimte met planten zich 20 procent minder vaak ziek melden dan mensen die werken in een ruimte z?nder beplanting. Planten op de werkplek komt uiteindelijk neer op gemid-deld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar, zo blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen. De we-tenschappers vergeleken bij elk bedrijf de ruimtes waar planten stonden met ruimtes waar geen plan-ten stonden. De onderzoekers plaatsten in beide ruimten sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen. De medewer-kers die in die ruimten werkten, gaven zowel voor

als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid.

Representatief

Communicatie vormt binnen dit verhaal een belangrijk aandachtspunt bij UW Flora. "We weten dat dat voor veel medewerkers een valkuil is, daarom trainen we ze gemiddeld ??n keer per jaar op dit gebied," zegt Boeters. "Dat doen we via eenvoudige rollenspellen, die actie en reactie heel tastbaar maken. Wanneer we dat regelmatig her-halen, heeft het echt effect, ook op de omgang tot collega's onderling. Daarnaast spreken we iemand op zijn gedrag aan. Nogmaals, onze klanten mogen feitelijk niet merken dat er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hen over de vloer komen. Ondertussen weten en beseffen ze het wel. Ze kiezen bewust voor UW Flora, vanuit de gedachte dat iedereen een kans en een plek in de maat-schappij verdient in combinatie met de kwaliteit die geleverd wordt."

Meer informatie: www.uw.nl

Moeizame uitvoering participatiewet

Hoewel UW sterk gelooft in het kunnen van mensen, verliest het de realiteit niet uit het oog. "De participatiewet brengt helaas niet wat ervan verwacht werd," constateert Bianca Boeters. "Staatssecretaris Jette Klijnsma verkeerde in de veronderstelling dat met de juiste begeleiding iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt op den duur aan de slag zou moeten kunnen bij een reguliere werkgever. Helaas blijkt dat, landelijk gezien, in tachtig procent van de gevallen n?et haalbaar. Zelf ervaren wij dat ook. De arbeidsproductiviteit van deze mensen ligt lager en werkgevers moeten rekening houden met bijkomende factoren, zoals een hoger ziekteverzuim en meer begeleiding. Dat kost extra tijd en geld, hetgeen wat vaak niet beschikbaar is. Deze mensen hebben onvoldoende capaciteiten om het gewenste niveau te halen, ongeacht of je ze cursussen of opleidingen laat volgen. Resultaat? Na een proefplaatsing of een detachering keren ze in veel gevallen terug bij de sociale werkvoorziening, waar ze volgens de participatiewet echter maximaal 23 maanden aan de slag mogen blijven. Vinden ze daarna geen baan, dan komen ze net als voorheen weer maan-denlang thuis te zitten, alvorens opnieuw opgeroepen te worden voor hetzelfde traject bij ons. Zo bevinden zich alleen al in Utrecht momenteel 13.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de 'kaartenbak' van de gemeente. Dat kost de maatschappij handen-vol geld, aangezien psychische hulpverlening en criminaliteit dan vaker aan de orde zijn. Kortom, voor iedereen een onwenselijke situatie."

'Onze klanten mogen rekenen op honderd procent kwaliteit, die niet onderdoet voor de norm in deze sector.'

UW Flora coverstory

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement