Wettelijke kosten bij ontslag: de transitievergoeding

Magazines | Utrecht Business Nr4 2022 | Lees volledige uitgave online

WETTELIJKE KOSTEN BIJ ONTSLAG: DE TRANSITIEVERGOEDING

De transitievergoeding is de wettelijk vastgestelde ontslagvergoeding voor werknemers wiens dienstverband op initiatief van de werkgever beëindigd wordt, of wanneer een werknemer structureel meer dan 20 procent van zijn werkuren verliest.
 
Hoewel de transitievergoeding lager is dan haar voorganger, de kantonrechtersformule, kan de vergoeding alsnog voor een aanzienlijke kostenpost zorgen: de transitievergoeding bedraagt namelijk maximaal € 86.000 of een jaarsalaris als dit hoger is dan € 86.000. Onder bepaalde omstandigheden kan de kantonrechter in een ontbindingsprocedure de transitievergoeding met maximaal 50% verhogen.
 
BEREKENING HOOGTE
De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend op basis van de lengte van het dienstverband en de hoogte van het salaris. De transitievergoeding bedraagt 1/3e maandinkomen voor elk dienstjaar. Voor een periode dat de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd, wordt de transitievergoeding naar rato berekend.
 
WAT TELT WEL EN NIET MEE?
In het kader van de berekening van de transitievergoeding wordt als maandinkomen beschouwd de optelsom van:
 
-het overeengekomen loon (het uurloon vermenigvuldigd met het overeengekomen aantal uren per maand) of het gemiddelde salaris indien het loon fluctueert (bijv. bij oproep/provisie);
-vakantiebijslag en vaste eindejaarsuitkering;
-overeengekomen overwerkvergoeding en ploegentoeslag; en de
-overeengekomen bonus, winstuitkering of variabele eindejaarsuitkering.
 
Onkostenvergoedingen of een toegekende leaseauto worden bij de berekening niet meegeteld. Inhoudingen op het loon voor bijvoorbeeld opleidingen of een lening worden ook buiten beschouwing gelaten.
 
KOSTEN IN MINDERING BRENGEN OP DE TRANSITIEVERGOEDING
Het is mogelijk om bepaalde kosten in mindering te brengen op de transitievergoeding. Dit betreft zogenaamde ‘transitiekosten'. Dit zijn kosten van maatregelen in verband met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, gericht op het voorkomen van werkloosheid of het beperken van de periode van werkloosheid van de werknemer.
Hierbij valt te denken aan kosten voor outplacement, (om)scholing of het onverplicht hanteren van een langere opzegtermijn. Voor een werknemer kan het opportuun zijn om een deel van zijn transitievergoeding in te ruilen voor een bepaald outplacement- of scholingstraject: doordat de werknemer een lagere transitievergoeding ontvangt, ontstaat een fiscaal voordeel.
 
Naast transitiekosten kunnen in de laatste vijf jaar van het dienstverband gemaakte 'inzetbaarheidskosten' ook in mindering gebracht worden op de transitievergoeding. Dit zijn kosten die tijdens het dienstverband gemaakt zijn om de inzetbaarheid van de werknemer te vergroten. Het moet hierbij gaan om maatregelen die 'verbredend' werken en die niet direct gerelateerd zijn aan de uitoefening van de eigen functie. Het kan hierbij niet gaan om wettelijke verplichtingen zoals maatregelen in het kader van re-integratie van een zieke werknemer, of maatregelen in het kader van herplaatsing bij boventalligheid.
 
Voorwaarde voor het in mindering brengen van zowel transitiekosten als inzetbaarheidskosten is dat de werknemer vooraf schriftelijk moet hebben ingestemd met het in mindering brengen van de kosten op de transitievergoeding. Daarbij moeten de kosten schriftelijk aan de werknemer gespecificeerd zijn.
 
WANNEER GEEN TRANSITIEVERGOEDING?
Onder omstandigheden is de transitievergoeding niet verschuldigd. Dit is onder meer het geval wanneer de werknemer ernstig verwijtbaar gehandeld heeft.
 
Er is een verschil tussen ernstig verwijtbaar handelen en een dringende reden, de grond voor een ontslag op staande voet. Hoewel dit gevoelsmatig op elkaar lijkt, zijn dit twee afzonderlijke toetsen. Zo kan het dat in een zaak wél sprake is van een dringende reden (en dus een geldig ontslag op staande voet), maar dat de werknemer niet ernstig verwijtbaar gehandeld heeft, waardoor de werkgever toch een transitievergoeding verschuldigd is. Het is dan ook belangrijk een ontslagtraject goed te laten voorbereiden en begeleiden door een advocaat die hier ervaring mee heeft. 
 
BEREKEN EENVOUDIG DE TRANSITIEVERGOEDING
Met de VBK Transitie app kunt u eenvoudig de transitievergoeding berekenen en deze opslaan in een goed beveiligde omgeving. U kunt de app downloaden in de App Store en de Play Store.
 
mr. Lisa Schouten
Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat
E-mail: lisaschouten@vbk.nl
Telefoon: 030 259 55 52
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement