Duaal opleiden bindmiddel voor IT-medewerkers

Magazines | Utrecht Business Nr1 2024 | Lees volledige uitgave online

“In de wereld van IT zeggen ze wel eens dat het vinden van goed personeel lijkt op het zoeken naar een bug in de code – het kan even duren, maar als je hem vindt, is het een hele opluchting,” aldus Eric van der Voort, partner- en projectmanager aan het Hogeschool Utrecht Institute for ICT. “Maar met het vinden van goed personeel ben je er nog niet; je wilt mensen ook langere tijd aan je binden. Daarbij is het aanbieden van goede opleidingsmogelijkheden – zoals onze duale hbo-ICT opleidingen Software Development (SD) en Cyber Security & Cloud (CSC) – een absolute must.”
 
Bij een duale opleiding kunnen studenten werk en studie naadloos combineren. Ruim de helft van de studiepunten wordt in de eigen werkomgeving behaald. “Dit betekent dat het bedrijf ook direct van de opleiding profiteert. De studenten ontvangen salaris voor de dagen waarop zij werken en studiefinanciering voor de periode dat ze studeren. Dus niet alleen inhoudelijk, ook financieel een hele prettige manier om een hbo-opleiding te volgen.”
 
Instromen kan op twee manieren: bedrijven kunnen medewerkers aanmelden bij de HU voor een duale opleiding of studenten melden zichzelf aan bij de HU zonder dat zij een concrete werkplek hebben. In dit laatste geval komt de stichting CITA in actie om een geschikte werkplek bij een bedrijf te regelen. Dat zou bijvoorbeeld uw bedrijf kunnen zijn. In beide gevallen wordt de student gedurende de opleiding intensief begeleid door de HU en het bedrijf door de stichting CITA. De stichting CITA geeft ook ondersteuning/coaching aan de student-begeleiders in de bedrijven. Het minimale instroomvereiste is mbo 4 of een vergelijkbaar niveau met daarnaast een relevante werkplek.
 
Eric van der Voort: “Onze duale opleidingen SD en CSC sluiten nauw aan bij de groeiende behoeften van de IT-industrie. Daarbij zorgt deze manier van opleiden ervoor dat onze studenten niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook de praktische vaardigheden die zij nodig hebben in de snel evoluerende IT-wereld. Ik ben er stellig van overtuigd dat deze aanpak de weg effent naar een succesvolle toekomst voor zowel studenten als bedrijven.”
 
Dus worstelt uw IT-bedrijf met het vinden van de juiste mensen, overweeg dan eens de mogelijkheden die de duale opleidingen bieden. “Het is niet alleen een investering in individuele groei van medewerkers maar ook in de bloei van een bedrijf. Het zijn immers de medewerkers die het bedrijf maken. Zo geven we samen de digitale toekomst vorm, één getalenteerde student tegelijk!”
 
Meer weten? Neem contact op met Eric van der Voort, 06-16566910 of eric.vandervoort@hu.nl.
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement