Het cruciale specialisme van Folkers Toegangstechniek

Magazines | Utrecht Business Nr5 '23-'24 | Lees volledige uitgave online

De activiteiten van Folkers Toegangstechniek raken een actuele maatschappelijke ontwikkeling. Niet alleen overheden, ook bedrijven realiseren zich in toenemende mate het belang van een veilige omgeving. Eerst luisteren en dan pas acteren is het devies van de Nijkerkse specialist. “Installaties zijn altijd afgestemd op de situatie van een individuele klant.”

Tekst: Hans Hajée
Fotografie: Marcel Krijgsman


 
Voorafgaand aan de start van zijn eigen bedrijf werkte Leendert Folkers bij een totaalinstallateur. “Slagboominstallaties en wegzinkbare palen – zogenaamde bollards – maakten deel uit van hun aanbod. Het was echter geen corebusiness en kreeg weinig aandacht. Ik had juist wel affiniteit met deze installaties en wierp mezelf in 2003 op als koper.”
In de beginperiode runde Folkers het bedrijf alleen. “Per project huurde ik monteurs en stratenmakers in. Een van de eerste opdrachten was een bollardinstallatie (wegzinkbare palen) voor de Limburgse gemeente Helden-Panningen. Met deze referentie volgden meer gemeenten. Belangrijke latere mijlpaal was een grote opdracht van PostNL. Nog altijd hebben we deze installaties in onderhoud.”
 
Mooie tijd
In de beginjaren deed de oprichter vooral heel veel zelf. “Een mooie tijd, waarin ik van alle markten thuis moest zijn. ‘s Ochtens als monteur een storing verhelpen en dan onderweg omkleden voor een verkoopgesprek,” herinnert Folkers zich. Die periode ligt lang achter hem. “Gaandeweg nam ik meer mensen aan; collega’s die in hun specialisme beter zijn dan ik, van monteurs tot 3D-tekenaars. Telkens brachten zij het bedrijf vooruit, ging het niveau verder omhoog. Met een team van twintig mensen kunnen we nu bijna alles maken.”
 
Functionele gadgets
Het aanbod van producten en diensten werd steeds verder uitgebreid. “Drijfveren daarbij waren zowel klantwensen als technologische ontwikkelingen. Naast slagboominstallaties en bollards leveren we industriële poorten in verschillende uitvoeringen. Verder ook camerabeveiliging, toegangscontrole, gronddetectie plus intercom- en videofoonsystemen. Installaties zijn voorzien van alle benodigde certificaten op het gebied van kwaliteit en veiligheid.” Waar innovatieve techniek meerwaarde heeft voor klanten, zet Folkers deze graag in. “Denk aan kentekenlezers, handpalmlezers, fingerprint- en irisscanners. Gave gadgets, inderdaad. Maar de nadruk ligt altijd op echte functionaliteit.”
 
Poorten voor BN’ers
Opvallend specialisme vormen de volautomatische draai- en schuifpoorten voor particuliere klanten. “Samen komen we tot een ontwerp en de gewenste technische uitvoering. De één wil een zo eenvoudig mogelijk systeem terwijl een ander juist dol is op allerlei gadgets. Dat maakt elk project uniek.”
Een toegangspoort wordt volledig voorbereid in de werkplaats, inclusief fundering en elektronica. “Daarna gaat hij met een grote oplegger naar de locatie waar de poort in één dag wordt geplaatst. Namen mag ik niet noemen, maar onder onze klanten zijn veel bekende Nederlanders. Opdrachten komen vaak voort uit mond-tot-mondreclame.”
 
Groot netwerk
Het overgrote deel van de opdrachtgevers heeft een zakelijke achtergrond. “Vaak fungeren architecten, adviseurs en installateurs als schakel tussen ons en de eindklant. In de loop der jaren is een groot netwerk ontstaan van bedrijven die ons regelmatig inschakelen. Denk aan aansprekende namen als Spie, Heijmans en Equans. Daarbij varieert onze inzet. Soms leggen we alleen de slagboominstallatie aan, andere opdrachten omvatten ook cameravoorziening, toegangscontrole en intercom.”
 
Aansprekende showcase
Gevraagd naar opmerkelijke projecten noemt Folkers onder meer South Point Offices, een groot kantoorcomplex met vijf torens in Hoofddorp. “Daar zijn alle slagboominstallaties vervangen en voorzien van kentekenscanners plus intercom met touchscreens. De verschillende huurders van het complex kunnen alles op afstand beheren. Kentekens van bezoekers voeren zij vooraf in een portal in. Dat genereert ook een QR-code waarmee de slagboom bij aankomst automatisch opengaat; desgewenst met een persoonlijke welkomsttekst op het display. Verder hebben we ook speedgates en rolluiken voor de parkeergarages geïnstalleerd. Zo vormt South Point een referentie van ons brede specialisme, een aansprekende showcase voor de levering van vergelijkbare systemen.”
 
PostNL en Koninklijk Huis
Opdrachtgevers van Folkers Toegangstechniek zijn trouw. “Zo is PostNL al sinds de beginperiode klant. Ook het Koninklijk Huis schakelt ons al vele jaren in voor onder meer hekwerkdetectie, camerasystemen en poortautomatisering.” Wat spreekt deze opdrachtgevers aan? “Kwaliteit, maatwerk en creativiteit. Er staat geen merk op onze gevel maar een bedrijfsnaam. Daarmee bedoel ik dat we geen standaardoplossingen bieden met features die je toch niet nodig hebt. We nemen de tijd voor een gedegen analyse. Eerst luisteren en dan pas acteren, want veiligheid is maatwerk. Daarom zijn installaties altijd afgestemd op de situatie van een individuele klant.”

De onderliggende techniek is robuust en duurzaam, belangrijk bij service en onderhoud. “Dit aspect wordt wel eens vergeten maar is van groot belang. Als de toegang tot een pand belemmerd wordt, raakt dat het bedrijfsproces. Daarom staan monteurs 24/7 klaar om storingen te verhelpen. De centrale ligging van Nijkerk is daarbij een groot voordeel. We zijn snel ter plaatse.”

“Eerst luisteren en dan pas acteren, want veiligheid is maatwerk.”

 
Mensen binden
Al eerder in het gesprek refereerde Folkers aan zijn team. “Voor het succes van een bedrijf is het cruciaal om de juiste mensen aan je te binden. Waar de een hecht aan een vaste structuur is een ander juist altijd op zoek naar nieuwe dingen. Allebei zijn ze hier op hun plek.” Medewerkers opereren zelfstandig. “Er is alle ruimte om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Iedereen heeft zijn eigen specialisme maar in een organisatie van onze omvang is het vanzelfsprekend dat je elkaar helpt als dat nodig is. Het verantwoordelijkheidsgevoel is groot.” Het sociale aspect krijgt veel aandacht. “Bedrijfsuitjes, samen een hapje eten en een vaste vrijmibo dragen bij aan de persoonlijke verbinding.”
 
ICT en AI
Ook in de toegangstechniek staan ontwikkelingen niet stil. “Installaties raken steeds meer verweven met ICT. Het gebruiks- en bedieningsgemak neemt hierdoor toe. Vereiste is wel dat onze apparatuur goed communiceert met de systemen van klanten. Daarom is er intensief contact met hun ICT-specialisten. Cybersecurity is dan een belangrijk aandachtsveld.”
AI is een hot issue. “De inzet ervan zal ook bij ons zeker toenemen. Nu al wordt AI bijvoorbeeld gebruikt bij het screenen van grote bestanden met cameraopnames. Op basis van een zoekopdracht worden razendsnel de gewenste beelden gevonden. Het zijn zelflerende systemen die alsmaar beter worden. Daar kan geen menselijke inzet tegenop.”

“Namen mag ik niet noemen, maar onder onze klanten zijn veel bekende Nederlanders.”

 
Ondenkbaar
Veiligheid staat in het middelpunt van de belangstelling. “Wat de afgelopen jaren is gebeurd, leek lang ondenkbaar,” stelt Folkers. “Moordaanslagen op een rechter en een misdaadjournalist, bedreigingen, auto’s die inrijden op groepen mensen…” Als gevolg daarvan heeft veiligheid bij de overheid topprioriteit. “Dat heeft ook impact op onze inzet. We werken veel voor Politie Nederland en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Denk dan bijvoorbeeld aan de installatie van gecertificeerde anti-terrorismepalen. Deze zogenaamde high security is een enorme groeimarkt.”
 
Solide basis
Niet alleen overheden, ook bedrijven en andere organisaties realiseren zich in toenemende mate het belang van een veilige omgeving. Die ontwikkeling geeft Folkers Toegangstechniek een solide basis. “Ambitie is om de komende jaren op dezelfde voet door te gaan, met een hechte groep mensen en aansprekende opdrachtgevers,” zegt Folkers. “Door te blijven leren en ons verder te ontwikkelen, groeit het bedrijf. Daarnaast willen we graag het team uitbreiden.”
Cruciaal daarbij is het vinden van goede, gedreven vakmensen. “Dat is zeker een uitdaging, gezien de schaarste aan technisch personeel waarmee heel Nederland kampt. Gelukkig hebben we recent weer twee jonge talenten aan het bedrijf weten te binden. Ze dragen bij aan ons collectieve toekomstperspectief. Samen gaan we  met een goed gevoel op weg naar het 25-jarig bestaan.”
  

 

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement