Literatuur

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2016 | Lees volledige uitgave online

HET ZIJN

MAAR CIJFERS

Door Maarten Schellekens

Maarten Schellekens stelt dat een rationele, cijfergestuurde aanpak bedrijven belemmert bij succes in het digitale tijdperk. Door de crisis heeft deze benadering aan legitimatie gewonnen. Het leidt tot een focus op output volgens meetbare indicatoren en tot minder ruimte voor verantwoordelijkheid. Volgens Schellekens staat dit op gespannen voet met de vrijheid, creativiteit en innovatie die in de nieuwe economie vereist zijn. En het zorgt voor wrijving tussen de gevestigde orde en de generatie Y. Om het talent van deze groep medewerkers tot volle wasdom te laten komen, moet het management kiezen voor een andere aanpak. De zeven eisen van de nieuwe generatie die Schellekens onderscheidt, kunnen daarbij helpen.

140 pag. ISBN 978-90-5594-974-8. Scriptum, ? 17,95.

DOORBREKEN

Door Dirk-Jan de Bruijn

De huidige fundamentele veranderingen vragen om een adequate reactie. Ook van de publieke sector. Volgens bedrijfseconoom Dirk-Jan de Bruijn ? ruim twintig jaar werkzaam in management- en directiefuncties binnen de Rijksdienst ? blijft die reactie uit. Vastgeroeste patronen leiden tot meer toezicht en controle, meer protocollen en regels. Hiermee wordt de bestaande situatie in stand gehouden. De auteur maakt duidelijk hoe deze onwenselijke patronen inzichtelijk worden en geeft aan hoe zij vervolgens kunnen worden doorbroken. Daarvoor is een benadering nodig waarbij energie, inspiratie en aansprekende toekomstbeelden centraal staan. Eén waarbij het niet gaat om moeten maar om willen.

165 pag. ISBN 978-90-5594-975-5. Scriptum, ? 19,95.

DE WEG NAAR

EXCELLENT LEIDERSCHAP

Door Anja Hilgers en Charlotte Staats

Aansprekende leiders inspireren en motiveren. Daarom gingen Anja Hilgers en Charlotte Staats op zoek naar rolmodellen. Zij vroegen deelnemers aan hun workshops wie zij als excellente leidinggevenden beschouwen. Een aantal daarvan is geïnterviewd voor De weg naar excellent leiderschap. Er blijken vijf onderwerpen te zijn waarop zij zich onderscheiden. Succesvolle leiders starten met een stevige basis. Zij nemen de tijd om teamleden te leren kennen en hechten aan het formuleren van gemeenschappelijke waarden. In teams worden verschillen benut; iedereen maakt gebruik van elkaars sterke punten. Ook creëren aansprekende leiders echte betrokkenheid en stimuleren eigenaarschap. Vijfde pijler: focussen op teamresultaat. Succesvolle leiders maken ruimte voor buitengewone prestaties.

177 pag. ISBN 978-94-6272-058-9. Thema, ? 24,99.

INBURGERINGSCURSUS VOOR MANAGERS

Door Joop Swieringa

Het nieuwste boek van organisatieadviseur Joop Swieringa ? bekend van onder meer Gedoe komt er toch ? is een woordenboek voor managementtaal. Zo'n boek is nodig, want gewoon duidelijk zijn is voor een manager die succes nastreeft zeer onverstandig. Als je carrière wilt maken, is het juist zaak om met zorgvuldig gekozen taalgebruik de ware bedoelingen te verbergen. Managers zeggen niet wat ze bedoelen, en doen wat ze niet zeggen. Swieringa's inburgeringscursus kent zeven categorieën: kernwoorden, verdoezelwoorden, piramidale woorden, beheerswoorden, vechtwoorden, veranderwoorden en bezweringen. Het boek geeft niet alleen inzicht in managementtaal maar wil ook helpen om te doorgronden hoe bureaucratie werkt.

221 pag. ISBN 978-94-6126-168-7. Haystack, ? 18,50.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement