Michiel Dijkman en Joyce Oomen: Ga opleiden voor de buurman!

Magazines | Utrecht Business Nr2 2023 | Lees volledige uitgave online

Als er één terrein is waarop het bundelen van krachten nodig is, is het wel het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Ga maar na: de arbeidsmarktkrapte is groot. In de regio Utrecht kan elke werkzoekende kiezen uit twee banen. Bijna alle werkgevers vinden het moeilijk personeel te vinden. In de zorg, onderwijs, ICT en techniek zijn de problemen het grootst.

Die gierende krapte maakt opleiden en ontwikkelen van medewerkers urgenter. Werkgevers moeten vaker mensen aannemen die nog niet aan alle eisen voldoen. Intern opleiden biedt dan uitkomst. Daarnaast wint opleiden van zittende medewerkers aan belang: de eisen aan kennis en competenties veranderen snel. Mede door continue ontwikkeling blijven medewerkers uitgedaagd in hun baan (en werkgever).

Hoe organiseren ondernemers 'opleiden en ontwikkelen'? Meestal zelf. Bedrijven starten een eigen vakopleiding en bieden de deelnemers een baangarantie in beroepen waarin praktische scholing een must is. En een beetje corporate heeft tegenwoordig een eigen academy.

Wij vragen ons af of die academies en bedrijfsscholen altijd vol zitten? En zo nee, of er misschien wat plekken voor mkb'ers zijn die zo'n academy niet op eigen houtje kunnen opzetten. Een veelgehoorde reactie: 'Ik ga toch niet opleiden voor de buurman?' Doe dat vooral wél! Als alle buurmannen dat ook doen, tackelen we met z'n allen het tekort aan talent. Idealistisch? Misschien wel, maar de vraag is of we een keuze hebben.

Samenwerken is, kortom, een must. En het is helemaal niet zo moeilijk om allerlei vormen van samenwerking tussen bedrijven te bedenken. Vervolgens moet je ook nog je medewerkers meekrijgen. Wat helpt: maak het klein. Het volgen van een opleiding hoeft gelukkig niet meer te betekenen dat medewerkers dagen- of wekenlang achtereen in de schoolbanken plaatsnemen.

Daarnaast wint learning on the job aan belang. Informeel, bijna 'ongemerkt' leren is namelijk zeker zo effectief. En maakt het veel makkelijker om mensen tot leren te verleiden. Het opnemen van telkens kleine hoeveelheden kennis waarmee je je werk sneller, leuker en beter doet: wie wil dat niet? Dat nieuwe leren krijgt bijvoorbeeld vorm door samen met een kennisinstelling een bepaald probleem op te lossen. Of door een multidisciplinair team samen te stellen dat samen de schouders zet onder een bepaalde opgave.

Utrecht Talent Alliantie is betrokken bij onderzoek van Universiteit Utrecht naar de vraag hoe je op de werkvloer dat praktische leren in 'kleine deeltjes' kunt stimuleren. Maar op de uitkomsten hoef je als ondernemer niet te wachten. Utrecht Talent Alliantie stimuleert allerlei mogelijkheden om vandaag nog met dat nieuwe leren te beginnen en om de drempels tot leren te verlagen.

Een voorbeeld is MaakJeStap.nl, een platform dat het opleidings- en ontwikkelaanbod voor om-, her- en bijscholing in de regio ontsluit. Heb je zelf een idee om de samenwerking op het gebied van leren en ontwikkelen vorm te geven? Neem dan contact via info@utrechttalentalliantie.nl" rel="nofollow" target="_blank">info@utrechttalentalliantie.nl. Er kan meer dan je denkt!

Michiel Dijkman is directeur van Economic Board Utrecht. Joyce Oomen is programmacoördinator van de Utrecht Talent Alliantie.

Fotografie: Jos Hummelen, Economic Board Utrecht

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement