Een zakelijk huwelijk scheiden of blijven?

Verschenen in Utrecht Business Nr2 2025

Een zakelijk huwelijk - scheiden of blijven?

Een zakelijke samenwerking met een compagnon of medeaandeelhouder is als een huwelijk: je begint eraan met de beste bedoelingen en in het volste vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in een goede afloop.

Maar net als in het gewone leven kan ook een zakelijk huwelijk onder span-ning komen. Je partner blijkt toch niet zo betrouwbaar, jullie kijken anders aan tegen de dagelijkse gang van zaken of groeien domweg uit elkaar. Het is daarom relevant en belangrijk om op voorhand, als de samenwerking nog vol goede bedoelingen is, heldere afspra-ken te maken over die samenwerking. Hoe worden de taken verdeeld, hoe zit het met de besluitvorming en wat doen we als de samenwerking toch niet meer werkt?

Al dit soort zaken wordt veelal vastge-legd in een aandeelhoudersovereen-komst. Een soort zakelijke 'huwelijkse voorwaarden', zeg maar. En hoewel je hoopt deze voorwaarden nooit nodig te hebben, is het toch prettig om ze achter de hand te hebben voor het geval de samenwerking spaak loopt. Toch menen veel ondernemers dat het verstandiger is g??n aandeelhouders-overeenkomst op te maken, omdat de kosten daarvan niet direct kunnen worden aangewend voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Laat dat besef eens indalen: stel je voor dat je een huwelijk aangaat z?n-der afspraken, omdat de kosten van het vastleggen van die afspraken te hoog worden geacht. Zou de onderne-mer in een dergelijk geval ook tevre-den zijn met het wettelijk uitgangspunt

van een gemeenschap van goederen? Vast niet. Ofwel, zoals de Engelsen zeggen, besparen op een goede over-eenkomst is "penny wise, pound foolish".

Een goede aandeelhoudersovereen-komst bevat clausules die bepalen wanneer een aandeelhouder gedwon-gen zijn aandelen moet aanbieden (de zogenaamde 'bad leaver' en 'good lea-ver' bepalingen). En uiteraard bestaat bij besloten vennootschappen de mogelijkheid je aandelen aan de zit-tende aandeelhouders aan te bieden als je zelf wil vertrekken.

Maar wat nu als ??n partij weg wil, maar de andere partij niet wil dat die partij gaat? Dan frustreert zo'n partij de mogelijkheid van de andere partij uit te treden door niet in te gaan op het aanbod de aandelen over te nemen. Om die reden is het ook aan te bevelen na te denken over een rege-ling in de aandeelhoudersovereen-komst die in voorkomende gevallen een oplossing biedt. Bijvoorbeeld door af te spreken dat een 'no-fault divorce' mogelijk is: een scheiding zonder dat aan ??n partij een specifiek verwijt kan worden gemaakt.

Mocht je dit toch niet hebben vastge-legd of hebben bezuinigd op een aan-deelhoudersovereenkomst, dan is het altijd goed te weten hoe de rechter

hiermee omgaat. Immers, ook zonder zakelijke huwelijkse voorwaarden kun je terugvallen op een wettelijke onder-grens. In dit geval is dat de mogelijk-heid om de rechter (meer specifiek: de Ondernemingskamer) te verzoeken te mogen uittreden. Die procedure is sinds 1 januari 2025 verbeterd en ik denk dat het sindsdien eenvoudiger is geworden om uit te treden. Als de zakelijke relatie duurzaam is ont-wricht, verwacht ik dat de Ondernemingskamer sneller genegen is een uittreding te bevelen. Net als in een gewoon huwelijk meen ik dat je dus niet gedwongen kunt worden te blijven zitten, maar kunt afdwingen dat je mag vertrekken.

Stefan Holterman, advocaat-partner bij Finch Dispute Resolution te Utrecht

stefan.holterman@finch.nl

06-20249146

COLUMN

nummer 2 | mei 2025 | Utrecht business

Innovation for Health kiest voor Utrecht

Vanaf volgend jaar is Utrecht het nieuwe thuis van Innovation for Health, een toonaangevend congres op het gebied van life sciences & health in Nederland. Samen met het bijbehorende Global Investor Forum vindt het evenement op 25 en 26 maart 2026 plaats in respectievelijk Jaarbeurs Utrecht en op het Utrecht Science Park.

De keuze voor Utrecht is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen regio-nale partijen als Dutch Health Hub, ROM Utrecht Region, Oncode Accelerator, de gemeente Utrecht en Utrecht Science Park. De stad onderscheidt zich door een unieke concentratie van kennisinstellingen, zieken-huizen en innovatieve bedrijven binnen een compact gebied.

Met de komst van het congres verstevigt Utrecht haar positie als nationale en interna-tionale hub voor zorginnovatie. Het ecosys-teem in de regio waar ondernemers, onderzoekers en zorginstellingen samen-werken biedt ideale voorwaarden voor het versnellen van innovaties in de gezond-heidszorg. De betrokken organisaties ver-wachten dat het evenement nieuwe impulsen geeft aan innovatie, samenwerking en investeringen.

Foto: Hyphen Projects

BUSINESS FLITSEN

Provincie Utrecht: meer bedrijventerreinen en bouw 72.000 woningen tot 2030

Na het Ontwerp Provinciaal Programma Wonen en Werken 2025 dat eind 2024 ter inzage lag, heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht het definitieve programma vastgesteld. Dit PPWW25 bevat plannen voor woningbouw en uitbreiding van bedrijventerreinen.

Tussen 2024 en 2030 zullen in de provincie naar ver-wachting zo'n 72.000 nieuwe woningen gebouwd wor-den. Voor het daaropvolgende decennium zijn nog eens ruim 112.000 woningen gepland. Daarnaast is ruimte voor 27,5 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen.

Het PPWW25 maakt acht nieuwe uitbreidingslocaties buiten bestaand stedelijk gebied mogelijk. Per locatie is beoordeeld wat haalbaar en wenselijk is, met aan-dacht voor de balans tussen woningbouw, economie, natuur en leefomgeving.

"Er is veel behoefte aan betaalbare woningen en werklocaties," stelt gedeputeerde Huib van Essen. "We hebben genoeg goede en kansrijke plannen tot 2030 ?n daarna. Nu is het belangrijk dat we samen met gemeenten aan de slag gaan om die plannen echt uit te voeren. Dit is het moment om stappen te zetten."

Het Provinciaal Programma Wonen en Werken 2025 is in te zien via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Foto: Provincie Utrecht

nummer 2 | mei 2025 | Utrecht business

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Utrecht Business is een uitgave van Van Munster Media