Post Utrecht: De Huiskamer van de Stad

Magazines | Utrecht Business Nr2 2023 | Lees volledige uitgave online

Foto: Joni Israeli

Decennialang was het een plek die mensen verbond: er werden brieven gepost naar geliefden, telegrammen en faxen gestuurd. Er werden ook letterlijk mensen met elkaar verbonden: van 1926 tot 2016 was een groot deel van het gebouw in beslag genomen door een grote telefooncentrale waar verbindingen werden gelegd over de hele wereld.
In 2020 is Post Utrecht na een grondige transformatie weer geopend voor het publiek en heeft het nu ook weer een belangrijke verbindende rol. Terwijl eerder alleen de hal openbaar was, is Post Utrecht nu tot in de nok toe toegankelijk met voorzieningen als winkels, horeca, een auditorium en de bibliotheek. Door de diversiteit aan functies is Post Utrecht niet alleen overdag maar ook ‘s avonds open voor publiek.
 
Podcast Post Neude - verhalen teruggeven aan de stad
De openingsfestiviteiten van Post Utrecht konden in 2020 door corona niet plaatsvinden. MRP, ontwikkelaar van Post Utrecht, heeft daarom het initiatief genomen om een 5-delige podcast “Ik verbind u door” te maken. De podcast bestaat uit vijf afleveringen vol meeslepende, soms nostalgische vertellingen, maar altijd met actuele verwijzingen en humor. De podcast is een initiatief van MRP en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, de eigenaar van Post Utrecht en Rijnboutt. Het is een cadeau aan de bewoners van Utrecht en de bezoekers aan Post Utrecht.
 
Paul Trip (Special Advisor Development MRP): “Met de podcast kunnen we op symbolische wijze Post Utrecht, ook bekroond met de DUIC Publieksprijs 2022, overdragen aan de bewoners en de bezoekers van Utrecht. In de komende jaren kunnen we via de podcasts de bijzondere geschiedenis van het gebouw in leven houden en de verhalen van dit gebouw teruggeven aan de stad.” MRP ontwikkelt veelal mixed-use plekken met toegevoegde waarde voor wijken of de stad. De podcast Post Neude is een voorbeeld van een van de culturele bijdragen van MRP in haar gebiedsontwikkelingen.
 
In de podcast bevat elke aflevering van 18-20 minuten bijzondere verhalen die hun oorsprong hebben in het gebouw. Bijvoorbeeld het verhaal van PTT-medewerker Heukels die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit zijn dienstwoning een illegaal telefoonnetwerk opzette voor het verzet; of het verhaal van Ali, één van de eerste lichting gastarbeiders die in een speciale cel in het PTT-gebouw eindelijk naar huis kon bellen; of het verhaal van de PTT-medewerker die tijdens de Koude Oorlog met een pistool het gebouw moest bewaken tegen dreigingen van buitenaf.

De verhalen zijn persoonlijk en dichtbij, verteld door de hoofdpersonen zelf óf door mensen die op een andere manier een persoonlijke link met de gebeurtenissen hebben, bijvoorbeeld familieleden van verzetsstrijders. De afleveringen worden gepresenteerd door een fictieve telefoniste (een actrice). Op humoristische wijze leidt ze luisteraars door de aflevering heen en praat de items aan elkaar.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement