Feng Shui voor een comfortabel kantoor

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Feng Shui voor een comfortabel kantoor

Pas op met

vrouwentongen

Heeft u wel eens het gevoel gehad dat u zich ergens niet op uw gemak voelde, maar er niet precies de vinger op kon leggen waarom dat zo was? Dan kan het zijn dat de ruimte niet voldeed aan de eisen van Feng Shui. Een omgeving heeft invloed op mensen, of iemand dat nu bewust of onbewust ervaart. Het goede nieuws: u kunt zelf veel doen om de werkomgeving zo aan te passen en in te richten dat u zich er prettig voelt.

Feng Shui betekent wind en water. Deze Chinese filosofie leert hoe de omgeving geluk kan beïnvloeden. Feng Shui is al 4.000 jaar oud en wordt nog steeds met veel succes toegepast. Of u er wel of niet in gelooft, onderstaande tips voor een aangenamer werkplek kunnen sowieso van waarde zijn.

Rokende collega’s

De entree van het kantoor moet een open karakter hebben en uitnodigen om binnen te treden. Zorg ervoor dat er geen belemmeringen zijn zoals kasten of planten die in de weg staan. Of erger nog: rokende collega’s.

De omgeving waarin iemand zijn werk doet, moet succes, productiviteit en energie uitstralen. En energie geven. Dat kan met kunst – zoals krachtige schilderijen – maar ook door kleur op wanden, vloer en plafond.

Scherpe hoeken

Ook planten geven energie. Zij zorgen niet alleen voor een sfeervolle werkomgeving en brengen kleur in een ruimte, planten kunnen ook de lucht zuiveren. Gebruik daarom veel planten als tegenwicht voor elektrische apparatuur. Onderzoek toont aan dat planten ook stress verminderen, hoofdpijnklachten wegnemen en helpen tegen verkoudheid. Zeker in kantoren waar het binnenklimaat wordt geregeld door een airco zijn planten een absolute noodzaak voor een gezond werkklimaat. Maar pas op: volgens de Feng Shui-principes verstoren scherpe hoeken de energie. Vermijd dus op u gerichte scherpe hoeken. Dit kunnen ook scherpe bladen van planten zijn zoals de welbekende sansevieria’s, of vrouwentongen.

Draden- en kabelberg 

Zorg dat de werkruimte opgeruimd oogt. Laat geen rommel slingeren en vermijd een draden- en kabelberg onder of naast een werkplek. Voor een clean desk policy is veel te zeggen. Een rommelig kantoor is voor velen een teken dat zaken niet efficiënt worden afgehandeld, overzicht ontbreekt en geen ruimte is voor nieuwe ideeën. Open kasten leiden af, niet alleen aandacht maar ook energie. Plaats dus kasten met deuren, van glas maar liefst dicht.

Rug tegen de muur

Indien ook maar enigszins mogelijk, plaats een werkplek dan in de zogenoemde ‘macht’ positie: niet met de rug naar een deur maar juist met zicht op de entree en de rug tegen de muur. Het bureau bevindt zich op een veilige afstand van de deur en staat hiermee niet in één lijn. Zorg ook voor een uitzicht naar buiten. Is dit niet mogelijk, hang dan een spiegel of krachtig kunstwerk in het zicht. Kun je alleen met de rug naar het raam zitten, zet dan een plant of kunstobject in de vensterbank. n

CASE

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement