Biltse Ondernemer van het Jaar Gert Smit "Het lukt omdat het gaaf is om te doen"

Magazines | Utrecht Business Nr3 2023 | Lees volledige uitgave online

In 2017 won Gert Smit met zijn Plus Supermarkt de Biltse Ondernemer van het Jaar-award. Deze tweejaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door de Lions De Bilt-Bilthoven. Trots nam Smit destijds de prijs in ontvangst, in het bijzijn van zijn gezin en veel van zijn teamleden. Tijd voor een terugblik, een update én een oproep.
 
Hoe gaat het ondertussen met Gert Smit? “Het gaat goed. Ik voel mij fit en gezond en heb het elke dag naar mijn zin in de winkel. Zo krijg ik energie van het opleiden en begeleiden van jonge mensen, zeker als ze het in de winkel werken combineren met een theoretische opleiding. Het is mooi om jonge mensen te zien groeien. Met de Plus gaat het ook zeer goed; zo zijn we bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag gestart met een nieuwe spaarcampagne waar de historische clubs bij betrokken zijn. Daarbij trekken we samen op met de gemeente en dat bevestigt de kwaliteit van het lokale ondernemingsklimaat.”
 
Mooie formule
Grootste actuele uitdaging voor Smit is om ervoor te zorgen dat alle doelgroepen aandacht krijgen en het juiste assortiment vinden. “Zoveel doelgroepen zoveel wensen. Dat zorgt ook voor tegenstrijdigheden, zoals de vraag naar meer vegetarisch versus de behoefte aan vlees. Gelukkig heb ik een mooie formule achter mij staan: Plus Supermarkten. Onze 100% coöperatie is recent verkozen tot meest verantwoorde supermarkt van Nederland.”
“Uitdagingen horen bij het ondernemerschap; daarom vind ik het ook waardevol om collega-ondernemers te helpen die om advies vragen. Daar neem ik dan ook echt de tijd voor.”
 
Gewoon gaaf
Hoe heeft Smit het winnen van de Biltse Ondernemersprijs beleefd? “Ik vond het mooi. Gewoon gaaf! Het is leuk om te merken dat klanten en andere betrokkenen je genomineerd hebben. Ik heb het als een groot compliment ervaren. Een blijk van waardering voor mij en met name voor mijn team. Alle collega’s in de winkel reageerden ook heel positief, een opsteker voor de teamgeest. Mensen vinden het leuk te werken voor een bedrijf dat gewaardeerd wordt en een winnaar is. Maar eigenlijk waren de felicitaties van de klanten op de winkelvloer aan ons hele team het leukste.”
“Ik heb de mensen van de Lions die de verkiezing organiseren gezegd dat het juist voor een bedrijf zoals het mijne heel mooi is om zo'n prijs te winnen. Waarom? Omdat de klanten mijn winkel een beetje als hun winkel ervaren. Hierdoor geeft zo’n waardering hen ook een goed gevoel. Het grappige is: ik houd zelf niet zo van aandacht. Maar ik heb die keer gemerkt dat het eigenlijk wél leuk is.”

Passie voelen
Welk advies heeft Smit voor collega-ondernemers? “Het belangrijkste is om te werken met een einddoel voor ogen; je samen met collega’s inzetten voor de klant. Als je die passie niet voelt, moet je er niet aan beginnen. Het lukt omdat het gaaf is om te doen. Als ik de parallel naar mijn privéleven mag trekken; op mijn 45e ben ik begonnen met hardlopen. En ik vond het zo leuk dat ik een paar jaar later al de marathon liep. Je wordt happy van dingen die je meemaakt, van doelen nastreven, van belevenissen; niet van bezit.”
“En over de Ondernemer van het Jaar-verkiezing zou ik zeggen: geef je op, schrijf je in. Doe het voor je team en doe het voor je bedrijf.”
 
Meer informatie over de Biltse Ondernemer van het Jaar-verkiezing is te vinden op debiltseondernemer.nl.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement