ESG-Collectief navigeert ondernemers door het duurzame bos

Magazines | Utrecht Business Nr1 2025 | Lees volledige uitgave online

Duurzaam ondernemen is het nieuwe normaal. Niet voor niets zijn er daarom steeds meer wetten en regels rondom duurzaamheid waar jij je aan moet houden. Maar hoe krijg jij als ondernemer het overzicht? Ik neem je in vogelvlucht mee langs alle kaders en wetten.

Tekst: Meya Sollman van ESG-Collectief  Fotografie: Klikklak.nu
 
Zowel klanten als leveranciers krijgen steeds meer met regels rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en codes of conduct (CoC) te maken. Daarnaast zijn er allerlei regels, wetten, normen en rapportageverplichtingen voor duurzaamheid: ISO 26000, CSRD, scope berekeningen, taxonomie, B-Corp, VSME, SBTI. Die woorden alleen al…
Het kost tijd en geld om hier allemaal aan te voldoen. Dus impactvol voor jouw bedrijf. En als je ‘groen’ wilt doen, waar begin je dan? De bomen zijn door het bos echt niet te zien.
 
Vraag van de klant versus wetgeving: zo prioriteer je
Precies bij het laatste zit de grootste pijn: je weet niet waar te beginnen! Door stap voor stap te werken, krijg je meer houvast en overzicht.
 
Stap 1: Wat vraagt de klant van jou?
 
Zet eerst op een rij welke zaken je klanten en toeleveringsketen van je vragen, of eigenlijk eisen. Ook zij moeten zich aan de wetten en regels houden en je zult merken dat er veel overeenkomsten zijn qua onderwerpen. De een vraagt het wettelijk vereiste, een ander vraagt naar een bepaald certificaat en een derde wil een audit van een onafhankelijke partij.
 
Stap 2: Wat wil de wet?
 
Vervolgens zoek je uit aan welke wetten je moet voldoen. Denk aan milieuwetten, branche-specifieke en wetten op het sociale domein. Raadpleeg je branchevereniging hiervoor en/of je juridisch adviseur om een overzicht te krijgen van de Environmental, Social and Governance, kortweg ESG-wetgeving.
 
Stap 3: Prioriteer
 
Vervolgens combineer je stap 1 met 2: zet al die klantvragen af tegen de wetgeving. Daar komt een lange lijst met onderwerpen uit. Hiervan bepaal je de verschillende prioriteiten. Deze prioritering hangt vooral af van de mate waarop jouw klanten verplichtingen aan je opleggen, de tijdlijnen van de wet en natuurlijk ook van de haalbaarheid op basis van investeringen. Giet de onderwerpen met de hoogste prioriteit in een strategisch plan en maak daarvoor resources vrij.
 
Weet dat je je moet houden aan deze MVO-voorwaarden en gedragscodes. Je komt er wellicht een jaartje mee weg, maar als je geen duidelijke plannen en voortgang aan je klant of keten laat zien, dan zoeken ze een partij die wél volgens hun duurzaamheidsvereisten werkt.
 
Duurzaam werkgeverschap
Op het moment dat je deze strategie zowel intern als extern ventileert en borgt, krijg je blij personeel. Medewerkers die trots zijn om mee te werken aan projecten die bijdragen aan een betere planeet en projecten die een betere bedrijfscultuur met gelijkwaardigere werkomstandigheden en investeringen in de mensen naleven.
 
In een krappe arbeidsmarkt trek je makkelijker nieuw en vooral jong talent aan met je duurzame strategie en stappen die je al hebt gezet.
 
Bovendien krijg je zo tevreden ketenpartners en klanten. Goed voor jullie relatie en daarmee voor het bestaansrecht van jouw organisatie.
 
Verplichte duurzaamheidsrapportages
Naast je financiële jaarrekening is het verplicht om ook een duurzaamheidsrapport te presenteren. Dit is het geval als je bedrijf voldoet aan de nieuwe Omnibus Corporate Sustainability
Reporting Directive (CSRD)-criteria per rapportagejaar 2027:
 
> 1000 medewerkers
> 50 miljoen omzet per jaar
> 25 miljoen balans totaal
 
De CSRD vraagt je te rapporteren op onderwerpen die te maken hebben met de impact die jouw bedrijf heeft op de ‘milieu-, sociale en bestuurlijke omgeving’ en met welke kansen en risico’s vanuit deze aspecten van toepassing zijn voor jouw bedrijf. Dit noemen ze de ‘dubbele materialiteit analyse’ (DMA).
 
Over de onderwerpen met de meeste impact uit deze DMA dien je te rapporteren met kwalitatieve en kwantitatieve data, beleid, bedrijfsstrategie, KPI’s en verbeterplannen.
Ondanks dat de Omnibus CSRD-drempel recent flink is verhoogd en veel bedrijven niet meer CSRD-plichtig zijn, zal rapporteren belangrijk blijven omdat de ketenpartners uitvraag naar data zullen blijven doen.
 
De Omnibus stelt dat er niet meer uitgevraagd mag worden dan de VSME (Voluntary Small Medium Enterprise). Dit is een rapportagerichtlijn die vele malen overzichtelijker en compacter is dan de CSRD.
Het blijft een vrijwillige rapportage maar is echt een aanrader. Niet alleen ketenpartners zullen hiernaar vragen, ook investeerders of geldschieters zullen deze rapportagevorm in gaan zetten. Daarnaast geeft het natuurlijk duurzame richting aan je organisatie.
 
De VSME is veel minder omvangrijk en heeft vaste onderdelen op de ESG-thema’s zoals onder andere:
 
-Environment: Scope 1,2,3 reductieplannen, Vervuiling, Waterverbruik, Biodiversiteit, Circulair gebruik en Afvalmanagement.
 
-Social: Gezondheid en veiligheid, Eerlijke beloning, Onderhandelingen en Training.
 
-Governance: Boetes voor corruptie en omkoping, Gendergelijkheid binnen het bestuur, Mensenrechten, Impact en Klachten.
 
Het meest omvangrijk is het verzamelen van data voor scope 1, 2 en 3. Op hoofdlijnen gaat het om het gebruik van gas, elektra, wagenpark, transport en inkoop van producten en diensten.
 
De pijn zit in scope 3
Scope 3 gaat over alles wat jij inkoopt voor productie of diensten en wat jij betaalt of wat klanten betalen bij het afnemen van die producten of diensten. Hier zal de hele toeleveringsketen bevraagd gaan worden. Al
deze data analyseren is een flinke klus.
Wacht daarom niet tot het jaar voorbij is, maar verzamel het hele jaar door je data, zodat je controle hebt en houdt op het proces. Gebruik daarbij een speciale tool om dit proces te stroomlijnen.
 
Met inzicht écht duurzame stappen
Als je de data uit scope 1, 2 en 3 op een rijtje hebt en deze koppelt aan
jouw nieuwe strategie, zul je de kansen zien om snel geld te besparen.
 
Enkele voorbeelden:
 
* Energie – efficiënter omgaan met energieverbruik, bedrijfspand isoleren, verlichting door ledlampen vervangen, zonnepanelen plaatsen, overstappen naar HVO-brandstof, elektrisch of waterstoftransport.
 
* Circulariteit – bekijk welke materialen je al gerecycled kunt inkopen en
hoe je je afval kunt (laten) hergebruiken. Onderzoek de mogelijkheden
vooral samen met ketenpartners.
 
* Duurzaam werkgeverschap – mensen werken liever bij een organisatie
met een betere sociale bedrijfscultuur met meer gelijkheid. Het ziekteverzuim en verloop zullen daardoor verminderen.
 
Duurzaamheid is een strategische keuze
Ja, duurzaamheid is een omvangrijk begrip dat je stap voor stap moet aanvliegen met een goed team dat samen keuzes prioriteert en omvormt tot een strategie en meerjarenplan. Daarmee voldoe je aan de wetgeving en kom je tegemoet aan de wensen van klanten. Bovendien maak je van jouw onderneming een echt duurzaam bedrijf.
 
De vraag is dus niet of je ermee aan de slag moet, maar hoe snel je deze kans grijpt, zodat jij de teugels in handen hebt én houdt.
 
 

MEYA SOLLMAN IS DIRECTEUR VAN ESG-COLLECTIEF
ESG-Collectief navigeert ondernemers door het duurzame bos. Door een pragmatische stap voor stap-aanpak en echt samen aan de slag te gaan. Voor vraagstukken rondom MVO-voorwaarden, wetgeving en rapportageverplichtingen zoals CSRD en VSME, scope 1, 2 en 3 exercities. Samen voor People, Planet, Profit.

 
esg-collectief.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement