Wijze les van Mart Rienstra

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Mart Rienstra hoofdredacteur Utrecht Business

Een wijze les?

Onlangs werd ik geïnterviewd door twee studentes van de Hogeschool Utrecht. De dames wilden weten hoe je als freelancer tegenwoordig het hoofd boven water houdt. Ze waren bang gemaakt door een legertje mensen dat beweert dat je als zelfstandig journalist of tekstschrijver nauwelijks meer een boterham kunt verdienen - laat staan een belegd exemplaar.

Wijs geworden door eerdere vergelijkbare gesprekken begon ik met een wedervraag: wat dachten zij zelf eigenlijk? Hoe word je een geslaagd ondernemer? Ze keken elkaar even twijfelend aan en de één begon te vertellen. ‘Ja, ik denk dat je wel goed moet zijn in wat je doet. Maar hoe weet je dat eigenlijk?’ Haar medestudent vulde aan: ‘Je moet er veel over lezen en regelmatig opleidingen volgen, want kennis is belangrijk. En kennis moet je delen!’ Tevreden keken ze elkaar aan: dat hadden ze toch mooi even gezegd samen.

‘En verder?’, vroeg ik nieuwsgierig. Nu duurde de stilte langer. Waren er dan nog meer algemene wijsheden en platitudes? ‘Eh, dat je ook veel moet netwerken. En je boekhouding vooral zelf moet bijhouden, want geen accountant is tegenwoordig meer te vertrouwen.’ Wow; wat leren ze daar tegenwoordig, dacht ik.

Ik besloot mijn versie te vertellen. ‘Natuurlijk moet je goed zijn in wat je doet, je moet zelfs de beste willen zijn. Maar veel belangrijker dan je professie is je ondernemerschap. En dan gaat het om andere kwaliteiten: creativiteit, verantwoordelijkheid, lef, discipline en mentaliteit. En het vermogen om je werk flexibel – en met een glimlach – te organiseren, elke dag opnieuw. Want als jij het niet doet, gebeurt het niet. En blijft de boterham dun en zonder beleg.

Na drie kwartier vertrok het tweetal, een illusie armer of een ervaring rijker. Ik hoop het laatste, maar twijfel. En twijfel is fataal voor elke ondernemer. Dat was ik nog vergeten te vertellen…

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging 14

ATS 24

Autogrill 41

Balmedia 42

Van Benthem & Keulen 6

CBRE Dutch Office Fund 52

Citocom 19

Down Under 40

Engeltherm bijlage

Expo Houten 41

Google bijlage

Van Horssen bijlage

JBA Security 18

Juliana 40

Kontakt der Kontinenten 41

Makro 18

Medicort 18

Oud London 41

PINC 2

Van den Pol 10, 30

Rabobank Utrechtse Waarden 36

Het Spoorwegmuseum 51

Trainspot 40

Vineyard food & drinks 41

Woudschoten 6

Women on Wings 34

ZIMIHC 42

———————

Utrecht Business 2 verschijnt op 12 mei. Hierin onder meer een focus op meeting management en human resources. Verder aandacht voor het economisch perspectief van Nieuwegein en een verslag van de Utrecht Business zakenautotestdag.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement