Programma Samen Digitaal van Hogeschool Utrecht: Data en AI Studio speciaal voor ondernemers

Magazines | Utrecht Business Nr3 2023 | Lees volledige uitgave online

Nederland is volop in beweging en ook u als ondernemer merkt dat. Een krappe arbeidsmarkt, duurzaamheid… En sinds november 2022 is er ook nog ChatGPT. Verwarring alom. Gaat AI onze banen overnemen? Wordt de facturatie straks door AI gedaan? Bestaat de klantenservice in de toekomst volledig uit chatbots? Zullen data-analisten overbodig worden?
 
Het zal zo’n vaart niet lopen. AI zal geen volledige vervanger zijn van menselijke arbeid, maar is juist een tool die de productiviteit kan verhogen. Maar hoe pakt u dit aan? En hoe houdt u de ontwikkelingen bij, zodat u niet achter gaat lopen op de concurrentie?
 
Als Hogeschool Utrecht zijn wij het programma Samen Digitaal gestart. Binnen dit programma houden we ons bezig met zowel het mkb als met het toepassen van AI. Vandaar dat besloten is om de Data en AI Studio op te starten. Daarmee kunnen we u als ondernemer verder op weg helpen.

Binnen de Data en AI Studio bieden wij mkb’ers een kosteloze workshop aan van een halve dag. Daarin wordt vanuit zakelijk én dataperspectief verkend of AI iets voor u is. Bijvoorbeeld om het grootste deel van de binnenkomende e-mails aan uw klantenservice automatisch af te handelen. Of om te voorspellen wanneer machines preventief onderhoud nodig hebben, zodat u als ondernemer niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 
Mocht na een halve dag blijken dat de inzet van AI iets voor uw onderneming zou kunnen zijn, dan gaan we daar samen verder mee aan de slag. Na een proefperiode van 2 tot 6 weken weet u of AI u echt verder kan helpen. Onze studenten staan klaar om daarbij te ondersteunen. We kunnen zelfs met u meedenken als u AI na de proefperiode structureel zou willen inzetten maar daarvoor geen personeel beschikbaar hebt.
 
Tot slot moeten we nog even terugkomen op onze stelling dat AI geen volledige vervanger van menselijke arbeid zal zijn. Voor scriptschrijvers, voice-overs en acteurs in Hollywoodstudio’s heeft AI mogelijk verstrekkende gevolgen. De vrees dat generatieve AI deze beroepen overbodig gaat maken, is wellicht terecht. Scripts, stemmen en avatars worden in de toekomst allemaal door de computer gegenereerd. Ook voor het mkb zullen taken worden geautomatiseerd en ontstaan mooie nieuwe kansen. Maar gelukkig zullen uw energie en ondernemerschap nooit door AI kunnen worden vervangen!

Neem bij vragen gerust contact met ons op via: samendigitaal@hu.nl 

Anita Bosman, directeur Institute for
ICT Hogeschool Utrecht

Mark Scholten, programmamanager
Samen Digitaal Hogeschool Utrecht
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement