Metamorfose Bison Bowling Utrecht

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Totale metamorfose Bison Bowling Utrecht met nog meer nadruk op gastheerschap Bowlen op hoger niveau

"Alles is nieuw, behalve de achterwand met de getallen, de schoenen en de medewerkers," glimlacht assistent-bedrijfsleider Bart van Hoek veelbetekenend. In Utrecht en omgeving geldt Bison Bowling, gevestigd aan de Mariaplaats in de altijd bruisende binnenstad, al 33 jaar lang als een vaste waarde en een bekende plek om met vrienden, familie of collega's sportief en gezellig te ontspannen. Eind vorig jaar ging de locatie op de schop en steeg tot grotere hoogte, namelijk de eerste etage in hetzelfde pand. Van Hoek: "We hebben afscheid genomen van de grachtensetting, de bruine kroeg en een totaal andere ambiance gecreëerd, op het snijvlak van een industriële look en een huiskamersfeer." Valentijn Stronks, manager van het bedrijf dat Bison Bowling (Utrecht, Haarlem) en Olround Bowling (Veenendaal, Nijmegen) exploiteert, licht toe: "Er staan zachte banken bij de banen, zodat de spelers tussendoor lekker even kunnen chillen. We passen veel tapijt, gordijnen en sfeerverlichting toe. De montage van een groot stalen geraamte maakte het technisch mogelijk om een aantal pilaren weg te halen, waardoor de ruimte veel meer een open karakter krijgt." Hokjesgeest is dus niet aan de orde bij Bison Bowling.

Arrangementen

Er veranderde meer. Het centrum groeide van acht naar tien banen, waarbij geïnvesteerd werd in hoogwaardige techniek. "Niets geeft zoveel teleurstelling bij een groep als een machine die ineens dienst weigert," verklaart Van Hoek. "Kwaliteit stond daarom voorop bij de keuze." Stronks: "De etage laat meer daglicht binnen en op de tweede verdieping, waar zich de keuken en de toiletten bevinden, hebben we een rokersruimte ingericht. Deze mensen hoeven dus niet buiten in de kou te staan. Verder is de rolstoelvriendelijkheid verbeterd en bieden we nu uitgebreidere buffetten. De meeste groepen boeken een arrangement inclusief een driegangendiner, waarbij we nu hotplates op tafel zetten. Die brengen als voordeel met zich mee dat mensen niet op een kok hoeven wachten aan het buffet en daarmee langer gezellig bij elkaar kunnen zitten." Stronks: "Voor de liefhebbers tappen we speciaal bier uit de regio - De Leckere - en er zijn diverse arrangementen, zoals biertje-balletje-bowlen en speciaal voor bedrijven de 1-2-3-deal: één uur bowlen, twee uur dineren en tegelijkertijd drie uur drinken. Dat werkt, heel overzichtelijk, op basis van een prijs per persoon."

Presentatie, training, vergadering

Volgens Van Hoek trekt Bison Bowling niet alleen bedrijven uit de wijde regio, maar ook uit andere delen van Nederland aan. "Utrecht ligt natuurlijk lekker centraal en heeft als levendige stad met historie een bepaalde aantrekkingskracht," zegt Stronks. "We zitten dicht bij het centraal station en bij grote parkeergarages. Gasten die personeels- of bedrijfsuitjes bij ons bowlingcentrum organiseren, kunnen dat eventueel combineren met een formeel programma-onderdeel, zoals een presentatie, een training of een vergadering. Dan stellen we een afsluitbaar gedeelte van het restaurant, voorzien van een beamer en andere audiovisuele apparatuur, speciaal beschikbaar voor zo'n bijeenkomst. Daarna hoeft de groep niet meer te verkassen om te dineren en een leuke activiteit te beleven. We organiseren trouwens ook een gezellige bedrijvencompetitie, met elke maand een wedstrijd. Onder meer Bol.com, ProRail en Holland Casino doen er al jarenlang aan mee." Van Hoek: "Bowling bestaat natuurlijk al heel lang, maar doet het nog altijd goed bij een heel breed publiek. Vrijwel iedereen weet hoe het werkt en kan eraan deelnemen. Het biedt een competitie-element, maar ook ontspanning en een sterk sociaal aspect, want er is voldoende tijd tussen het spelen door om lekker bij te praten met elkaar."

Iets verrassends

Van Hoek vertelt dat Bison Bowling acht jaar geleden, met de komst van Anke Jonker als bedrijfsleider, al een flinke slag maakte op het gebied van gastheerschap. "Wij streven ernaar om met het gehele team een stukje beleving toe te voegen, onder het motto 'It's nice to surprise'. Bij binnenkomst en liefst al bij de boeking informeren we waarom een groep naar ons toe komt. In het kader van een speciale gelegenheid, zoals een jubileum? Dan doen we iets verrassends, zetten we iemand of meer mensen die centraal staan in het zonnetje, bijvoorbeeld door een toepasselijk liedje te draaien en eventueel nog iets leuks door de microfoon te roepen. Dat roept een heel familiair gevoel op. Vaak zie je zelfs de hele zaal, dus ook andere groepen, meezingen. Van donderdag tot en met zondag organiseren we 's avonds discobowlen. Daarvoor schakelen we een eigen deejay in, maar de nadruk ligt eigenlijk helemaal niet op muziek. In iedere baan verschijnt via een random-cyclus een gouden pin. In dat geval waarschuw je het personeel en wie vervolgens een strike gooit, mag aan het rad van fortuin draaien om een prijs voor de hele groep te winnen, zoals een rondje shotjes of een portie bitterballen. Dat versterkt de saamhorigheid. Rook en discoverlichting verhogen de sfeer." Misschien wel het meest opvallende aan Bison Bowling is dat het een totaal andere ambiance schept dan de traditionele bowlingcentra die we allemaal wel kennen. Die moet je vooral zelf gaan beleven.

Meer informatie: www.bisonbowling.nl

Bowlen, een activiteit die alle trends blijkt te overleven. Toch moeten de entourage en de invulling van het programma wel degelijk met de tijd meegroeien. Dat is precies wat Bison Bowling in hartje-Utrecht motiveerde tot het doorvoeren van een allesomvattende metamorfose. Je speelt er nu letterlijk en figuurlijk op hoger niveau.

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Bison Bowling

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement