Van den Pol Elektrotechniek: eerste hulp bij verduurzaming

Magazines | Utrecht Business Nr 1 2021 | Lees volledige uitgave online


Van den Pol Elektrotechniek levert groen maatwerk
Eerste hulp bij verduurzaming
 
Wettelijke verplichtingen en strengere eisen van financiers maken verduurzaming van vastgoed steeds urgenter. Van den Pol Elektrotechniek ontzorgt gebouweigenaren daarbij volledig. Slim verduurzamen staat centraal. Een online tool maakt in één oogopslag duidelijk welke maatregelen het meeste rendement opleveren. “Want elk gebouw is anders; verduurzaming is altijd maatwerk.”
 
“Techniek zit in onze genen,” zegt Wim van den Pol, directeur van de gelijknamige Montfoortse elektrotechnisch specialist. Al 85 jaar zet het familiebedrijf innovatieve oplossingen in om gebouwen en installaties veiliger, duurzamer, slimmer en comfortabeler te maken.
 
Grote uitdaging
De rol van installateurs als Van den Pol wordt alsmaar belangrijker. “Gebouwen bevatten meer techniek die ook steeds complexer wordt. We installeren vaker draadloos, sensoren zijn gemeengoed. Daardoor meten en weten we steeds meer. Met die informatie brengen we veiligheid, comfort en gebruiksgemak op een hoger niveau.”
Het aandeel elektriciteit in de energiemix zal volgens Wim van den Pol de komende jaren substantieel stijgen ten koste van olie, kolen en gas. “Goed nieuws, maar het betekent tegelijkertijd een grote uitdaging. Voor ons als bedrijf én voor de maatschappij. Er moeten immers voldoende goed opgeleide vakmensen zijn om al die techniek te kunnen installeren en onderhouden. Ook voor de energietransitie zijn veel nieuwe technici nodig.”
 
Oog voor jong talent
Om jongeren al vroeg te interesseren voor techniek, opende vorig jaar de TechnoHUB in Woerden. “Dit is een regionale campus waar schoolklassen alle facetten van techniek ontdekken. Hopelijk spreekt dat aan en kiezen ze later voor een technische opleiding.” Deze leeromgeving is een initiatief van Woerdens Techniek Talent, een samenwerkingsverband met Van den Pol als een van de drijvende krachten.
Ook intern heeft het bedrijf oog voor jong talent. Al vijftien jaar heeft Van den Pol een eigen bedrijfsschool. Jongeren volgen hier een versnelde mbo-opleiding waarbij ze leren en werken combineren. “Een prima basis voor hun verdere carrière. Bijna alle projectleiders zijn hier elektromonteur geweest. Onze verschillende afdelingen bieden veel mogelijkheden om door te groeien.”
 
Veilig en gezond
De 250 medewerkers spelen een sleutelrol bij Van den Pol. “Lekker werken met leuke mensen staat centraal,” stelt Wim van den Pol. “Medewerkers krijgen vrijheid en vertrouwen. Er is veel aandacht voor hun ontwikkeling.”
En voor hun veiligheid. Van den Pol is een van de eerste gebouwinstallateurs met een certificering volgens trede 3 van de Safety Culture Ladder, de nieuwe norm voor veiligheidsbewustzijn. “Voor een mensenbedrijf als het onze is veiligheid een vanzelfsprekende prioriteit. Medewerkers moeten elke dag gezond op hun werk komen én gezond weer naar huis gaan.”
 
Opvallende projecten
Het werkterrein van Van den Pol concentreert zich in Midden-Nederland en de Randstad. Opvallende actuele regionale projecten zijn onder meer het Dura Vermeer Innovation Center in Utrecht. Hier zet Van den Pol haar brede specialisme in met naast de complete E-infrastructuur ook voorzieningen voor brandmelding, ontruiming, intercom, inbraakbeveiliging, toegangscontrole en CCTV plus datanetwerk, ledverlichting, PV-panelen en laadpalen.
Van den Pol installeerde ook Liemès, een nieuw foodconcept in The Wall langs de A2 met 1.500 m2 en elf verschillende keukens. En aan de Oudegracht in het hart van Utrecht werkt Van den Pol aan House Modernes, een markante herontwikkeling met naast winkels ook kantoren, horeca en een fietsenstalling.
 
Duurzame drijfveren
Met een Greenteam draagt Van den Pol een steentje bij aan een duurzame regio via collectieve solarprojecten en de verduurzaming van vastgoed. De drijfveren voor gebouweigenaren daarbij worden steeds talrijker. “Per sector zijn erkende maatregelen opgesteld,” zegt Paul van der Maas, sales engineer bij Van den Pol. “Grootverbruikers zijn verplicht deze uit te voeren bij een natuurlijk vervangingsmoment of een terugverdientijd korter dan vijf jaar. Steeds vaker controleert de regionale omgevingsdienst of deze erkende maatregelen ook werkelijk uitgevoerd zijn. Voor grootverbruikers geldt een informatieplicht; zij moeten zelf rapporteren over gebouwverduurzaming.”
 
Strenge banken
Per 1 januari 2023 is voor kantoorgebouwen minimaal energielabel C verplicht. “Dat zorgt voor een enorme verduurzamingsopgave. Bedenk dat ook financiers steeds strengere eisen stellen aan het energielabel. Nederlandse grootbanken geven aan dat zij in de toekomst gebouwen zonder A-label niet meer zullen financieren. Dus wanneer de hypotheek op zo’n pand afloopt, wordt deze niet verlengd.”
 
Online duurzaamheidstool
Wat de aanleiding ook is, Van den Pol ondersteunt gebouweigenaren die willen of moeten verduurzamen. “Eerste stap is een analyse van de actuele situatie. Want elk gebouw is anders, verduurzaming is altijd maatwerk. Onze online duurzaamheidstool geeft inzicht in het huidige energielabel en mogelijke verduurzamingsmogelijkheden inclusief investering, energiebesparing en terugverdientijd. In één oogopslag wordt duidelijk welke maatregelen het meeste rendement opleveren en wat de impact is op het energielabel.
Deze gegevens kunnen bedrijven gebruiken voor de informatieplicht of de omgevingsdienst. En het is de basis voor een gerichte verduurzamingsslag. Daarbij investeren gebouweigenaren op basis van objectieve informatie.”
 
Ook financieel verstandig
Beter inregelen van installaties, slimme schakelingen en ledverlichting zijn meestal voldoende voor label C. “Met plaatsing van PV-panelen komt vaak ook label A in beeld.” Bij dit traject ontzorgt Van den Pol volledig. “Van analyse en implementatie tot en met het verkrijgen van het energielabel.”
Ook financieel is gebouwverduurzaming een verstandige keuze, benadrukt Van der Maas. “Vaak leveren maatregelen direct al geld op.”
 
Meer weten over slimme gebouwverduurzaming? Neem contact op met Paul van der Maas via 0348 479 960 of p.v.d.maas@vandenpol.com">p.v.d.maas@vandenpol.com.
 
www.vandenpol.com
 

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement