Bespaarvergoeding helpt Utrechts mkb verduurzamen

Magazines | Utrecht Business Nr3 2023 | Lees volledige uitgave online

Utrechtse mkb-ondernemers krijgen tot 1.500 euro subsidie voor tien energiebesparende maatregelen. Zo wordt hun energieverbruik blijvend beperkt en neemt de CO2-uitstoot af. Tot en met 29 oktober 2023 kunnen aanvragen worden ingediend voor reeds uitgevoerde maatregelen. De investeringen zijn vaak snel terugverdiend.
 
Het mkb staat niet altijd op de radar van landelijke overheden als het gaat om energiebesparing. “Er is geen informatie- of besparingsplicht en vaak ook geen verplicht energielabel,” zegt Ezra Schussler, projectleider Bedrijven en Energie bij de gemeente Utrecht. “De oorlog in Oekraïne zorgde wel voor een sterk toegenomen bewustwording. Ieders energierekening schoot opeens omhoog.”
 
Energielasten blijvend verlagen
Om mkb-ondernemers te ondersteunen, stelde de gemeente in 2022 een tegemoetkoming in voor energiekosten. “Met de bespaarvergoeding willen we het mkb ook helpen bij structurele maatregelen die hun energielasten blijvend verlagen. De regeling is mede mogelijk door subsidie van EFRO, een fonds van de EU.”
Vaak is een verhuurder verantwoordelijk voor verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie of een warmtepomp, weet Schussler. “Maar aangezien de huurder de energierekening betaalt, voelen gebouweigenaren niet altijd de urgentie om in actie te komen. Met deze regeling kunnen ook huurders hun energiekosten terugdringen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot beperken.”
 
Tien maatregelen
Met de actuele regeling ontvangen mkb-bedrijven tijdelijk 1.000 tot 1.500 euro als zij een energiebesparende maatregel nemen van ten minste dit bedrag. De vergoeding is in te zetten voor tien verschillende maatregelen, variërend van een energiescan tot isolatie en een warmtepomp. Na uitvoering ervan kan de ondernemer via het subsidieloket tot drie vergoedingen voor drie verschillende maatregelen aanvragen. Tot drie maanden na uitvoering is een subsidieaanvraag mogelijk; die moet uiterlijk 29 oktober binnen zijn.
 
Aantrekkelijke besparing
De maatregelen leveren stuk voor stuk aantrekkelijke besparingen op. Ook de uitstoot neemt af. “Neem duurzame terrasverwarming; die zorgt voor een CO2-besparing van 95% vergeleken met een gasheater,” weet Schussler. “Zo’n investering is razendsnel terugverdiend. Datzelfde geldt voor elektrische infraroodpanelen. Door die bijvoorbeeld boven de kassa te hangen, kan de thermostaat omlaag terwijl de omstandigheden voor medewerkers en klanten nog steeds aangenaam zijn. Gezien de naderende subsidiedeadline zijn ook een energiescan en een elektrische kookplaat of boiler qua tijd haalbare maatregelen.”
 
Energiecoaches
De bespaarvergoedingsregeling is positief ontvangen. “Wel merken we dat het soms moeite kost om daadwerkelijk een aanvraag in te dienen. Ondernemers hebben immers al veel aan hun hoofd. Daarom kunnen zij een beroep doen op onze energiecoaches. Die adviseren niet alleen over maatregelen en voorwaarden maar ondersteunen ook bij de aanvraag zelf. Hiermee wil de gemeente zoveel mogelijk drempels wegnemen.”
 
Kom in actie
Er is nog genoeg budget, maar eind oktober stopt de subsidieregeling. “Laat daarom deze kans niet lopen en kom zo snel mogelijk in actie,” benadrukt Schussler. “Kijk op de site of neem via duurzaamondernemen@utrecht.nl contact op voor een afspraak met een energiecoach. Die weet ook hoeveel subsidie beschikbaar is.”
 
www.utrecht.nl/bespaarvergoedingmkb
 

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement