Centraal Station grootste Utrechtse deelhub elektrische deelauto's

Magazines | Utrecht Business Nr4 2021 | Lees volledige uitgave online

Grootste Utrechtse deelhub voor elektrische deelauto's

De gemeente Utrecht heeft een thuisbasis voor zeventien deelauto's geopend direct naast Utrecht Centraal. Hier kunnen reizigers nu niet alleen overstappen op een trein of bus, maar ook gemakkelijk hun reis vervolgen met een volledig elektrische deelauto. De auto's van SIXT share, WeDriveSolar en Amber staan op vaste parkeerplekken in de garage Croeselaan, direct onder het Jaarbeursplein. De verwachting is dat deze aansluiting tussen het openbaar vervoer en deelauto's ertoe leidt dat meer mensen hun reis volledig duurzaam gaan afleggen.

De toegang tot deze garage ligt op honderd meter loopafstand van de stationshal, zodat reizigers snel en makkelijk kunnen overstappen. Door deelauto's toegankelijker te maken en op goede locaties aan te bieden hoopt de Gemeente Utrecht het gebruik ervan te stimuleren. Met dit nieuwe deelautopunt wordt het aanbod van elektrische deelauto's voor bewoners en werkenden in Utrecht flink uitge-breid. Lot van Hooijdonk, wethouder Mobiliteit, Energie en Groen van de gemeente Utrecht, verwelkomt de deelauto's in Utrecht: "Dit deelautopunt past in de doelstelling van de stad om de toegankelijkheid van onze volle stad te vergroten en dat ook nog eens op een duurzame manier te doen."

Gebruiksgemak en beschikbaarheid
Uit onderzoek blijkt dat het gebruiksgemak en de beschikbaarheid van deelauto's de belangrijkste criteria zijn om het gebruik ervan verder te laten groeien. Door zeventien plekken voor volledig elektrische deelauto's op een steenworp afstand van Utrecht Centraal Station te reserveren, wordt aan deze voorwaarden voldaan. Bovendien geven autodelers aan dat ze graag gebruikmaken van het OV en tijdens een reis beide vervoersmiddelen willen combineren. Bijvoorbeeld voor mensen met een afspraak op plekken in Maarssen of De Bilt kan die wens nu werkelijkheid worden. Ook de deelauto-aanbieders SIXT share, WeDriveSolar en Amber zijn verheugd met de opening van het deelautopunt bij Utrecht Centraal Station.

Sybren Mensink, Operationeel Directeur Benelux van SIXT: "Om mobiliteit echt te verduurzamen moeten we niet alleen schoner gaan rijden, maar vooral slimmer gaan reizen. Flexibele mobiliteit, waarbij mensen onbezorgd en snel van A naar B kunnen reizen met verschillende publieke vervoersmiddelen, is daarin het toverwoord. Het slimme hieraan is dat iedereen zijn bestem-ming bereikt terwijl we daar als samenleving veel minder auto's voor nodig hebben. Dit deelautopunt op het drukste knooppunt van Nederland is een goed voorbeeld van flexibilisering in mobiliteit."

Robin Berg, CEO WeDriveSolar: "Steeds meer bewoners van Utrecht en omgeving nemen afscheid van hun eigen auto. Met deze super centraal gelegen e-hub van elektrische deelauto's wordt die stap steeds makkelijker. En dat naast de grootste fiet-senstalling ter wereld!"

Hans de Penning, CEO Amber: "Een e-hub op de centraalste OV-hotspot van Nederland! Een ontwikkeling om trots op te zijn. Met elke Amber vervangen we nu al zes auto's - dat gaan er twintig worden. Dit betekent meer ruimte voor mens en stad. Fijn dat de gemeente Utrecht die missie ook omarmt!"

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement