Internationaal ondernemen vraagt om internationaal verzekeren

Magazines | Utrecht Business Nr1 2024 | Lees volledige uitgave online

Voorbereid op vakantie gaan doen we eigenlijk allemaal wel. Des te opmerkelijker is het dat wanneer we zakelijk op reis gaan of een vestiging in het buitenland starten, we aanzienlijk minder naar de lokale risico’s kijken. We doen immers veel vanuit onze Nederlandse invalshoek.
 
Wij adviseren de beslissers om goed te kijken waar je je als bedrijf vestigt en gedegen onderzoek te doen naar de lokale risico’s. Denk bijvoorbeeld aan:
 
Natuurrisico’s
Denk bij natuurrisico’s aan locaties waar de kans op aardbevingen groter is. We hebben ruim een jaar geleden de beelden uit Turkije gezien, maar gaan vrolijk op weg naar Californië. We willen niet aangeven dat je dat niet moet doen, maar wees wel voorbereid. Hetzelfde geldt voor vulkaanrisico’s. IJsland en de Canarische eilanden zijn voorbeelden wat dichter bij huis
 
Klimaatrisico’s
Overstromingen, bosbranden en tornado’s zijn helaas steeds vaker voorkomende rampen die je hele bedrijf voor lange tijd stil kunnen leggen. De overstromingen in Australië een aantal jaar geleden zijn daar een goed voorbeeld van. Bedrijven in die gebieden werden verrast door de omvang en daardoor ook de tijd die het kostte om weer door te kunnen starten.
 
Politieke risico’s
Een derde zijn de politieke risico’s. Die kunnen variëren van de veiligheid van lokale medewerkers (denk aan ontvoeringrisico’s) tot het werken in landen als China, waar je bijna zeker weet dat je gegevens ook door anderen worden ingezien. Wij kennen verschillende bedrijven die hun medewerkers met een nieuwe en lege telefoon (en laptop) op reis sturen.
 
Zijn dit redenen om niet in het buitenland te ondernemen? Natuurlijk niet. Maar bereid u goed voor en zorg eventueel voor de juiste (lokale) verzekeringen. Wij informeren graag en kunnen desgewenst ook helpen.
 
Om met een positieve noot te eindigen: veel landen spannen zich in om buitenlandse bedrijven te verleiden om zich er te vestigen; denk aan advies, subsidies en belastingvoordelen. Maak daar ook zeker goed gebruik van. Kortom: ga goed voorbereid op reis!
 
Een beter gevoel krijgen bij wat we doen? Kijk op internationaalverzekeren.nl of volg ons op LinkedIn!

 

Na het afronden van een studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit begon Robert Havekotte in 1992 bij Van Luin Assurantiën. Na vier jaar werd hij managing partner. Inmiddels helpt Havekotte vele Nederlandse én buitenlandse bedrijven bij hun risicomanagement en adviseert hij over verzekeringen en andere oplossingen. Binnen Nederland maar ook (ver) daarbuiten, met hulp van de internationale partners in het UNIBA-netwerk. Omdat hij te veel bedrijven tegenkomt die in het buitenland ondernemen maar zaken niet goed regelen, startte Havekotte www.internationaalverzekeren.nl.
Als het op verzekeren aankomt, kan Van Luin Assurantiën helpen. Maar als anderen hun kennis gebruiken, is dat geen probleem. Zo helpt Van Luin bedrijven hun succes te verzekeren in het buitenland.

 
Robert Havekotte
robert@internationaalverzekeren.nl
06-29052077


 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement