Op de rode loper

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Op de

rode loper

Theaters vormen een verrassende locatie voor zakelijke bijeenkomsten of evenementen. Een theater kan echter veel meer zijn dan alleen een mooi decor. En naast zo’n passieve rol ook inhoudelijk bijdragen aan het succes van een bijeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan een workshop theatersport.

Theaters zijn een prima locatie voor zakelijke bijeenkomsten. De gebouwen zijn vaak bijzonder en imposant; ze wekken meteen het welbekende rodelopergevoel op. Ook liggen theaters doorgaans centraal in de grotere steden en zijn dus ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Hoogwaardige techniek

In principe beschikt een theater over alle denkbare faciliteiten: zalen, foyers, kleedkamers, horecavoorzieningen en voldoende parkeerruimte. Bovendien is een theaterzaal uitgerust met hoogwaardige techniek op het gebied van licht en geluid. Vaak is ook professionele presentatieapparatuur aanwezig zoals beamers en overheadprojectors. Die komen bijvoorbeeld bij een bedrijfspresentatie uitstekend van pas.

Meet & greet

In een theater zijn de mogelijkheden legio. Voor de hand liggen natuurlijk bedrijfspresentaties of seminars. Ook een bedrijfsfeest in de theaterzaal of foyer behoort tot de mogelijkheden. En wat te denken van een vergadering of diner op het podium? Natuurlijk kan een bijeenkomst worden gecombineerd met een bezoek aan een voorstelling. Of kan een voorstelling worden ingezet om personeel of relaties in het zonnetje te zetten, al dan niet gecombineerd met een borrel of diner waarvoor de meeste theaters over uitgebreide cateringfaciliteiten beschikken. Een ‘meet en greet’ waarbij gasten na de voorstelling de acteurs kunnen ontmoeten, maakt de avond compleet.

De vloer op

Theaters dienen vaak als locatie of – door het bijwonen van een voorstelling – als leisure-element. Maar naast zo’n meer passieve rol kan een theater ook actief bijdragen aan een bijeenkomst. Veel mensen zijn inmiddels bekend met het fenomeen theatersport, mede dankzij programma’s als ‘De vloer op’. Deze vorm van improvisatietheater kan ook voor de zakelijke markt meerwaarde hebben, bijvoorbeeld als teambuildingactiviteit of bij de invulling van een break-outsessie.

Verrassende kwaliteiten

In een workshop theatersport kunnen verbanden worden gelegd met de dagelijkse werkpraktijk. Hierdoor worden onderlinge verhoudingen en het functioneren van teams inzichtelijk en krijgen deelnemers door waar en hoe verbetering mogelijk is. Ook kunnen verrassende kwaliteiten van collega’s aan het licht komen die het wellicht waard zijn om verder te ontplooien. Denk aan leiderschapskwaliteiten of communicatieve eigenschappen. Door middel van speelse en soms vermakelijke improvisatieoefeningen komen deze aspecten in een positieve sfeer bovendrijven. Ze worden gekoppeld aan inspiratie, plezier en interactie. Zo’n workshop theatersport krijgt natuurlijk een extra dimensie wanneer deze plaatsvindt op het podium van de grote zaal. Dus mocht u op zoek zijn naar een verrassende locatie of invulling van een bedrijfsuitje, overweeg dan zeker ook een van de vele theaters die Nederland rijk is. Zij rollen graag de rode loper uit. n

THEATERS

TALENT MEETS TOP

Tijdens de Talent Meets Top Businessday maken bedrijven kennis met jong talent. Dat gebeurt nog voordat studenten de arbeidsmarkt betreden. De kans op een goede match later neemt hierdoor toe; via een besloten community wordt contact onderhouden. De eerste Businessday vond plaats in februari 2014. Toen snuffelden 65 studenten aan een aantal Utrechtse bedrijven. Resultaat: een werkervaringsplaats voor 21 leerlingen van ROC Midden Nederland, twee studenten van Hogeschool Utrecht en twee studenten van Universiteit Utrecht. Aan de tweede editie op 5 maart namen honderd studenten deel met de studierichting ICT en economie. Zij kwamen uit de hele onderwijsketen: MBO Utrecht, ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. De studenten gingen op bezoek bij Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Rabobank, Baker Tilly Berk en KPMG. Aan het einde van de middag volgde een plenaire terugkoppeling van de bedrijfsbezoeken. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van de zes organisaties, overheid en onderwijs aanwezig. Aansluitend beantwoordde Annemarie van den Berg, directievoorzitter Rabobank Utrecht vragen van de studenten.

STROOM UIT PLANTEN VOOR WIFI-HOTSPOTS KERCKEBOSCH

Op het internet surfen via planten; vanaf het najaar is dit mogelijk in de wijk Kerckebosch te Zeist. Dit gebeurt met het Plant-e systeem, voortgekomen uit onderzoek aan Wageningen Universiteit. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen maar is nu al veelbelovend. Wanneer een plant groeit, scheidt deze afvalstoffen (organisch materiaal) af via de wortels. Deze stoffen worden afgebroken door bacteriën en bij die afbraak komen elektronen vrij. Door de koppeling van elektroden ontstaat bruikbare elektriciteit. Het systeem van Plant-e vraagt amper onderhoud. Voldoende water en een jaarlijkse schoonmaak volstaan.

Kerckebosch heeft de primeur als het gaat om het opwekken van energie voor een wifi-hotspot. De Zeister wijk is na Zaandam (Hembrugterrein) en Ede (KennisAs langs de A12) wereldwijd de derde gebruiker van het schone energiesysteem. Aanleiding was de behoefte aan wifi-hotspots in het gebied, vertelt Evert-Jan Roelofsen, directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch. ‘Door het aanleggen van hotspots kunnen mensen hun mobiel opladen, surfen op het web en elkaar ontmoeten. Het gebruik van planten als producent van schone energie past bovendien bij de duurzame ambities die we hebben voor Kerckebosch. We zijn dan ook erg trots dat we mee kunnen werken aan een innovatieve technologie als Plant-e. De provincie Utrecht maakt dit mede mogelijk.’ Het schoolplein van het Christelijke College Zeist is één van de locaties in Kerckebosch waar een wifi-hotspot met schone stroom gevestigd wordt. De energie is grotendeels afkomstig van planten op het dak en groenten en kruiden aan de gevel van de school.

Het schoolplein van het Christelijke College Zeist: een van de locaties van een wifi-hotspot met schone stroom.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement