Technische partners ondersteunen de TechnoHUB: Samen techniek op de kaart zetten

Magazines | Utrecht Business Nr 3 2021 | Download de PDF | Lees volledige uitgave online

Werk en techniek

Technische partners ondersteunen de TechnoHUB
Samen techniek op de kaart zetten

Er is in de Nederlandse maakindustrie een tekort aan technisch opgeleid personeel. Daarnaast ontwikkelt de techniek zich ook nog eens razendsnel. Hoe maak je (jonge) mensen nu enthousiast voor de techniek en hoe zorg je dat hun kennis net zo hard vooruit gaat als de branche? Dit zijn vragen waar bedrijven in de elektrotechnische branche een antwoord op proberen te vinden door praktijkervaring en kennis te delen met onderwijsinstellingen en aan te haken bij lokale initiatieven op het gebied van techniek. Mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking van Elektro Internationaal en Schneider Electric in de TechnoHUB in Woerden.

De TechnoHUB is een leeromgeving waar basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten, maar ook zij-instromers en medewerkers van bedrijven, kennis krijgen van de nieuwste technieken op het gebied van motorvoertuigen en logistiek, installatie en elektrotechniek, bouw, wonen en interieur én metaal, mechatronica en robotica. Marlous Birkhoff, directeur van de TechnoHUB: “Door het aanbieden van technisch onderwijs in de TechnoHUB proberen we om de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs te bevorderen. We willen de interesse in de techniek aanjagen met interessante lessen en de nieuwste technische machines. Techneuten zijn immers onmisbaar en er komt alleen maar meer vraag naar technische mensen in de toekomst.”

Investeren in nieuwe generatie
John Mooij, commercieel directeur van Elektro Internationaal, herkent de uitdagingen waar ook de elektrotechnische sector mee te maken heeft. ‘De energieverdelers die wij produceren staan aan de basis van ziekenhuizen, datacenters en industrie. Er is door de toenemende vraag naar elektriciteit steeds mee vraag naar onze producten. En daarbij wordt de techniek die erin zit steeds slimmer. We moeten investeren in een nieuwe generatie elektrotechnici en proberen jonge mensen te interesseren in en te binden aan het vak van paneelbouw. We moeten techniek bij jongeren op de kaart te zetten. Dat doen we al door als erkend leerbedrijf stageplekken aan te bieden en snuffelmiddagen te organiseren. Toen door de TechnoHUB werden benaderd om te helpen invulling te geven aan het initiatief, was het voor ons een logische stap om de verdeelpanelen voor de elektrotechnische installatie van het pand te sponsoren. En ook om onze partner Schneider Electric erbij te betrekken.’

Teruggeven aan de maatschappij
Al bijna 40 jaar bouwt Elektro Internationaal energieverdelers met componenten uit de product range van Schneider Electric, wereldleider in energiebeheerssystemen. Debby Slofstra, directeur van Schneider Electric Nederland: “Het partnership dat wij in de afgelopen decennia met Elektro Internationaal hebben opgebouwd, willen wij natuurlijk ook voortzetten op andere gebieden dan fabricage en productontwikkeling. We zijn 1,5 jaar geleden dan ook graag samen in gesprek gegaan om te kijken op welke manier we het beste een bijdrage zouden kunnen leveren aan de TechnoHUB. Onder andere door het beschikbaar stellen van materialen en uitleg over hoe daar mee om te gaan. Als groot Nederlands bedrijf mag er toch wel van je worden verwacht dat je iets teruggeeft aan de maatschappij. Niet alleen in duurzaamheid – we zijn zojuist uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijf ter wereld – maar ook op het vlak van educatie.”

Stages, pilots en gastcolleges
“Wat ons vooral opvalt,” vervolgt Debby haar verhaal “is dat scholen op alle leerniveaus veel beter zouden kunnen samenwerken om techniek in het onderwijs te laten aansluiten op wat in de praktijk o zo nodig is. Om daarbij te kunnen helpen willen we vanuit Schneider Electric kennis delen. We hebben al een aantal onderwijsinstellingen op Hbo- en Wo-niveau ‘geadopteerd’ om er 3 dingen te kunnen doen. Ten eerste stageplekken binnen ons bedrijf inrichten voor studenten, want in de praktijk leer je toch het best wat er in de elektrotechnische branche van je wordt verwacht. En iemand die stage heeft gelopen bij je bedrijf, wil er in de toekomst misschien terugkomen voor een leuke baan. Ten tweede willen we project-pilots draaien, zoals recent het bouwen van slimme woningen samen met studenten van de Hogeschool Utrecht. Daar leren wij van én de studenten leren wat er in de praktijk bij komt kijken. En last but not least willen we onze kennis delen door onze technische mensen gastcolleges te laten geven. In de TechnoHUB kunnen we dit soort activiteiten nu ook aanbieden op Mbo-niveau.”

Inspiratie vinden
De ‘uitbetaling’ van de investering in de techneuten van de toekomst laat misschien nog op zich wachten, maar er is zeker directe wederkerigheid in de deelname aan de TechoHUB. “Wij kunnen op onze beurt gebruik maken van de faciliteiten voor bijvoorbeeld trainingen van onze relaties of eigen personeel”, noemt Debby als voorbeeld. “Het mes snijdt dus aan twee kanten.” Dat bevestigt John Mooij: “De TechnoHUB biedt bedrijven uiteenlopende interessante cursussen en workshops via de partnerbedrijven. Op die manier kunnen we ook binnen onze eigen organisatie up-to-date blijven én inspiratie vinden voor technische ontwikkelingen. Zo gaan we samen op alle fronten vooruit in de techniek.”

Meer informatie:
Elektro Internationaal
Pompmolenlaan 17
3447 GK Woerden
0348420540
www.elektrointernationaal.com

Schneider Electric Nederland
Taurusavenue 133
2132 LS Hoofddorp
0235124124
www.se.com/nl

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement