Stadsjochies blijven verrassen: "Dit is echt een gave plek"

Magazines | Utrecht Business Nr1 2025 | Lees volledige uitgave online

Particuliere en zakelijke gasten komen graag bij de Utrechtse Stadsjochies. Op 1,6 hectare worden 170 verschillende gewassen verbouwd. Samen met het kastaurant en een winkel zorgt dit voor een bijzondere beleving. “We oogsten altijd op het perfecte moment.”
 
Het ontstaan van Stadsjochies lijkt op een jongensboek, of beter: een jochiesboek. Op zoek naar een camperstalling stuitte Rob op een vervallen kassencomplex aan de Utrechtse Rijndijk. Hij werd gegrepen door de locatie en pachtte de kassen. In een moeilijke periode zorgde het kweken van groente voor welkome ontspanning. Zijn zoons verbaasden zich over de oogst. Die was heel anders dan groente uit de supermarkt. Echte stadsjochies, constateerde Rob.
 
Enorme hoeveelheden
Later werden cressen, kruiden en eetbare bloemen gekweekt voor restaurants. Door de enthousiaste reacties op de producten en de plek ging Stadsjochies een volgende fase in. “Grootschalige groenteteelt in de volle grond, in nieuwe kassen met een proeflokaal,” vertelt Pieter Jobse, chef-kok van dit kastaurant. Eerder verdiende hij zijn sporen onder meer in het Utrechtse restaurant Wilhelminapark.
In het begin kwam vooral veel van hetzelfde tegelijk uit de kas. “Enorme hoeveelheden courgettes en tomaten dwongen ons om creatief te zijn met verschillende technieken: wecken, drogen, fermenteren.”
 
Warme organisatie
Het was hollen en stilstaan in het begin. “We hadden geen idee waar we aan begonnen. Doel was vooral, een warm bedrijf te creëren met respect voor medewerkers en de natuur. Een plek waar gasten graag komen en blij weer vertrekken.”
Dat uitgangspunt is onveranderd, zegt bedrijfsleider Jan Gresnigt. “Rob is een vriend van mijn vader. Toen ik voor Sergio Herman fritesateliers opzette, kochten wij cress bij hem in. Twee jaar geleden vroeg Rob of ik bij Stadsjochies aan boord wilde komen. De keuze was niet moeilijk. Er zijn meer restaurants met een eigen kas, maar deze schaal – 1,6 hectare – is uniek. Dit is echt een gave plek.”
Naast het teeltbedrijf en het kastaurant is er een winkel. “Daar zijn zowel groente als siroop, olie en azijn te koop. Net als producten die we samen met partners maken: bier van Maximus, likeur van de Pronckheer.”
 
170 gewassen
Naast eigen groente gebruikt de keuken vooral lokale producten. “Ook houden we zelf varkens,” zegt Jobse. “Die worden van kop tot staart verwerkt. Niet als grote braadstukken maar in verschillende bereidingen, als onderdeel van de gerechten.”
Daarin speelt groente uiteraard de hoofdrol. “Met 170 verschillende gewassen is de variatie enorm. Voor een kok is het geweldig om zo dicht op de teelt te zitten; we oogsten altijd op het perfecte moment.” En aan inspiratie ontbreekt het nooit.
 “Als ik het even niet weet, loop ik de kas in. Dan ontstaat altijd een nieuw idee.”
 
Leuk en leerzaam
Gasten hebben volop zicht op de kas en de moestuin. “Dat maakt nieuwsgierig en daar spelen we graag op in, bijvoorbeeld bij zakelijke bijeenkomsten,” zegt Gresnigt. “Denk aan vergaderingen, brainstormsessies, lunches en diners. Recent was er een ontbijt voor 140 medewerkers van een supermarktketen. En voor een groot IT-bedrijf verzorgden we een walking dinner met 160 gasten. Onderdeel van zo’n event is vaak een rondleiding met uitleg over de teelt en de seizoenen. Leuk en leerzaam, en een prima break tijdens het programma.”
 
Tien minuten
Zakelijke gasten komen vaak van buiten Utrecht. “De bereikbaarheid is dan een groot voordeel. Zowel vanaf station Vaartsche Rijn als vanaf de snelweg ben je in tien minuten hier.”
Voor veel organisaties is ook het duurzame karakter een reden om voor Stadsjochies te kiezen. “Niet alleen de corebusiness is groen, ook installaties zorgen voor een duurzame bedrijfsvoering: zonnepanelen, heatpipes om water te verwarmen en een warmteterugwinsysteem.”
 
Blije gasten en medewerkers
Bij Stadsjochies is het werk nooit af, weet chef-kok Jobse. “De natuur zorgt voor onverwachte gebeurtenissen waardoor je vaak moet improviseren. Verder blijven we verbeteren en proberen graag nieuwe dingen uit. Uitgangspunt daarbij is altijd dat gasten én medewerkers er blij van worden.”
 
Stadsjochies.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement