Utrecht kloppend hart van wereldwijde zorginnovatie

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

In het kloppende hart van Nederland, de metropoolregio Utrecht, wordt een stille revolutie geleid. Een revolutie die niet alleen levens redt, maar ook de grenzen van wat mogelijk is in de gezondheidszorg verlegt. Hier, te midden van toonaangevende bedrijven en gerenommeerde instellingen, wordt de toekomst van de medische wereld vormgegeven.

Deze regio is de thuisbasis van Genmab, een pionier op het gebied van immuuntherapieën tegen kanker en het UMC Utrecht, een wereldleider in medisch onderzoek en klinische praktijk. Maar het gaat verder dan dat. Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, het Hubrecht Instituut voor stamcelonderzoek en het RIVM zijn slechts enkele voorbeelden van de vele instituten die hier gevestigd zijn en die elk op hun eigen manier bijdragen aan het unieke ecosysteem van Utrecht. Wat deze regio zo bijzonder maakt, is niet alleen de aanwezigheid van deze instellingen, maar ook de manier waarop ze samenwerken. Hier komen wetenschap, technologie en klinische praktijk samen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en de gezondheidszorg te verbeteren. Het is een vruchtbare grond voor innovatie die niet alleen nationaal, maar ook internationaal talent en investeringen aantrekt. 

De andere kracht van de regio Utrecht ligt in haar unieke combinatie van toonaangevende instellingen, innovatieve bedrijven en een goed ontwikkelde infrastructuur. Maar het behouden en uitbouwen van deze voordelen vereist een gezamenlijke inspanning van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Door samen te werken en te investeren in deze regio, kunnen we niet alleen de huidige uitdagingen aangaan, maar ook de basis leggen voor een toekomst waarin Nederland een leidende rol speelt op het gebied van zorginnovatie. En bijdraagt aan de economische onafhankelijkheid van Nederland en Europa. 

Toch zijn er uitdagingen die niet genegeerd kunnen worden. De snelle technologische vooruitgang en de groeiende complexiteit van zorgvragen vereisen constante investeringen in onderzoek, ontwikkeling en implementatie. Bovendien moet onze infrastructuur zoals het stroomnet worden versterkt om deze groei te ondersteunen. Maar misschien wel de grootste uitdaging ligt in de arbeidsmarkt. Met 150.000 banen in de Life Sciences & Health-sector is er een enorme vraag naar gekwalificeerd personeel. Utrecht heeft al de krapste arbeidsmarkt van Nederland. Dus het aantrekken en behouden van talent wordt een steeds grotere uitdaging en vereist gerichte actie. 

Om de concurrentiepositie van de regio Utrecht te behouden en verder te versterken, zijn grootschalige investeringen nodig. Investeringen die gericht zijn op het faciliteren van onderzoek en ontwikkeling. Wij kijken ernaar uit de nieuwe ministers te laten zien wat Utrecht, het kloppende hart van zorginnovatie, kan betekenen voor Nederland en wereldwijd. 

André van Schie, Gedeputeerde Provincie Utrecht (Foto: Ed van Rijswijk)
Michiel Dijkman, directeur Economic Board Utrecht (Foto: Leonard Walpot)
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement