Ervaringen MBK Green Deal gebundeld

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2015 | Lees volledige uitgave online

MKB-Nederland heeft in 2013 en 2014 met steun van het ministerie van EZ de MKB Green Deal uitgevoerd. In deze Green Deal zijn veel ervaringen opgedaan en nieuwe methodieken ontwikkeld om nieuwe wegen te vinden die ondernemers in het mkb helpen bij het besparen van energie. Alle ervaringen, bevindingen en aanbevelingen zijn nu gebundeld in een boekwerk: ‘Groei slim, onderneem groen’.

Ervaringen MKB Green

Deal gebundeld

Elke ondernemer is voor energiebesparing. Ondernemers zijn zich er van bewust dat daar zeker nog winst mee valt te behalen. Winst voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Met eenvoudige maatregelen kan al flink worden bespaard op de energierekening. Toch blijkt echt aan de slag gaan met het onderwerp voor veel ondernemers nog een lastige stap.

Praktische aanpak

Juist door de praktische aanpak en het maatwerk is de MKB Green Deal een succesvol project geworden. Ondernemers konden dankzij het initiatief al snel en met relatief kleine ingrepen energie en dus kosten besparen. Weerhield gebrek aan geld, tijd en kennis hen ervan om serieus met energiebesparing aan de slag te gaan; de MKB Green Deal gaf deelnemers net dat benodigde zetje. Besparingsmogelijkheden – vaak eenvoudig, soms ook innovatief – komen scherp in beeld en kunnen concreet en zonder al te veel inspanning gerealiseerd worden. Medio 2014 hadden de ruim 730 deelnemers meer dan 300.000 m3 gas en ruim 5 miljoen kWh elektriciteit bespaard.

Bevindingen gebundeld

Het boek ‘Groei Slim, Onderneem Groen’ bundelt alle bevindingen per mogelijke ‘afzender’ van een project met ondernemers. Iedere gegadigde kan die informatie gebruiken die hij voor zichzelf wenselijk of bruikbaar acht. Het boek is te downloaden via www.mkbmidden.nl. n

WEGWIJZER IN BUITENLAND

De app ‘NL Exporteert’ biedt snel en eenvoudig actuele landspecifieke informatie en geeft toegang tot lokale netwerken en adviezen. Hiermee is ‘NL exporteert’ letterlijk de wegwijzer voor ondernemers op buitenlandse markten. De app is mede ontwikkeld i.s.m. MKB-Nederland en is te downloaden in de App Store en Google Play.

mkb NIEUWS

FINANCIERINGSWIJZER VOOR ONDERNEMERS

Veel ondernemers hebben moeite om financiering te vinden. De oplossing ligt steeds vaker in het combineren van verschillende financieringsvormen. Om al deze vormen voor ondernemers inzichtelijk en toegankelijk te maken, hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en de NVB de Ondernemerskredietdesk gelanceerd.

De Financieringswijzer is een belangrijk onderdeel van de Ondernemerskredietdesk. Het is een praktische tool waarmee ondernemers in de eerste oriënterende fase op zoek naar passende vormen van financiering laagdrempelig geholpen worden. Alle erkende financieringsvormen komen terug in deze wijzer. Denk hierbij ook aan alternatieve financiers zoals crowdfunding, kredietunies, Qredits, participatiemaatschappijen, leasemaatschappijen, mkb-fondsen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Door zeven vragen te beantwoorden, komt de ondernemer erachter welke combinaties, vormen en aanbieders passen bij zijn/haar financieringsbehoefte. De Financieringswijzer is te vinden op

www.ondernemerskredietdesk.nl.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement