Koetshuis de Haar: Het geheim van Haarzuilens

Magazines | Utrecht Business Nr4 2022 | Lees volledige uitgave online

MEETING
 
Koetshuis de Haar verrassende evenementenlocatie
Het geheim van Haarzuilens

 
Kasteel de Haar is het grootste en volgens velen meest iconische kasteel van Nederland. In opdracht van Étienne van Zuylen van Nyevelt en zijn vrouw Hélène de Rothschild gebouwd door architect Pierre Cuypers, met een omringend landgoed van 55 hectare. Onderdeel van het complex is het Koetshuis, een unieke locatie voor evenementen en bijeenkomsten. “Je waant je hier echt in een andere wereld.”
 
Alle bezoekers aan Kasteel de Haar in Haarzuilens passeren eerst het stalplein met daaraan een reeks gebouwen in dezelfde stijl. “Dat een deel van deze ruimtes beschikbaar is als evenementenlocatie weten mensen vaak niet,” zegt sales- en marketingmanager Rick van Duijn. “Aan ons de taak die onbekendheid weg te nemen.”
 
Opvallende glazen pui
Verschillende gebouwen aan het entreeplein zijn alleen of in combinatie inzetbaar. “In het Koetshuis – normaal het restaurant voor kasteelbezoekers – vinden lunches of borrels voor grotere groepen plaats. Die hebben dan vaak een plenaire bijeenkomst in De Grote Laverie met de opvallende glazen pui. Vroeger werden hier de koetsen gewassen, nu is in een theateropstelling plek tot 120 personen. De Heerenkamer is als intieme, stijlvolle ruimte bij uitstek geschikt voor vergaderingen of heisessies in kleinere kring. Ook de kapel van het Kasteel is in overleg beschikbaar.”
 
Horecapartner bij publieksevenementen
Koetshuis de Haar is gastheer van uiteenlopende evenementen. “We zijn een populaire bruiloftslocatie voor paren uit binnen- én buitenland,” aldus Van Duijn. “Verder vinden er veel zakelijke bijeenkomsten plaats zoals seminars, presentaties of (leden)vergaderingen. Op het kasteelterrein worden jaarlijks grootschalige publieksevenementen gehouden: het Italië Evenement, de Country & Christmas Fair en Elfia, het grootste outdoor kostuumevenement van Europa. Daarbij treden wij op als horecapartner.”
 
Sprookjesachtig
Illustratief voor de impact van de locatie is een nieuw computergame dat binnenkort op de Haar gelanceerd wordt. “Het gaat om een fantasygame met een sprookjesachtige sfeer. Dan is het kasteel natuurlijk hét droomdecor. Ontvangst en lunch vinden plaats in de Laverie en het Koetshuis, de game gaat daarna live in de kapel. Kortom: een evenement dat de meerwaarde en diversiteit van deze plek optimaal benut.”
 
Even ontspannen
De entourage kan op verschillende manieren bijdragen aan een bijeenkomst of evenement. “Een wandeling door het park of kasteelbezoek is een populaire manier om even te ontspannen, als break of afsluiting van een plenair programma.” Regelmatig wordt gevraagd om een programma met (sportieve) activiteiten op het landgoed. “Om die mogelijkheden uit te breiden, lopen gesprekken met een specialist die complete pakketten verzorgt. Inclusief een app waarmee scores worden bijgehouden; dit versterkt het competitie-element. Zo wordt het evenement een complete ervaring.”
 
In een andere wereld
Koetshuis de Haar kenmerkt zich door de centrale ligging in het midden van land, op een kwartier van Utrecht. “Maar hét onderscheidende aspect is en blijft de bijzondere locatie,” weet Van Duijn. “Telkens opnieuw zijn deelnemers verrast door de plek. ‘Ik wist niet dat dit hier kon’, horen we vaak. Je waant je op de Haar echt in een andere wereld.”

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement