Nieuwe Architecten - Schoolvoorbeeld van energieneutraal bouwen

Magazines | Utrecht Business Nr3 2022 | Lees volledige uitgave online

 

Nieuwe Architecten, gevestigd in Utrecht, streeft naar projecten en ontwerpoplossingen die vanzelfsprekend zijn en een verrassend en nieuw perspectief bieden. De nieuwe uitbreiding van het Koning Willem I College aan de Onderwijsboulevard in 's-Hertogenbosch is een voorbeeld van deze aanpak. Een energieneutrale uitbreiding die afgelopen jaar is beloond met de Nationale Houtbouwprijs in de categorie Zakelijke Houtbouw ?n is genomineerd als een van de 10 geselecteerden voor de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) Gebouw van het Jaar 2021.

Tekst: Leon Segbregts - Fotografie: Stijn Poelstra

Op welke manier krijgt de verantwoordelijkheid om energiezuinig of energieneutraal te bouwen vorm in jullie ontwerpen?
"Vooral dankzij een flinke dosis gezond verstand. Los van allerlei labels of certificeringen, die om de zoveel jaar wijzigen en elkaar soms ook tegenspreken, willen we 'gewoon' goede gebouwen maken. De nieuwe BENG-normen vragen bijvoorbeeld om zo compact mogelijke gebouwen. Wij zien juist veel toekomst in gebouwen met een riante verdiepingshoogte. Die zijn immers het meest flexibel. Daarnaast denken we graag in zones en lagen, met ontkoppeling van materialen, zodat gebouwen aanpasbaar blijven. De basis voor energieneutraal bouwen is low-tech: een optimale stedenbouwkundige oriëntatie, een stevig casco en een flexibel inbouwpakket. We maken onze ontwerpkeuzes nooit op basis van slechts één argument. Hoe meer slimme, integrale oplossingen je aan de voorkant bedenkt, hoe meer je uiteindelijk voor elkaar krijgt. Zelfs in onderwijsprojecten, waar de budgetten beperkt zijn, kun je op deze manier tot mooie resultaten komen."

Bij het Koning Willem I College hebben jullie het gebruik van hout ver doorgevoerd. Hoe is dit ontwerp tot stand gekomen?
"We wilden de voorheen verscholen mbo-school een gezicht geven, een adres aan de Onderwijsboulevard. Dat was het uitgangspunt. In de hoofdopzet borduren we voort op het bestaande grid van acht bij acht meter. Dit grid hebben we verbijzonderd door het in hout te maken. Binnen de robuuste constructie is de inrichting en de installatietechniek volledig flexibel uitgelegd op een fijner grid van twee bij twee meter. Het interieur kan hierdoor eenvoudig meebewegen met ontwikkelingen in het onderwijs. De houtconstructie geeft niet alleen het interieur een bijzondere kwaliteit, maar is ook naar buiten toe gezichtsbepalend. Dankzij de toepassing van een betonnen kanaalplaatvloer, die met zijn massa voor voldoende warmteaccumulatie zorgt, konden we het gehele gebouw van een glazen gevel voorzien. In het interieur worden alle ruimten omarmt door een ring van hout. Dit zorgt ondanks de glazen gevel voor een besloten en intiem karakter."

Het is naast een onderwijsgebouw ook een 'onderwijzend' gebouw. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
"Onze visie met betrekking tot duurzaam en energieneutraal bouwen, paste naadloos op die van het schoolbestuur. Voor de leerlingen, onze vakmensen van de toekomst, besloten we daarom een gebouw te maken dat laat zien wat er mogelijk is op dit vlak. Een gebouw om in te leren, maar ook een gebouw om van te leren. Uiteraard speelt de zichtbaarheid van de robuuste, houten draagconstructie hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn alle installaties zichtbaar en is de installatieruimte ondergebracht in een glazen doos in de entreehal. De flexibiliteit van het inbouwpakket toont zich o.a. in binnenwanden met ritssluitingen. Met QR-codes door het gebouw krijgen studenten informatie over onderdelen en het functioneren van het gebouw. Het is mooi om te zien dat de leerlingen dankzij hun onderwijsomgeving ambassadeurs worden voor duurzaam en energieneutraal bouwen. Het Koning Willem I College is onlangs uitgeroepen tot duurzaamste mbo-school van Nederland."

nieuwearchitecten.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement