Financieringslandschap steeds diverser
Economen van Rabobank brachten de ontwikkeling van het Nederlandse financieringslandschap in kaart. Uit het rapport met conclusies blijkt dat alle vormen van kredietverstrekking in 2015 toenamen. Verder is bancaire financiering voor het mkb nog altijd de belangrijkste vorm van vreemd vermogen. Eind 2015 hadden de grootbanken gezamenlijk 285 miljard euro krediet uitstaan bij het Nederlandse bedrijfsleven, waarvan 130 miljard euro aan het mkb. Wel neemt de diversiteit van financieringsvormen steeds verder toe. Naast de meer traditionele instrumenten als leasing en factoring groeiden ook crowdfunding en kredietunies vorig jaar sterk. Mkb-fondsen vervullen eveneens een grotere rol.
Crowdfunding in de lift
Het zal niemand ontgaan dat crowdfunding steeds populairder wordt. In 2015 is 128 miljoen euro opgehaald via deze vorm van financiering, waarvan bijna 110 miljoen door ondernemers. Afgezet tegen de totale omvang van kredietverlening is dit bedrag beperkt, maar het betekent wel een verdubbeling ten opzichte van 2014. Volgens Rabobank zetten vooral ondernemers in de vastgoedbranche en de horeca crowdfunding in voor hun financiering. Bijkomend voordeel voor deze laatste groep is dat crowdfunding ook de mogelijkheid biedt om toekomstige klanten te binden. Enthousiaste investeerders worden zo waardevolle ambassadeurs.
Qredits
Kredietverstrekker Qredits realiseerde in 2015 zowel een groei in microkredieten tot 50.000 euro als van mkb-leningen tot 250.000 euro. In totaal investeerde Qredits vorig jaar 41 miljoen euro. Nederland telt inmiddels enkele tientallen kredietunies; sommige daarvan zijn nog in oprichting. In 2015 verstrekten enkele kredietunies samen 3 tot 4 miljoen euro krediet aan bedrijven.
Zoektocht naar rendement
De lage rente op spaargeld en op veilige beleggingen als staatsobligaties zorgt ervoor dat particulieren en institutionele beleggers naarstig op zoek zijn naar alternatieven met meer rendement. Volgens Rabobank hebben institutionele beleggers daarbij behoefte aan schaalgrootte. Daarom geven zij er de voorkeur aan om te investeren via een fonds. Nieuwe initiatieven zoals het MKB-Impulsfonds, het Bedrijfsleningenfonds en het Achtergesteldleningenfonds spelen in op die behoefte.
De bomen en het bos
De alsmaar toenemende diversiteit aan financieringsvormen en -bronnen zorgt ervoor dat ondernemers volop keuzemogelijkheden hebben. Keerzijde van de medaille is dat zij vaak door de bomen het bos niet meer zien. Aanvullende expertise is dan nodig. Banken stellen zich in toenemende mate op als financieel regisseur. Ook gaan zij steeds vaker samenwerking aan met andere partijen om zakelijke klanten een breed palet aan financiële diensten te kunnen bieden. Zo blijft one-stop-shopping toch binnen bereik. n
Al is bancaire financiering nog altijd verreweg de belangrijkste vorm van vreemd vermogen, het aantal opties voor het mkb neemt steeds verder toe. Crowdfunding, kredietunies en mkb-fondsen zijn aan een opmars bezig. Dit levert kansen op voor ondernemers maar zorgt ook voor hoofdbrekens. Hoe word je wegwijs uit alle mogelijkheden?
Diversiteit financierings-landschap groeit
"Enthousiaste investeerders worden waardevolle ambassadeurs."
Foto Shutterstock/Marian Weyo
TRENDS