Het belang van vitale medewerkers

Magazines | Utrecht Business Nr2 2022 | Lees volledige uitgave online


 
Het belang van vitale medewerkers

 
Vitale medewerkers bruisen van de energie, zijn fysiek fit en mentaal weerbaar. Daar pluk je als werkgever de vruchten van, want als medewerkers lekker in hun vel zitten, zie je dat ook terug in de bedrijfsresultaten. Genoeg reden om de gezondheid van je werknemers prioriteit te geven!
 
Vitale mensen voelen zich goed, zowel fysiek als mentaal. Ze stralen energie uit, staan positief in het leven en beschikken over mentale veerkracht. Vitaliteit wordt zelfs gezien als één van de vijf belangrijkste factoren die een rol spelen om geluk te kunnen ervaren. Dit vertaalt zich ook naar de werkvloer. Fitte en blije medewerkers beginnen iedere ochtend vol positieve energie aan hun werkdag. Hoe vitaler een medewerker is, hoe gemotiveerder en productiever hij ook is.
 
De gezondheid van je werknemers is een van de belangrijkste investeringen die je kunt doen. Je medewerkers zijn tenslotte de motor van je bedrijf. Medewerkers die goed in hun vel zitten, functioneren beter op het werk. Een vitaal bedrijf met gezonde en gelukkige werknemers, betekent ook meer werkplezier, meer productiviteit, meer succes en dus meer omzet.
 
Voordelen voor de werkgever
Werknemers die goed in hun vel zitten, zijn energiek en gemotiveerd. Dat zorgt dat zij meer werk kunnen verzetten. Daarnaast is de betrokkenheid onder fitte werknemers groter, omdat betrokkenheid energie, kracht en bereidheid vereist. Daardoor zullen zij eerder geneigd zijn een stapje extra te zetten, in tegenstelling tot uitgeputte, vermoeide werknemers. Ook zijn fitte medewerkers alerter en kunnen zij zich beter focussen. Dat leidt tot meer productiviteit en minder ongevallen op de werkvloer.
 
Medewerkers met een slechte gezondheid kosten daarentegen veel geld. Zij zijn vaak minder gemotiveerd, minder productief en hebben een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Vitale werknemers worden minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn-out. Het ziekteverzuim en de ziektekosten van je bedrijf gaan daardoor omlaag, net zoals de uitval en het verloop van personeel. Investeren in energieke, blije en uitgeruste medewerkers is daarom een investering in jouw bedrijf of organisatie.
 
De rol van bewegen
Bewegen is een krachtige manier om de vitaliteit van je medewerkers te vergroten. Het activeert de productie van verschillende neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline, serotonine en endorfine. Dat verbetert de stemming en vermindert stress. Meer bewegen zorgt bovendien voor een betere nachtrust, waardoor werknemers uitgerust aan hun werkdag kunnen beginnen. En ook niet onbelangrijk: regelmatig bewegen houdt het brein in goede conditie en vergroot het zelfvertrouwen en de discipline.
 
Hoe kun je de vitaliteit van je werknemers ondersteunen?
Wat veel mensen nodig hebben, is een duwtje in de goede richting. Een kantine met een gezond aanbod stimuleert om een gezonde keuze te maken tijdens de lunch. En als je iedere week een sportieve activiteit op de agenda zet, verlaag je de drempel om daadwerkelijk in beweging te komen. Ook een dagelijkse lunchwandeling is een effectieve en efficiënte manier om medewerkers in beweging te krijgen. Grote kans dat het balletje zo vanzelf gaat rollen en collega’s elkaar onderling motiveren om van hun stoel af te komen.
 
Wat ook goed werkt, is het opzetten van challenges en het stellen van gezamenlijke doelen. Werk samen toe naar een hardloopwedstrijd of daag elkaar uit om vaker de trap te nemen. Een beetje competitie motiveert om op het gezonde pad te blijven. Samen toewerken naar een gezonde leefstijl heeft als voordeel dat het de onderlinge verbondenheid vergroot. Zo geeft samen sporten collega’s de mogelijkheid om elkaar op een andere manier te leren kennen. En zeker wanneer dit op wekelijkse basis gebeurt, creëer je een doorlopende vorm van teambuilding. Dit bevordert de werksfeer en draagt bij aan een betere communicatie op de werkvloer. Door een gezonde leefstijl te faciliteren, creëer je bovendien goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een positief bedrijfsimago.
 
Om succes te boeken bij het realiseren van een gezondere leefstijl, is het wel van belang dat het aanbod aansluit op de vraag. Ga dus het gesprek aan met je medewerkers en kijk waar de behoefte ligt. Geef medewerkers de ruimte om met ideeën te komen. Is dat een gezamenlijke hardloopgroep, sportschoolabonnement of een fietsplan? Ondersteun deze initiatieven en help medewerkers hun gezondheidsdoelen bereiken.

 hardlopen.nl voor bedrijven
Fitte, energieke én gelukkige werknemers! Hardlopen.nl voor bedrijven maakt het mogelijk. Dit speciaal ontworpen programma begeleidt jouw werknemers op een verantwoorde manier naar een betere gezondheid, wat zich vertaalt in meer werkplezier en productiviteit op de werkvloer.
 
Hardlopen.nl voor bedrijven is een programma van de Atletiekunie speciaal samengesteld om jouw werknemers te begeleiden naar een betere gezondheid. Het aanbod bestaat uit fysieke hardlooptrainingen én een online omgeving met hardloopschema’s en een virtuele ranking waarop werknemers hun progressie kunnen bijhouden. De combinatie van fysieke trainingen en het online platform zorgt voor structuur en motivatie zodat meer werknemers in beweging komen én blijven.
 
Wekelijks kunnen werknemers deelnemen aan een hardlooptraining onder begeleiding van een gecertificeerde Atletiekunie-trainer. Werknemers worden ingedeeld op niveau, waardoor het programma geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers.
 
Ben je enthousiast? Neem contact met ons op via bedrijven@atletiekunie.nl of 026 483 4810. Ga voor meer informatie naar bedrijven.hardlopen.nl.

Fotocredits: BSR agency

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement