Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Foto Willem Popelier

GEHEIM VAN DE MIDDELEEUWEN

Museum Catharijneconvent toont deze zomer de mooiste en meest zeldzame laatmiddeleeuwse gewaden uit nationale en internationale verzamelingen. Deze veertig pronkstukken, vaak gemaakt van materialen als goudbrokaat, fluweel, gouddraad en zijde, waren in die tijd kostbaarder dan schilderijen, beelden en gouden of zilveren voorwerpen. Wat opvalt in deze expositie is de hang naar luxe bij kerkelijke leiders; de gewaden waren vooral bedoeld om indruk te maken bij het volk. Zij moesten het hemelse Jeruzalem verbeelden.

Te zien t/m 16 augustus in het Utrechtse

Catharijneconvent. www.catharijneconvent.nl

LEUKSTE EN MEEST ARTISTIEKE

Er is geen ontkomen aan. De Parade is nu eenmaal een absolute must! En laten we blij zijn dat dit kwalitatief ijzersterke – en waanzinnig gezellige –

theaterfestival nog altijd ook in Utrecht haar tenten opslaat. Dit jaar voor de 25e keer, dus zijn er een aantal Parade-klassiekers en een jubileumvoorstelling. In totaal staan ruim negentig theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen op het programma, vaak speciaal voor de Parade gemaakt. Mijn tips? Genio de Groot, Niek Barendsen en Ilse Warringa, Orkater, Carver en Suver Nuver. En natuurlijk is Hendrik-Jan de Stuntman ook present.

Te zien van 17 juli t/m 2 augustus in het Moreelsepark.

www.deparade.nl

Detail van kazuifel uit Oudewater, Noordelijke Nederlanden, Amsterdam, ca. 1510-1520, Utrecht, Museum Catharijneconvent.

Foto Joep van Aert

BETER DAN OOIT

Het was voor mij het absolute muzikale hoogtepunt van 2014: het najaarsconcert van de Engelse hiphop-band Lamb in het Amsterdamse Paradiso. Dus nu ze ook in Utrecht komen, geef ik u een dwingend advies: zien! Na ruim vijf jaar afwezigheid keerde het duo Andrew Barlow en Louise Rhodes vorig jaar terug in de studio en op de bühne. Het gevolg? Een ijzersterk album ‘Backspace Unwind’ en een nog beter concert. Lamb werd in de jaren negentig bekend als triphopband met sterke invloeden vanuit jazz en jungle. De band ging in 2004 om artistieke redenen uit elkaar. Niet vreemd, omdat beide hoofdpersonen nogal dominante karakters zijn. Maar juist dat aspect maakt het duo – en dus de band – zo knettergoed. Bekendste hits van Lamb zijn ‘Gabriel’ en ‘Gorecki’. Dat laatste nummer schreef zangeres Louise Rhodes na het luisteren van de 3e symfonie van de Poolse componist Henryk Górecki. Ook een aanrader trouwens.

Te zien op 4 september in TivoliVredenburg.

www.lamb.com

OVERDONDERD DOOR INTENSE SPEURTOCHT

Ik zag deze voorstelling ruim een jaar geleden en was overdonderd. Onbekend met het werk van de auteur Sarah Kane was ik vooral nieuwsgierig naar de toon van de productie. Ik wist namelijk dat de schrijfster op jonge leeftijd zelfmoord had gepleegd en dat haar stukken meestal doordrongen waren van seks en geweld; elementen die regisseur Thibaud Delpeut al eerder inspireerden tot het maken van voorstellingen van deze Britse schrijfster (Blasted en 4.48 Psychosis). Maar in alles was Crave anders dan verwacht. Geen geweld, geen seks, maar vooral leegte. Zowel in het decor als het toneelbeeld. Toch was de voorstelling juist ‘vol’; vol begeerte, hunkering en zeggingskracht. Vier spelers staan op het toneel, ze praten, maar tegen wie? Tegen elkaar? Er is de suggestie van een gesprek, van een relatie, meer niet. Wat er wel is, is muziek van het Rosa Ensemble. Componist Wilbert Bulsink maakte muziek voor een schaduwkwartet van vier musici – naast het kwartet van vier acteurs. De stemmen en stemmingen van de acteurs en de muzikanten vullen elkaar naadloos aan. Juist dat aspect maakt deze productie impactrijk en volstrekt uniek. Het is zonder meer de meest intense speurtocht naar de krochten van de menselijke geest die ik ooit heb gezien. In september tijdelijk op herhaling. Pak die kans!

Te zien van 2 t/m 6 september in de Paardenkathedraal.

www.theaterutrecht.nl

ONTSPANNEND, RELAXT, HOOPGEVEND

By far the most spectacular festival in Utrecht. En dat niet alleen door de muziek (house, urban, latin, techno), maar misschien nog wel meer door de sfeer. Zelden zo’n ontspannend, relaxt en hoopgevend festival meegemaakt als Ultrasonic.Deels veroorzaakt door de markante locatie aan de Maarsseveenseplassen. Voor iedereen vanaf 18 jaar. Nou ja, iedereen; de line-up van editie 2015 maakt melding van onder andere Deniz Kuyu, Glow in the Dark en La Fuente.

Te zien op 25 juli aan de Maarsseveense Plassen.

www.ultrasonic.nl

Foto Anna van Kooij

25 JAAR VIS A VIS

Vis a Vis is Neerlands bekendste outdoortheatergroep. Al 25 jaar maakt het gezelschap visuele spektakelvoorstellingen met een hoge dosis creativiteit, humor en slapstick. Wie kent de succesproducties Silo 8, HART en PicNic niet? De laatste vijf jaar maakt Vis a Vis – om overwegend financiële redenen – uitsluitend producties voor haar eigen locatie aan het Almeerderstrand. Ook EXIT speelt zich daar de komende maanden af. De voorstelling volgt twee broers uit een ambachtelijke slagersfamilie. Ze ontdekken dat ze een hoop rommel en dierenleed kunnen vermijden – en klanten kunnen winnen – door de biefstukjes en andere vleselijke lekkernijen te kweken in hun eigen lab. Hun slimme en snelle Kweekvlees- business is al snel booming. Belangstelling uit het buitenland zet de zaak maar vooral de relatie tussen de broers op scherp. Uiteindelijk scheiden hun wegen. Maar niet zonder veel spektakel… Ook EXIT heeft de kenmerkende Vis a Vis-saus. Voor het decor is deze keer een speciaal park aangelegd, compleet met eigen flora en fauna waaraan de tand des tijds als een razende knaagt.

Te zien t/m 12 juli vlakbij het Almeerderstrand.

www.visavis.nl

Foto Photo-company.nl.

Foto Roel van Berckelaer

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement