Eures helpt ondernemers grenzen te verleggen: Europese arbeidsmarkt biedt kansen

Magazines | Utrecht Business Nr3 2023 | Lees volledige uitgave online

Bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers zoeken ondernemers vaak in hetzelfde gebied of via de meest bekende wervingskanalen. Ze zien daarbij soms over het hoofd dat ze hun zoekgebied kunnen uitbreiden binnen Europa. EURES ondersteunt daarbij met heldere informatie en gericht advies.
 
EURES staat voor European Employment Services, een non-commerciële organisatie die werkgevers en werkzoekenden in Europa bij elkaar brengt.
Dit initiatief van de Europese Commissie is sinds 1993 actief.
EURES Nederland bestaat uit zestien deelnemende publieke en private partijen, waarvan UWV de grootste is.
 
In gesprekken merken mijn collega’s en ik dat ondernemers nog niet vanzelfsprekend over de landsgrenzen kijken bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Zij zien op tegen de administratieve rompslomp en de taalbarrière, of weten simpelweg niet welke kwaliteiten in het buitenland aanwezig zijn.
EURES helpt met kosteloos advies. Ondernemers gaan vervolgens zelf aan de slag met onze searchtools, maar we zetten onze kwaliteiten en het Europese netwerk ook gericht in om tot een goede match of samenwerking te komen.
 
In de dienstverlening aan ondernemers trekt EURES waar mogelijk samen op met het Werkgeversservicepunt (WSP). Samen bieden wij dan het complete plaatje: WSP vanuit de Nederlandse werkzoekende, EURES vanuit Europa en dat allemaal onder de vlag van UWV Werkbedrijf. Als informatiepunt en verbinder werkt EURES ook graag samen met commerciële partijen zoals uitzendbureaus in diverse branches of taalscholen.
 
Animo voor onze diensten neemt toe, zeker in sectoren waar vacatures lang onvervuld blijven. Denk aan de techniek, logistiek, zorg en horeca. Zo startten deze zomer kandidaten uit met name Slowakije bij diverse vakantieparken door bemiddeling van EURES. Een mooi initiatief in een sector die schreeuwt om gemotiveerde krachten.
Ook reizen we zelf naar universiteiten en jobfairs in Europa om de mogelijkheden van de Nederlandse arbeidsmarkt te presenteren aan studenten en alumni.
 
EURES bemiddelt mensen van alle leeftijden en achtergronden. Ondernemers krijgen een goede eerste indruk op het EURES-portaal. Desgewenst ondersteunen wij met maatwerkadvies. Met onze contacten in Europa vinden we vaak een ingang voor de oplossing van HR-vraagstukken bij grote en kleinere werkgevers.
 
In Europa zijn genoeg mensen die aan het werk willen én kunnen. Daarom nodig ik ondernemers van harte uit om met mij in gesprek te gaan en hun eigen grenzen te verleggen. EURES werkt landelijk maar mijn focus ligt op bedrijven en ondernemers in de regio Utrecht.
 
Kim Smits
Adviseur werkgeversdienstverlening UWV EURES
Stadsplateau 1 Utrecht (stadskantoor)
06 46 20 16 82
kim.smits@uwv.nl" rel="nofollow" target="_blank">kim.smits@uwv.nl
www.werk.nl/eures
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement